Професия "политически трол": 1200 лв. месечно за 20 поста на ден

Инфлуенсърите пък взимат далеч повече за промотиране на партии
8 мар 2021 09:00,
466
Професия "политически трол": 1200 лв. месечно за 20 поста на ден
Снимка: БГНЕС

1200 лв. за двадесетина поста на ден в социалните мрежи - такава е минималната заплата за политически трол в условията на предизборна кампания този месец.

Оказва се, че много от политическите партии съзнателно прибягват до използването на подобни услуги онлайн, пише "24 часа".

Официално кампаниите им минават през традиционни и нови медии, с които партиите сключват договори и всички те по закон са публични. Неофициално обаче търсят и онези "сиви" източници на информация и мнения, които също имат способността да влияят на решения и избори.

Политическите сили избягват сами да купуват тролове, затова предпочитат да го правят през агенции. Цената е между 40 и 60 лв. на ден, като често има и допълнително възнаграждение за лидерите на групи, както и за авторите на посланията, известни повече като "опорки", разказват специалисти.

В битката за вота често се включват и инфлуенсъри - известни личности, които са лидери на мнение по определени теми. Те могат да бъдат и експерти - лекари, инженери, когато темата е конкретна. При тях обаче заплащането е съвсем различно.

Известните получават най-малко по 5000 лв. месечно, за да рекламират нещо конкретно, докато експертите, които обикновено не са популярни, вземат 1500-2000 лв. Такива са парите, когато става въпрос за реклама на продукти. За прокламирането на партия или политически възгледи обаче сумите са доста по-високи и се договарят пряко, като инфлуенсърът не афишира това, което прави, т.е. прави скрита реклама.

Пиар услугите също поскъпват с около 30%, когато става въпрос за политика, обясняват запознати с ценоразписа. Причината е, че работата е интензивна, а залогът - голям.

Същевременно по време на парламентарни избори наетите пиар агенции не са чак толкова много, както при местни избори. Тогава обикновено се включват повече, тъй като и работата е по-малко централизирана.

Парите за пиар обаче никак не са лесни, още повече че съществува и рискът дали агенциите изобщо ще си ги получат. Практиката досега показва, че политическите сили понякога не си плащат борчовете. Печалната слава е най-вече за малките нововъзникнали партии и за онези, които не успеят да минат 1%. Големите политически сили като правило са изрядни платци, казват пиари.

Заради всички тези проблеми и най-вече заради опасността от фалшиви новини, пробутвани от тролове покрай изборите, 5 организации на комуникационните агенции у нас се обявиха против платените коментатори в мрежата, като подписаха нарочна декларация.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


466
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
339
1
 
19
 
! Отговори
Искам преди 3 години
Къде да се вредя за *** ? Тролска статия :(
338
16
 
11
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 години
Кой ги дава тези 1200 лева за 20 поста на ден? :))) Ахахахаха. От тази по-фалшива новина няма. Поне посочете името, конкретното име на някоя такава агенция, за да повярваме, а не само глупости да се публикуват. То и тук в коментарите постоянно пишат, че имало платени ***, ама аз нито един човек не познавам да върши такава работа. А познавам доста и всякакви хора
337
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То самия ПР трябва да се забрани, не фалшивите новини защото самият той е една манипулация и лъжа. Същата измама са и рекламите, премахвал 100% незнам си какво, спрей убивал вируса и всякакви измами с цел печалба.
336
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Комунист 123Започни с примерите с Райхщадското споразумение. Кой се е споразумявал, за какво и т.н.?
335
1
 
14
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 3 години
къде ги дават тия тон и двеста за 20 поста, да не сте объркали местата? да не е 1200 поста за 20 лева :)
334
1
 
5
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 3 години
къде ги дават тия тон и двеста за 20 поста, да не сте объркали местата? да не е 1200 поста за 20 лева :)
333
2
 
17
 
! Отговори
Ха ха преди 3 години
Браво, статия за половината коментиращи в сайта. Жалко, че няма една нормална партия, за която да се гладува.
332
1
 
8
 
! Отговори
Герберски трол преди 3 години
Лъжа е
331
9
 
12
 
! Отговори
УЧИТЕЛ преди 3 години
До Анонимен И да продължа Русофилите ли ни набутаха два пъти при Германците който загубиха две световни войни и ние заедно със тях . Русофилите ли докараха тук за три години Английските и Френските окупационни власти през 1918 -1921 година които ограбиха най безжалостно Българският народ ,като се разпореждаха все едно че сме им роби .русофилите ли за трети път във сегашно време пак ни набутаха при германците или твоите демократи като обричат България на нищета и разруха .
330
7
 
11
 
! Отговори
УЧИТЕЛ преди 3 години
До Анонимен Сега ще ти пиша Лош едно по история ,а ако продължаваш със неграмотните си писаници ще ти сложа и Зъл Нула по предмета .И да те питам Русофилите ли докараха тук една англосаксонска фамилия която ни натресе три национални катастрофи загубени територии във размер на 60 хиляди кв км една гражданска война продължила цели 23 години и репарации във размер на 3 милиарда франка който народът ни изплащаше до 1974 година
329
2
 
7
 
! Отговори
България над всичко преди 3 години
България може да ревизира всички договори, които са подписвани и от Австроунгария...............защото тази империя вече не съществува!!!Всяка империя се разпада, рано или късно!!!!
328
5
 
20
 
! Отговори
Комунист 123 преди 3 години
Дай ми пример, колко са ни помогнали Франция, Англия, Австроунгария или Америка..... защото аз ще ти дам примери, колко са ни попречили
327
3
 
14
 
! Отговори
Комунист 123 преди 3 години
До АнонименТи със сигурност не познаваш историята. Единствените две държави от големите сили, които са ни помагали това са Русия и Германия. Всички други не просто са искали да ни поробят, но не са искали да съществуваме на балканите като самостоятелна държава
326
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Комунист 123/397Русофили могат да са само продажници на собствената си родина, като се има предвид, че Русия през цялото съществуване на българо-руските отношения се е опитвала да ни пороби и изтрие културата ни от лицето на земята.
325
3
 
5
 
! Отговори
Комунист 123 преди 3 години
клекна на Бойко в интервюто, в което Бойко знаеше и въпросите и се бе подготвил и с отговорите
324
7
 
3
 
! Отговори
Комунист 123 преди 3 години
До 392 и 391. Няма да го отписваме николай МЗалинов, но той не ще успее и един процент да направи. Знаете ли, че над 87 процента от българите са русофили / това е проучване от години/, но това не означава, че те са припознали Николай Малинов и неговата партия за това, че ще защитава техните интереси и знаете ли защо, защото Николай Малинов, като председател на клуба "Русофили" покани ББ и пръв му се поклуни и целуна ръка, това не може и няма да се забрави никога, както не ще забравим, как Слави
323
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нормалните българи без пари пишем истините за червената чума.
322
4
 
3
 
! Отговори
ББ преди 3 години
хаха..май хвалещите мафията им свършват аргументите..аз щях да съм милионер бре ако някои ми плащаше..просто не ми дреме..не искам децата ми да живеят в *** която строите от липса на ценности и алчност..руснаците плащат,лъжат мажат..обаче ние единствени в света палащахме най висока цена на газта...е Овчаров си е милионер и децата му в САЩ сигурно..та пари..дреме ни времето на парите ви свършва..не се ядат..не лекуват..не въздават справедливост..заврете си златото и парите..Справедливост!!
321
1
 
5
 
! Отговори
Мяу преди 3 години
Ако за 20 поста плащат 60 лв, то аз виждам един анонимен който за 24 часа прави 500_600 поста. Колко прави това в денонощие? Някой може ли да го.сметне?
320
11
 
10
 
! Отговори
Факт е, че преди 3 години
Най-подлите иДолни лъжи във Фейса са срещу ГЕРБ и Бойко Борисов...