Лъчезар Борисов доволен: Постигнахме уникален ръст на заплатите за 4 г.

България поддържа най-ниската безработица, заяви икономическият министър
17 мар 2021 10:40, Красимир Ангелов
265

Правителството доказа, че изпълнява това, което поема като ангажимент. Период, в който постигнахме уникален ръст на заплащането на хората - близо 50% ръст за 4 години. По време на криза заплатите растяха с 10%. По време на криза България стана член на ERM II и Банковия съюз, повиши своя кредитен рейтинг. България имаше най-добрия баланс между противоепидемични мерки и мерки в ползва на бизнеса.

Това заяви министърът на икономиката Лъчезар Борисов в студиото на "България сутрин", коментирайки свършеното от ГЕРБ в последния управленски мандат.

Още по темата
4,2% е спадът на икономическия растеж, което е с около 40-50% по-добре от средното за ЕС. България поддържа най-ниската безработица, подчерта министър Борисов.

Той посочи, че мерките "60/40" и "80/20" продължават, както и мерките през Българската банка за развитие. Бизнесът получава гаранции за своите кредити с 80%, а това ще продължи минимум до средата на годината, стана ясно от думите му.

"Ще продължим и с нови мерки в подкрепа на ликвидността. След това преминаваме към ресурсна ефективност, производствен капацитет, енергийна ефективност, така че да трансформираме българската икономика", обяви икономическият министър пред Bulgaria ON AIR.

Лъчезар Борисов съобщи, че 2,6 млрд. лв. ще бъдат на разположение през оперативнатa програма, която е част от Министерството на икономиката. Около 900 млн. лв. ще бъдат акцент в 3 нови фонда за подпомагане на българската икономика.

Той изтъкна още, че България има успешна фискална политика. На едно от първите места в ЕС сме по отношение на финансова стабилност.

"Някои от нашите опоненти поставят темата за промени в данъчната политика и плоския данък. От бизнеса чувам, че това би било ядрена бомба и няма да имаме бюджет, който да изпълнява мерките, които сме заложили. Против съм общата промяна в данъчната политика. В края на годината бюджетът постигна повече приходи. Бизнесът очаква прогнозируемост", заяви министър Борисов.

Той поясни, че в програмата на ГЕРБ е предвидено постигането на Брутен вътрешен продукт, който да достигне до 100 млрд. евро. От партията целят бизнесът да стане по-производителен, а работните места да станат "по-скъпи". От ГЕРБ ще се опитат да постигнат средна работна заплата от 2000 лв. и минимална работна заплата от 1000 лв., поясни Лъчезар Борисов.

"В моя период постигнахме рекорди - от началото на кризата сме насърчили 1,6 млрд. инвестиции, за целия период това са 3 млрд. и създаване на над 15 хил. работни места. Трябва да подпомагаме с инвестиции всеки един от районите", категоричен бе той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


265
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То се вижда от минималната заплата и от пенсиите. Увеличение има и с повече от 50%, ама в Румъния. Лошото е, че тези ,,данни" ги отчитат и пред МВФ и Световната банка за да се повишава рейтинга и да могат да теглят още кредити. БКП не е лъгала тска безочливо през соца
43
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Петилетката за 4 години. Браво! Венцеренус! Да живей ГЕРБ и великият вожд Тиквун, който спаси Българската икономика с народни пословици, лигвисична висота, свръх интелект и поглед на загубено теле.Толкова е богата държавата, че спонсорираме Американските корпораци, безплатно подготвяме специалисти за Германия и подаряваме на спасителите на нацията чекмеджета с пари и вили в чужбина.
42
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ботукса е скъп .Ши плащате на държавни службогонци по 10 к да имат за ботукс а вие - Станете програмистиии :))) Гладувайте за герб .Те искат ботуксуви заплати за държавна ясла а другите да плащат сметката .И накрая що сме последни по всичко .
41
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пак приказката за зелето и месото. Цените западни, заплатите африкански. И обещания за още от същото. Скъпи и постоянно ремонтиращи се пътища и инфраструктура
40
1
 
15
 
! Отговори
SS преди 3 години
нахалството няма граници...!България поддържала най-ниската безработица... и др. такива празни приказки от 1001 герб.ерас.тки нощи...А това, че България ужасно трайно поддържа най-ниските доходи на хората си и най-ниския стандарт на живота не се казва, а? Но пък по смъртност сме най-напред.МУТРИ ВЪН !! герб е ПОЗОР за България!
39
0
 
12
 
! Отговори
еми преди 3 години
Стига бе, някой казал ли е и на работодателите, че трябва да увеличат заплатите? Това, че вдигат на хартия средната заплата не значи, че в действителност се вдига.
38
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя е спал на ветровито.
37
0
 
19
 
! Отговори
Сряда преди 3 години
Началника е убеден , че е сме на прав път, стъпка по стъпка. Аве ей, шушляк, че вие още живеете във времето на Петър Стоянов и берете инвестиции, срещу евтино заплащане на труда и си нагъл да ни натъртваш, че сме цъфнали и вързали.
36
2
 
6
 
! Отговори
До преди 3 години
Месец юни май Русия ще е втората страна, която е решила проблема с Ковид след Китай. Там от м. Февруари всичко работи, а от понеделник е разрешено 3/4 да бъдат запълнени завуденията, театрите, кината и др. Само давам фактите. Не коментирам
35
1
 
15
 
! Отговори
к1 преди 3 години
Министър Борисов, спрете с приказки за наивници и гъзоблизци. Значително повишение на заплатите има в държавната администрация( и то благодарение на външните заеми с които товарите държавата ) и при висшия управленски персонал в енергетика. В останалите сфери на икономиката ( особено в частния сектор ) увеличението е 10% , което увеличение не покрива натрупаната инфлация.
34
0
 
18
 
! Отговори
Правилно преди 3 години
Но да попитам - НА КОИ ЗАПЛАТИ ИЛИ ПО - ТОЧНО НА ЧИИ ЗАПЛАТИ. Щото моята след толкова увеличения е 750лв
33
0
 
11
 
! Отговори
А цените преди 3 години
Скочиха няколко пъти. Все повече от семайния доход отива за храна и сметки, и лекарства и остават някъде под 10% за култура и развлечения
32
1
 
22
 
! Отговори
* преди 3 години
50% ръст за 4 години, но при нищоправещите държавни чиновници! В частния сектор, където парите се изкарват и то с пот, а не се просто лапат, такова увеличение няма. Когато слушам изказвания на нашите управници имам усещането, че живеем в различни държави.
31
1
 
8
 
! Отговори
ПП-ГЛАД преди 3 години
1. Пенсия 500 евро, средна заплата 1000 евро и 1500 евро са обещания за 10-15% от служителите в авторитарната ПП-Градил Илия Килия с лидер Б.Б. - Батко и Братко
30
0
 
20
 
! Отговори
вижда се преди 3 години
Всичките МУ министри са уникално глпави и неповторими !!!Няма такива в цялата световна история !!
29
16
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всичкото позитански ***- скочили да плюят- май е време за заплати, а.:))))))))))))))))))
28
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименКакъвто и да беше бай Тошо, все пак всичко което има днес България е построено през социалзима, демократите освен пътища, и то с пари от Брюксел друго не можаха да направят, освен да съсипят до голяма степен това което беше построено по времето на бай Тошо.
27
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
***-радвайте се нали си вземате свойте 40 лв. На ден:))))))))))))))
26
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
След 3 мандата на ГЕРБ демографията на България е сходна със страни като Сирия, преминали през граждански войни.
25
2
 
21
 
! Отговори
Коста преди 3 години
В ГЕРБ се конкурират по лъжене!