Избори 2021: Кандидати за НС даряват щедро, партиите събраха над 500 хил.лв.

ГЕРБ не приема дарения, ВМРО с най-много средства
59
Избори 2021: Кандидати за НС даряват щедро, партиите събраха над 500 хил.лв.
Снимка: Dnes.bg, архив

Малко над половин милион или около 530 000 лева са събрали от дарения партиите за 10 дни от началото на предизборната кампания, информира „Монитор“ като се позова на справка от Сметната палата.

По традиция ГЕРБ не приемат дарения по време на избори, а организират кампанията си изцяло с партийната си субсидия.

Иначе те са с най-много договора за реклама и медийно отразяване, като са посочили пред Сметната палата 234 такива.

ДПС към момента също само са посочили агенциите и медиите с които работят, като имат 55 такива.

Иначе рекордьор е ВМРО, чиито активисти и кандидати за народни представители са дали близо 215 000 лева.

Малко над 72 000 лева от тази сума са дарения от кандидати за депутати.

Сумите пък варират от 500 до 5000 лева. Именно 5000 лева е дал и евродепутатът Ангел Джамбазки, който е водач в две листи на патриотите. Общинарят Карлос Контрера, който също е кандидат, пък е превел 3000 лева, а отделно още 600.

Александър Сиди пък е дал за кампанията малко над 2900 лева – три пъти по 980. Иначе воеводите са регистрирали и 125 договора за реклама и отразяване.

Партията, под която отцепниците от БСП се явяват на вота – Българска прогресивна линия е успяла да събере за тези 10 дни близо 72 000 лева, като близо 30 000 лева от тях е лептата от самите кандидати. Сред тях е и бившият социалист Красимир Янков, който е дарил 4000 лева. Иначе масовите суми, който получават от граждани са около 1000 лева. От формацията засега работят само с една рекламна агенция.

За сметка на това от БСП са успели да събрат от червените симпатизанти малко над 54 000 лева, като по-голямата част от тях е именно от кандидати за НС. Така например Георги Свиленски е дал за вота общо 8000 лева – един път 7800 лева, а втори път – 200 лева. Средната сума, която червените кандидати предоставят за изборите по 5000 лева. Иначе редовите социалисти отделят между 200 и 650 лева. Червените са с 48 рекламни договора.

Със солидни суми се отчитат и от КОД на Петър Москов – 67 000. Те има и дарение от фирма от Раднево, занимаваща се с автобусни превози, на стойност 10 000 лева. 10 бона е дарила и една от кандидатите им за депутати – Росица Рачева, като е посочила за произход на парите спестявания. 

Своята лепта за формацията от 4 000 лева пък е дала и бившата пиарка на Иван Костов – Адриана-Бела Белева. Това не е учудващо, предвид, че Петър Москов е бивш кадър на ДСБ, която Костов оглавяваше. Подобни на отцепниците от БСП, и КОД също имат регистриран договор само с 1 агенция.

Патриотичната коалиция „Воля – НФСБ“ пък се отчита с близо 32 000, като това се дължи на щедрата сума именно от лидерът на НФСБ Валери Симеонов, които е предоставил 30 930 лева за кампанията.

От обединението имат посочени 72 договора за реклама.

Още по темата

Другото фирмено дарение в кампанията е за „Има такъв народ“, но то е за скромните 500 лева  и идва от фирма в Стражица. Иначе партита на шоумена Слави Трифонов е събрала близо 25 000 лева., като почти половината от тях идват от самите кандидати. Така 10 бона е предоставила и Мирослава Колева, като е посочила, че това са
средства от спестявания от заплати.

С 5500 лева като гражданин се е отчел и Евгени Димитров – Маестрото. За сметка на именно при тях е и най-малкото по размер дарение от 10 лева.

Следващи в списъка са от АБВ и от „Демократична България“. Първите има близо 20 000, а вторите – малко над 21 000 лева. Суми при последните са между 400 и 600 лева, докато кандидатите им дава по около 1000 лева.  Един от актива е дарил 704 лева за наем на билборд, а друг – 500 лева за наем на офис.

„Изправи се. Мутри вън“ на Мая Манолова пък са декларирали досега от дарения близо 23 000 лева, като сумите между 100 и 1000 лева.

Музикантът Свельо Витков е дал за своята партия „Глас Народен“ точно 2500 лева, като това е и единственото дарение към момента.

От „Възраждане“ на Костадин Костадинов досега са се отчели само 3 кандидати за общо 171 лева.


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
0
 
! Отговори
Сложен казус 25: преди 1 месец
Между другото Стефан някога ми даде една книга да прочета аз му я върнах Патрик Зюскинд - Парфюмът или портретът на един убиец. Като почнем от великата е.б.н.я на Банев и минем през каквото по-читаво момиче има да го минем пък ако и е красива още по-хубаво, минем през "дамите на Митьо Пайнера" - трябва да им се признае етно прахът в очите, знаете ли какво правят някой от синчетата и внуците на Симеон и тези като него - гледат готини мацки по цял свят и се чудят коя да си купят да е.б.н.ат нещо
48
2
 
0
 
! Отговори
Сложен казус 24: преди 1 месец
Това дето ще намерите е само малка част от вече изкараното от престъпната империя на Сакскобурга ... Някакви интересни дедукции ми излизат в съзнанието - преди време някой му е казал - тия пари дето си ги свил ще стигнат за твоя род за 100 години напред вземи ги и се чупи, трябва и децата ти да научат нещо, той обаче с вездесъщото си арогантно поведение и достолепие казал не - аз ще изтрия тая държава от картата, всичко ще е мое или възможно най-много от него ... това ще е Сакскобургия ...
47
0
 
0
 
! Отговори
Сложен казус 23: преди 1 месец
Та ако бяхме през 1945-46 когато най-готините събития бяха Нюрнберг - където едни нацисти си мислеха до последно, че ще им се размине и си седяха като все едно това е поредния ден в офиса пък после какво стана щях да ви кажа решението и то е от руски произход: Изколете тая нацистка и.з.м.е.т, защото ако не го направите децата ви, внуците ви, правнуците ви, прапрапра внуците ви ще хранят тая пиявица, а не собствения си народ, държава, деца ... Едно ножченце, една секунда, едно наци мъртво ...
46
0
 
0
 
! Отговори
Сложен казус 22: преди 1 месец
Още по-сложно става казусчето - за да му се осъществи брилянтния план - всичко е на някой след Костов - трябва да създаде условия да измрат тия хора, да купи на безценица тяхната собственост и след това да я застрои и препродаде десеторно по-скъпо. И сега какво да я правим тая пиявица???
Според Трибунала щом е създал условия за умишлено изтребление - дори от природни причини поради липса на здравеопазване, финанси, пари - той не случайно не вдигна един път учителските заплати - тааааа...
45
0
 
0
 
! Отговори
Сложен казус 21: преди 1 месец
Вие не разбирате Сакскобурга - той 40 години още от нахакан паркетен лъв, който много е поебвал - к'вото свари , той друго освен да е поебвал и да прави копилетия какво според вас е правил, той може да го плесне на синовете си и те също са допринесли за това, но той е съвършения п.а.р.а..з.и.т, сигурно и в тоалетната е мислил как да се впие като пиявица в българската държава и народ, и не толкова в държавата колкото в народа. Открадва от тях едни пари, налива ги в строежи, ЕРП и така нататък иии
44
0
 
0
 
! Отговори
Сложен казус 20: преди 1 месец
Не бе аз не искам да съм Карлсон, който живееше на покрива. Нито искам да съм Орхан Памук с неговия: "Сняг" ...." Догмите на тихото минало са неадекватни на бурното настояще и тъй както нашият случай е нов - ние трябва да действаме и мислим по един нов начин" - и застрелян в театъра. "Не можеш да решиш проблем със същия начин на мислене, който го е създал". Какво да се прави? Ще ми се да ви кажа ... ще ми се да знам отговора, обаче като погледна към гробището и там са много хора дето познавах ..
43
0
 
0
 
! Отговори
Сложен казус 19: преди 1 месец
След "Голямото прецакване" идва "Малкото прецакване" - та единствения начин е държавата да използва мръсната дума "одържавяване" - колко комунистическо звучи, колко мръсничка дума, направо псувня за тия дето толкова труд, криене, подкупи, манипулация, лъжи за да свият едни пари и да построят тия неща. И като ги одържави ... какво да ги прави? Да ги раздаде на младите дето нямат? Искам горен етаж, покрив ако може с гледка?
42
0
 
0
 
! Отговори
Сложен казус 18: преди 1 месец
Какво може да се направи в случая - ние знаем, че всичките тези нови жилищни сгради , кооперациики модерни строени както големите архитекти на Модернизма ги построиха преди 100, никнат като гъби разбира се и ние знаем, че и земята на които са построени е купена с крадени от нас пари, построени са с крадени от нас пари и знаем, че ще има фалит на такива компании освен ако не измислите начин как да се появят 4 милиона души от никъде след тая ситуация. Държавата да ги събори ? Много съсипническо ..
41
0
 
0
 
! Отговори
Сложен казус 17: преди 1 месец
Сега тоя номер един път го гледахме, тоя филм един път го гледахме в "Голямото прецакване" - "The big short" - и там един такъв балон се спука с недвижими собствености и само един п.е.д.е.р.а.с.т вероятно най-малко виновният замина в затвора. Сега ако държавата може да докаже, че произхода на парите е незаконен и са изпрани ... държавата може да прибере тези недвижимости и пак к.у.р. капан, защото какво ще ги прави, не може да ги продаде, защото ще участва в двойната кражба като "инвеститорите"!
40
0
 
0
 
! Отговори
Сложен казус 16: преди 1 месец
Обикновено обучените по американско-британски маниер инвеститори или перачи на пари разсъждават по следния начин. Свихме едни пари в какво да ги изперем? Обикновено отговора е недвижими собствености - тоест с парите дето са ги откраднали примерно милиард ги наливаме в някоя строителна компания, построяваме всякакви разни кооперации, къщи, жилищни блокове, офис сгради - и после най-готината част - продаваме ги на тия от които сме свили парите. Нулево рискова инвестиция - а аз - двойна кражба ...
39
0
 
0
 
! Отговори
Сложен казус 15: преди 1 месец
Ама не така - то е трапеза за едни, трагедия за други, безстопанственост за трети, празна собственост за четвърти. Интересен е майтапа, че в България с население около 6,5 милиона души (много скоро до няколко години) има 13 милиона жилища, 60 процента от младите нямат собствени жилища, защото не искат да плащат заеми за 20 години и че всъщност вода газят жадни ходят защото около 5 милиона от тези жилища са празни! Защото никой не може да си ги позволи и никой не ги купува, а цените не мърдат
38
0
 
0
 
! Отговори
Сложен казус 14: преди 1 месец
"Като няма хляб да ядат пасти." - това е казано от една госпожица Мария Антоанета беше, малко преди главата и' да фръкне на гилотината. Трябва малко да разгледаме това изказване: Монархическа персона - получавала каквото иска цял живот, богато отрупани софри и трапези на които се тъпчели постоянно и понякога хлябът свършвал, но имало пасти - сладкарски пасти сладкиши, италианска паста (примерно). Едно дръвче падна от вятъра, 1,6 милиона души паднаха от твойте хора. Което е трапеза за едни ....
37
0
 
0
 
! Отговори
Сложен казус 13: преди 1 месец
В Африка много неща могат да те убият от дивата природа - хипопотам може да те убие, слон може да те убие, лъв може да те убие, черна мамба може да те убие, хиени чакали, но има и африканския пекар - африканска дива с.в.и.н.я - много плодовита, за разлика от другите п.р.а.с.е.т.а не трупа мазнини и тлъстини и са много агресивни, особено като са на група. Говори се, че и те убиват и ядат и месо. Прасето физиологически има много сходна анатомия с човешката - прасето така и не стана човек!
36
0
 
0
 
! Отговори
Сложен казус 12: преди 1 месец
Между другото нали един национален въпрос - като обърнете наопаки прословутия подпис прасе на Радой Ралин - не четете ли думата Симо? Сакскобурготски?
35
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Този народ си заслужава герб дпс вмро и бсп.
34
0
 
0
 
! Отговори
Сложен казус 11: преди 1 месец
Колко на Сакскобурга му пука за България ? Колкото да си направи милиарда! Последното му медийно изказване беше колко е притеснен и какво се случва в тая държава, че паднало едно дърво от вятъра, а онези 1,6 милиона дървета под земята!

Огледайте се не в София - цялата страна е едно огромно гробище! Хубави номерца е спретнал той и неговите хора и неговите "реформи".
33
0
 
0
 
! Отговори
Сложен казус 9: преди 1 месец
Искам един последен номер да спретна казал тоя човек. Не на вас, а на господ бог, щото той е виновен явно, че толкова години не ме е наказал, че позволява такива като мене да дишат на тоя свят. Искам като умра съм си купил най-голямата църковна свещ и докато ме опява свещенника искам да е забита в задника ми! Номера е за господ не за вас.
Те рекли добре!
Речено сторено. Умира, забиват му голямата църковна свещ в задника и я запалват! Започва да пее свещенника. На вратата се почуква:
32
0
 
0
 
! Отговори
Сложен казус 8: преди 1 месец
Та този човек ЕС имал голямо доверие в него, както в Мас Ефект галактическия съвет има доверие на един турианец на име Сорен - който в последствие се оказва един от лошите в страшния филм. Бил подписал някакъв договор, не може да е той - да ама фактите доказват, че е той! Та той казал ей няма повече номера да правя на никой, елате да ме погребете или ще дойда да ме погребете. И те казали: Добре. Дошли те и казали: Ей аз вярно гадняр съм бил, всякакви гадости съм направил на вас и на другите, ама
31
0
 
0
 
! Отговори
Сложен казус 7: преди 1 месец
Обвинявате страната ни за корупция - но човекът положил основите и предпоставките и създал средата тази корупция да цъфти и да се развива е човекът който ЕС крие. Но той е троянският кон на Европа тук, но и на САЩ, но и на Великобритания, но той има собствено мнение - да изяде плахът. То този човек бил на смъртното си легло и нещо му пробляснало в главата - докторът му казал, че до 24 часа ще е мъртъв и той се обадил на семейството и роднините си и казал: Ей аз умирам, болен съм, стар съм ...
30
0
 
0
 
! Отговори
Сложен казус 6: преди 1 месец
Вица за човека с църковната свещ в задника:
Един човек цял живот бил много серт човек (гадняр човек) (сурт човек - в скандинавските митове Суртр големият огнен гигант убива Фрейр - ванирският бог и изчезва) Думата свобода - Freedom , Frei, Frey - лингвистично произхожда от нещо) Сега аз не мисля, че ние трябва да бъде убивани повече, унижавани повече, дискриминирани повече и да сме тоалетната на Европа. Та този човек цял живот правел мръсно номера - на съседи, приятели, семейство на всички ...