Вотът в чужбина: Активни в Англия, хаос в Турция, спокойно в Кипър

Сънародниците ни са активни гласоподаватели от сутринта
Обновена: 4 апр 2021 13:12 | 4 апр 2021 13:10,
69
Вотът в чужбина: Активни в Англия, хаос в Турция, спокойно в Кипър
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Как гласуват българите зад граница? Оказва се, че сънародните ни в чужбина са много активни и още от сутринта много от тях пожелаха да упражнят правото си на глас.

Първи за вота в парламентарните избори отвориха изборните секции в Окланд и Крайстчърч в Нова Зеландия.

В Италия, избирателните секции са 22. За гласуване са се записали над 2500 българи. Избирателните секции са по цялото протежение на Апенините, в главните и по-важни градове на 13 области. Изключение е  селището Акониа ди Куринга в Калабрия.

Още по темата

Българите в Германия, които са около 300 000 и гласуват в 69 секции.

Към изборите има голям интерес от страна на пребиваващите на Острова българи, а там са отворени 35 секции. Първоначално бяха поискани близо 90 секции, но бяха разрешени 35, тъй като страната вече не е в ЕС.

Българите във Виена са доста активни, по данни на посолството ни. В Австрия се отварят рекорден брой секции – 17. Девет от тях са във Виена и са на седем различни места. Секциите в столицата на Австрия са повече от тези в Берлин, Мадрид и Париж.

Към 300 са били подадените заявления за гласуване. Декларации могат да се попълват и на място.

"Мерките се следват стриктно. 2135 бяха заявленията на българи за отваряне на секция", разказват от избирателната комисия в столицата на Австрия.

Потенциални избиратели в Гърция, където са разкрити 20 секции, са постоянно живеещите българи, както и работещите в страната. Не се очаква силна избирателна активност, защото заетите в туризма все още не са започнали работа.

Изборният ден в Република Северна Македония е започнал нормално. "Тези, които възнамеряват да гласуват, ще дойдат и ще гласуват", отбеляза Лазар Младенов, председател на Българския културен клуб в Скопие. По думите му всичко е спокойно.  

В Република Северна Македония са разкрити пет секции – в Скопие, Струмица, Битоля, Охрид и Щип.

В Турция предварителни декларации са попълнени от 21 000 души.  Изборният ден започна с хаос и скандали заради декларациите, които трябва да се попълват от всеки български гражданин, решил да гласува в чужбина. Пред изборните секции имаше хора, чакащи да дадат своя глас още преди началото на изборния ден.

Спор между членове на СИК доведе до преустановяване на гласуването и до голяма опашка пред секцията в българското консулство в Бурса.

Спорът е дали декларациите за гласуване в чужбина могат да са попълнени предварително и само да се подпишат в секцията или трябва да се попълнят в секцията пред член на СИК. Предварително попълнените декларации за гласуване в чужбина не бяха приемани в избирателните секции в Бурса и в цяла Турция. Тези декларации трябва само и единствено да бъдат попълнени на място и подписвани на място пред член на СИК.

В Бурса местната общност коментираше последните дни, че не са достатъчни секциите на фона на българите, които живеят в града.

Смята се, че хората с български паспорти в Бурса са около 50 000, а 35 000 от тях имат право на глас, по неофициална информация.  

11 секции в Белгия и 2 в Люксембург отварят врати за сънародниците ни. Все още няма решение на въпроса с председателя на една от секционните комисии в белгийския град Гент, съобщиха за БНР дипломатически източници. От снощи той не отговаря на телефона си. В момента се чака решение на ЦИК кой да заеме мястото. В една от секциите в българското посолство в Брюксел комисията се състои само от 3-ма души, като и за нейното попълване се очаква решение от София. Въпреки това гласуването протича нормално навсякъде в Белгия и Люксембург.

Сънародниците ни в Русия могат да гласуват в посолството ни в Москва и в българските консулства в Санкт Петербург и Екатеринбург.

Спокойно и при добра организация протичат изборите в Кипър. Българите на острова гласуват в 6 секции, които обхващат всички райони, в които живеят и работят наши сънародници. Още в 6.30 ч. желаещи да гласуват чакаха да се отвори най-голямата избирателна секция на острова – в българското посолство в Никозия. Час по-късно опашка от близо 50 души се бе проточила по улицата пред сградата, разтеглена и заради спазването на дистанция. До 10.00 ч. 154 наши сънародници дадоха своя вот в Никозия.

За да отидат до секциите да гласуват днес, българите в Кипър трябва да използват единия от полагащите им се за почивния ден 3 SMS-а за разрешение за излизане от вкъщи. Ограничението е част от коронавирусните мерки в страната. SMS-ът дава право на движение до 3 часа.

МВнР съобщи, че е успяло да осигури разкриването на рекорден брой секции за гласуване чужбина – 465.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
0
 
1
 
! Отговори
до к.56 преди 3 години
Пенсиите на родителите на човека работещ в чужбина се заплащат на базата на отчисленията от получаваните заплати за времето,когато тези родители са работили. Тези взаимни обвинения са безсмислени.Всяко поколение работещи изплаща пенсиите на предходното поколение.Имай предвид, че отчисленията за пенсии до преди 17г. бяха 36% от заплащането на положения труд, така че бая пари са заделени за сегашните в работоспособна възраст, докато ги отгледат в детски ясли и градини и завършат средно образование
50
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Живея в държава от ЕС и с данъците, платени там допринасям за финансирането на куп програми, които хранят не един и двама българи. Освен това съм собственик на две жилища в България и плащам съответните данъци. С нетърпение чакам да се върна в България, не за друго, а за да растат децата ми покрай родителите ми. Но докато цари анархия и мафия, няма как да го направя. Така, че да....гласувам...днес бих 40 км път, за да ида да гласувам. На пък на многознайковците тук.
49
3
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
А защо не ми обясните, вие отвън, кой прави хляба и другите храни на родителите ви? Да не би вие да се връщате да го месите, да не би да им правите ченетата, спуканите тръби, течащите покриви? Хайде стига с тази мания как без вас ще мрррем! В епидемията не сте пращали ниа май.....
48
0
 
5
 
! Отговори
един преди 3 години
Икономистите развенчаха ползата от външните пари! Изкривяват пазара на труда, отлежават по банките, незначителен процент от БВП, така че достатъчно! Който е тук, опира пешкира и толкоз!
47
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 55Скъпи сънароднико, не гласувам нито за ГЕРБ, нито за БСП или ДПС. Така че - не се опитвайте *** да ми приписвате удобни за Вас поводи за разкостване.Но едно друго нещо правя със сигурност - плащам данъците си в България. И с тези данъци се издържат не само разходите по близките ми хора, но и разходите на ония, които са зарязали деца и родители на нашите данъци.Поради този факт смятам, че тези безотговорни лица не бива да гласуват за моите политици. Хубав ден, миячо!
46
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До до к.52Уважаеми сънароднико, от тези предполагаеми 1,5-2 млрд в бюджета на РБ влизат само 20-те % ДДС / ако се предположи, че всеки лев бъде похарчен и върху всеки похарчен лев бъде събран ДДС/. Така че - приносът на "инвеститорите" в републиканския бюджет е по-малък.Та, не разбрах - кой плаща пенсиите на родителите ви? Разходите за образование на децата ви? Разходите за инфраструктурата, която ползват родителите и децата ви? Разходите за медицинското им обслужване?Та?
45
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Буря в чаша вода!като ви харесва робството ви под ботуша на ББ, стойте си покорно под неговата власт. Само че на САЩ банкянският хитрец не им трябва, знаят за него в подробности от 2007-09г. Ще го свалят. Същото се отнася и за Пеевски. Вече на няколко пъти се коментира, че на канцлера Меркел и Вебер хич не им е до ББ, защото загубиха властта във важни провинции. Така че не се хвалете с парите, които осигурявате с вашия труд. На вас за работа ви се заплаща. И за покорност.
44
3
 
1
 
! Отговори
до к.52 преди 3 години
До Анонимен, к.52Действително, тези пари са за издъжка на възрастни родители и малолетни деца, но първите с тях живеят и тези пари реално остават в България. Същата е ситуацията с малолетните деца, отглеждани от баби и дядовци. Обемът на тези пари хич не е малък - между 1,5-2 млрд евро, така че те реално са си част от бюджета на държавата.
43
4
 
5
 
! Отговори
Жоро преди 3 години
Ей, проглушихте ми ушите с тези българи в чужбина. Да са живи и здрави ама хабер си нямат какво става в България та да определят кой да ни управлява. И стига с тези партенки, че внасяли много пари тук. Пари внасяме ние, с нашите данъци и труд.
42
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 49Не знаех, че да пратиш на роднини някакви пари от чужбина е "инвестиция".Сполай ви, "инвеститори".Апропо, кой плаща пенсиите на възрастните ви родители, докато вие "инвестирате"?Кой?
41
5
 
6
 
! Отговори
Буря в чаша вода! преди 3 години
А би било толкова просто, ако гласуват само български граждани, които плащат данъците си в РБ.....
40
3
 
6
 
! Отговори
Герб са гадове преди 3 години
Аз гласувах в една от секциите в Лондон срещу бандата ГЕРБ.Приятно съм впечетлен от големия брой хора решили да гласуват, и докато чаках всички говориха за промяна и как ще гласуват против мафията ГЕРБ.Така е навсякъде в чужбина искаме да се върнем но първо трябва да махнем хунтата и мафията ГЕРБ.
39
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вотът от чужбина трябва да бъде улеснен с повече секции, защото в момента нашите хора там са най- големия инвеститор.КАЗАХ.
38
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен: До До24То затова министърката на туризма на членката на ЕС и НАТО България ходи всяка година в Русия да се моли за бедни руски туристи да идват на черноморието за да могат българите да им сменят чаршафите да изкарат някой лев да не гладуват."""""""""""Мутрите на соца разчитат на своите да ги хрантутят!От запад ли някой ще й се върже на ужаса, който предлагат?!
37
3
 
8
 
! Отговори
ppp преди 3 години
До ГерманецСлушай си чалгаря в апартамента в който плащате наем 20 души и мизерствате.
36
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вотът в чужбина не трябва да съществува, пари на вятъра - трябва да има гласуване по интернет и да не се прахосват толкова пари за хора които и без това не живеят в БГ...
35
2
 
2
 
! Отговори
Ахмет преди 3 години
До АнонименОбидно е да си ограниен и *** закърмен с омраза и расизъм! Тъпчи си на едно място и гледай през прозореца в очакване на напредък кандидат Анонимен патриот. Със здраве!
34
10
 
11
 
! Отговори
Германец преди 3 години
Току що гласувах в Мюнхен.За Слави.Да ви довърши окончателно.Аз продължавам да ви гледам сеира отдалече :)
33
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До24Защо западът се страхуват от Русия? Само Русия ви е в главата, дори когато става дума за избори в България!
32
2
 
6
 
! Отговори
Серсемин преди 3 години
Тука в чужбината батко нЕма да гласуваме за Бойко! Не пристигнаха кюфтета и кебапчета , нямаше и бира и ракия! А ние друга причина да гласуваме нямаме. Пак ще се облажат нашите братя и сестри по българско. Факултето, Филиповци, Абдовица ...Ако не са те - никога няма да види парламента нашия...