Може ли електронният вот да се хакне?

Експерт: България е все още далеч от дистанционно гласуване
15 фев 2021 10:13, Анисия Иванова
39

Най-масовото гласуване с машини за първи път в България ще е на парламентарните избори пролетта. Може ли електронният вот да се хакне?

"Масово има объркване сред българите "ама как така ще ни позволят да гласуваме по интернет". Има разлика между дистанционно и машинно гласуване. Ние още сме далеч от дистанционното гласуване. В България имаме машинно гласуване, което не е прецедент нито за Европа, нито за САЩ, това не е нещо ново." Това заяви киберекспертът и бивш служител на сектор "Киберсигурност" в ГДБОП Любомир Тулев в студиото на "България сутрин".

Още по темата

По думите му машините ще спестят много време на секционните членове.
"Машините ще спестят времето за броене и калкулиране на бюлетините. Информацията се събира локално, не се праща по интернет. Тя се събира на машината и после просто се принтира", обясни Тулев.

Според киберексперта хипотетично има възможност някой да влезе в машината с лаптоп.

"Но този интерфейс ще бъде заключен. Далеч съм от мисълта, че ще бъде манипулиран вотът", посочи той пред Bulgaria ON AIR.

И добави: "обучението на секционните членове да попълват протокол е в пъти по-сложно от обучението да работят с машините. Разбира се, че ще има обучение, но то е в пъти по-лесно.  Ще има и техническа поддръжка на място".

Любомир Тулев коментира, че България е все още далеч от дистанционно гласуване, защото трябва много време за уеб апликация, а и дистанционното гласуване крие изключителни рискове.

"Това в момента е позволено само в Естония и Латвия", каза той и допълни, че според него "камери по време на избори е прекалено много".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
3
 
3
 
! Отговори
Anonymus преди 3 години
От страх да не ви хакнат оставете сегашния първобитен начин на гласуване и после едвам да преброявате гласовете с дни затворени в някакви помещения. Кой ми гарантира, че леля Гичка дето 3 дена стои в Арена Армеец няма да се полакоми на 100 лева и да опропасти половината листовки и да ги замени с невалидни? Компютърните системи ако са направени като хората си имат логове и мониторинги и всичко се вижда. Проблем може да стане само при човешка грешка или нарочно небрежие и невежество..
15
5
 
13
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 3 години
Може разбира се, кремълските хакери са известни в цял свят, те затова от Офиса на ген.Решетников на "Позитано 20" и ведомството им на "Дондуков 2" напират както за електронно гласуване така и за гласуване по пощата, защото там вота може да се манипулира най-лесно ... Тези дето навремето сътвориха цяла Костинбродска афера с помощта на сестра Галева, сега са най-загрижени за неприкосновенността на Вота и както винаги в такива случаи Крадците викат - Дръжте крадеца ... !!!
14
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 2Това не е вярно.100% от случаите на "хакване" са в резултат от човешка грешка.Ако системата няма входно-изходни интерфейси или са изключени хардуерно, ще ми хакнат дедовия.Съвсем лесно е да се направи, стига да имаш достатъчно акъл.
13
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
САЩ и демонократите показаха, как се прави. Защо задавате *** въпроси по тв? Затова никой не ви гледа вече.
12
0
 
9
 
! Отговори
ААХХАХАХАААААААААА преди 3 години
Бил завършил Симеоново!!! Ахахахаааааааа!!!Че то там и магаре да вържеш, ще завърши!!!
11
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако се гласува с машини герб ще загубят .Електората им не може да работи с машини а професор Константинов още не знае от къде се пъхат мъртвите дето гласуват за герб.
10
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Лично този човек завърши с пълна 6ца Симеоново по абсолютно всеки един изпит. Ти сигурно си по голям експерт в твоята област"---И кво? Да не е завършил Масачузетския технологичен? От кога в Симеоново преподават технически грамотни хора? Бил завършил Симеоново... Абе, алоооууу, Явката Колев доколкото знам е завършил Аграрния университет в Пловдив. И беше началник на тия там кибер-мибер палячовци. Защо не си взеха например от ТУ един нормален човек, грамотен? Или от ФМИ? От Симеоново, вика...
9
0
 
5
 
! Отговори
доминион систъм преди 3 години
То и Щатите не можеше да се хане нищо...но изборите показаха цялата схема.Така че не задавайте глупави въпроси....!
8
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 8Лично този човек завърши с пълна 6ца Симеоново по абсолютно всеки един изпит. Ти сигурно си по голям експерт в твоята област
7
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Това заяви киберекспертът и бивш служител на сектор "Киберсигурност" в ГДБОП"---От кога тия в ГДБОП някой ги счита за експерти? Защо изобщо им се търси мнението?
6
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 1Къде пише, че нямало как да хакнат изборите, бе *** мизерно ?
5
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Разбира се,че може!Въпросът е да се хакне,без да се разбере
4
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 1Ще кажат всичко, само и само да декридитират.
3
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
""Масово има объркване сред българите "ама как така ще ни позволят да гласуваме по интернет"."Българите не са много умни. Това, че им се дава право на глас, при това равен е ... притеснително.
2
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всичко може да се хакне.
1
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"камери по време на избори е прекалено много"... ама нямало как да "хакнат" изборите. Само хахавелници могат да вярват на такава инфармация.