Какво предвижда конституционната процедура след изборите?

Дори и токова шарен парламент можел да излъчи правителство
208
Какво предвижда конституционната процедура след изборите?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg, архив

Бившият конституционен съдия проф. Пламен Киров посочи, че е възможно да се сформира правителство, дори при толкова шарен парламент.

Още по темата

„ЦИК трябва да обяви в Държавен вестник избраните 240 народни представители. Когато това стане факт, президентът има технологично време да определи датата на първото заседание. Държавният глава свиква първото заседание на новоизбраното Народно събрание в едномесечен срок след датата на изборите”. Така обясни процедурата след изборите той пред Нова телевизия.

Проф. Киров каза още, че на първото заседание на Народното събрание се конституират и парламентарните групи.
„На първото заседание Министерският съвет подава оставка и министрите излизат в оставка, но продължават да изпълняват функциите си”, добави още той.

Относно връчването на мандата бившият конституционен съдия посочи, че той може да бъде върнат веднага.
„Буквално в разговор с президента се връща мандатът и се преминава към следващата по численост група. В рамките на седем дни лицето трябва да предложи състав и структура на Министерския съвет”, допълни професорът.

Киров посочи, че Конституцията се изменя трудно при толкова шарен парламент.

„Трябва да се стига до някакъв консенсус. Когато се променя основният закон, въпросът с мнозинствата стои доста сложно”, каза бившият конституционен съдия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


208
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
143
21
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Надеждата ни е в президента Радев и служебното правителство, което да проведе нормални избори.
142
23
 
19
 
! Отговори
Kaspersky преди 3 години
Всичко трябва да мине този път през Радев /кошмара за Тиквата/и единствения радетел за по-добро бъдеще на българина !Създаване на Служебно правителство което да организира следващитеизбори /2 в 1/ през есента, за да видим *** /гробарите и бесепейците/,общо с 50 депутата. Тогава Нинова и Тиквата ще тропнат за последно и едно . . .хорце !
141
1
 
1
 
! Отговори
Макарити преди 3 години
Само Гилеад за всички политици.!!!
140
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ПрогнозаВ сериозен филм си се вкарал.
139
26
 
6
 
! Отговори
Прогноза преди 3 години
Експертно правителство на Слави с негласната подкрепа на ГЕРБ и ДПС. Проевропейския проект ползва в момента Слави като гръмоотвод за протестния вот срещу ГЕРБ. Това е изчакване до президентските избори, за да бъде свален Радев, защото някак го изпуснаха да се добере до власт без да го преценят, че е агент на Кремъл. Чак като американците им казаха се усетиха, обаче това е голям международен скандал, затова жертваха Боко. Вероятно ще го прехвърлят в Брюксел на европейските избори.
138
2
 
1
 
! Отговори
Devine right преди 3 години
Защо господата от Manowar твърдят, че това да заколим прасето и арийския *** е право дадено ни от боговете. Чул ли си писък на сокол преди да атакува. Или крясък на орел преди да се спусне от небето върху козичка хранени от едни умни, но много мъртви копилетия.
137
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ***-съмнителнаА защо БСП са допуснали СДС в редиците си.Това не е ли погазване на принципи.Ето затова негласувам защото те нямат принципи ако нямат принципи как ще защитават програмата с която са ме убедили да гласувам за тях.Мир на праха на гласувалите които ще паднат в битката с Ковид в следващите седмици.
136
2
 
18
 
! Отговори
Курнелия-съмнителна преди 3 години
През 1999г. Ив. Костов назначи *** Нинова за изпълнителен директор на "Техноимпекс" и едновременно с това - и предс. на Съвета на директорите на "Техноимпортекспорт". Тя успешно приватизира и двете предприятия като придоби по 37% от акциите и на двете и така стана бързо милионерка. А може би задачата, която изпълнява сега *** по пълното унищожаване на БСП е също заръка от Ив.Костов?
135
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До *** 126Не сакам на мене да ми е добре, а на Вуте да е зле.
134
7
 
9
 
! Отговори
Георги Илиев Митев преди 3 години
Герберите управляват. Протестите продължават. Изборите наближават. Българите намаляват. Партиите никнат като гъби. Лидерите точат зъби. Искат да ни управляват. Пак ли ще забогатяват ? ! Със подхвърлени трохички ще ли оцелеят всички ? Управата пак добрува. Стадото мълчи, кротува. Социолозите-агенти ще надуват тез проценти. Вождът е непобедим , с подвизи недостижим ! Автор: Георги Илиев Митев. Потърпевш от милицията, военните, полицията, медиците, институции и граждани. Трето поколение репресира
133
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 135Щом искате България да е казино с привкус на Магурата.Какво е направил за народа този водач с големи възможности? Някаква дарителска дейност поне?
132
3
 
13
 
! Отговори
Гамен Грипенов Ветов преди 3 години
Здравейте от ка ча лки!!Ха тъй въ искам!!Целта на живота ни е да свалим тиквата,мутрата,щот добре си знайками,че докат е на чело нема да има крадени,а пък то туй ни е жевотя!!Иначи дубре *** дукарвами всичкити на тиориябурбъ със статъквуту тоист с ГЕРБ,БСП,ДПС,*** и туй си знайками,чи пуследните две са си наши дружки и биз тех нема ка да съборим пужърникаря!Дубре,чи насиленийту и тъ пу и шъ му съ случи туй дет Чалгаря сий турил на гърбъ!Носел им Адът кът пударък за тъ панар щинътъ им!!
131
12
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе верно ли днеска Баце щел да ходи на инспекция в Централния Софийски Затвор?
130
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До За субсидиите138А да видим чалгаря дето се скри дали ще се откаже от субсидията
129
1
 
12
 
! Отговори
Монката преди 3 години
До Гошо...Тъпото135Споко бе гоше !славчо *** ще ни поведе в 7/8ха ха ха
128
13
 
21
 
! Отговори
Самунджия преди 3 години
Никакви кабинети! Избори до дупка докато ГЕРБ не паднат под 4%
127
10
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да видиш как оправят Баце с 200, БЕСЦЕННО!
126
0
 
9
 
! Отговори
За субсидиите преди 3 години
До Анонименсе роят партийки през ден,трябва да се спре това хранене на нищо не правещи хора,пример вземаш 20 000 гласа,минаваш 1% и вземаш на година по 160 хил.лева.
125
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако българите бяха честни хора господин Васил Божков щеше да вземе поне 70%!
124
6
 
15
 
! Отговори
РоРо преди 3 години
До Анонимен131Тези които най-много плюят и избраха чалгаря най-много ще плачат