Какво предвижда конституционната процедура след изборите?

Дори и токова шарен парламент можел да излъчи правителство
208
Какво предвижда конституционната процедура след изборите?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg, архив

Бившият конституционен съдия проф. Пламен Киров посочи, че е възможно да се сформира правителство, дори при толкова шарен парламент.

Още по темата

„ЦИК трябва да обяви в Държавен вестник избраните 240 народни представители. Когато това стане факт, президентът има технологично време да определи датата на първото заседание. Държавният глава свиква първото заседание на новоизбраното Народно събрание в едномесечен срок след датата на изборите”. Така обясни процедурата след изборите той пред Нова телевизия.

Проф. Киров каза още, че на първото заседание на Народното събрание се конституират и парламентарните групи.
„На първото заседание Министерският съвет подава оставка и министрите излизат в оставка, но продължават да изпълняват функциите си”, добави още той.

Относно връчването на мандата бившият конституционен съдия посочи, че той може да бъде върнат веднага.
„Буквално в разговор с президента се връща мандатът и се преминава към следващата по численост група. В рамките на седем дни лицето трябва да предложи състав и структура на Министерския съвет”, допълни професорът.

Киров посочи, че Конституцията се изменя трудно при толкова шарен парламент.

„Трябва да се стига до някакъв консенсус. Когато се променя основният закон, въпросът с мнозинствата стои доста сложно”, каза бившият конституционен съдия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


208
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
123
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
При едни честни избори Васил Божков щеше да вземе най-малко 10 процента. И това като за начало....
122
8
 
6
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 3 години
В момента герберските...*** заработват...безплатно,от добро сърце към Боко.Пари пак ще има,ако не тази година...догодина,ще има да вземате;вашето не се...губи.(безплатно...съобщение от централата на ГЕПИ в София)
121
0
 
1
 
! Отговори
Kings of Metal преди 3 години
https://youtu.be/Ib65nhMmpc0Класика, класика, дами и господа от 1988 година. И докато кръвта по ръцете не е кръв на крале ... тая "гадна и дивашка варварска упадъчна и декадентска музика" ...Верно ли ? Аз считам кражбата на 600 милиона от младите поколения за упадъчно и декадентско ... за да може някой богат арийски *** да се пече на Бора Бора
120
6
 
7
 
! Отговори
хахо преди 3 години
Днес всички познати чиновници ходят като изпомпани от вол жаби :) Надути до невъзможност от "изборната победа" и тресящи се като желе от страх да не останат без"работа,работа,работа" и да се наложи наистина да работят! хахахаа
119
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това, че разни хора в момента си чешат крастата, говорейки глупости, с нищо няма да помогне нито за БВП, нито за нови работни места. След като приключат с еуфоричните възгласи, ще усетят твърдия под на реалността и ще запеят песента на глада.
118
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не е проблема че българина си губи времето.Проблема е че дори не го осъзнава
117
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сега много хора ще си платят 0.78стинки да гледат и слушат изтърканите сценаристи на Славчо!Не и аз сър! Ъ-ъъ!
116
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Баце вземи си прибери тролейбусите, че вече хептен ставаш за смях
115
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво следва оттук нататък - приказки и нищоправене дълго време. Ще се върви по инерция още известно време, след което ще тръгнем рязко надолу.
114
6
 
3
 
! Отговори
Манафа преди 3 години
Ах какъв ебн се задава ! Яко в дупката на герберите, яко в дупката на бесепе и с особен кеф якооо депесарско....разширена халка. Абе яко манафски истории, но на мен ми е кефффф!
113
1
 
8
 
! Отговори
Нмк преди 3 години
До Анонимен121То фигуранта прави едни избори и бойко ги разби.Няма избори!! Искате чалгар получихте такъв.нека управлява
112
4
 
7
 
! Отговори
Апокалипсис преди 3 години
Генерал Атанасов (гнома) се готви да става вътрешен министър!
111
0
 
1
 
! Отговори
До до до сър Нортън преди 3 години
Защо да ходя в САЩ ?Аз съм гражданин на Европа!А дали ще миеш тоалетни или ще проектираш къщи ,ависиединстеено от теб! А аз съм на принципа ,че кофти работа няма стига да е за момента и да се развиваш!
110
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Христо Иванов е просто калинка ,която иска да седне в стола на бойко ,цвъ цвъ също не разбрахте ли бе това са си гербаджии! Някой ден може и да се "съешат" политически ,разбира се!
109
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да се извъртат по-бързо и нови избори. Единствено президентът може да гарантира честното им провеждане и ако това се случи, мутрите наистина ще отидат там , където им е мястото - в затвора
108
3
 
8
 
! Отговори
Отровна гад преди 3 години
Нормално е веднага да има предсрочни избори, но не! Няма да има!Ще направят антибойково правителство, което ще изкара 3-4 месеца и ще върне Бойко Борисов на власт!
107
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До сър НортънА ти що не заминеш за САЩ да миеш афроамерикански тоалетни да изкараш някой долар? Или за САЩ трябват визи? Впрочем какво става с визите за САЩ, защо българите не могат да пътуват без виза за САЩ както другите граждани на ЕС от западна Европа, явно българите ги считат за полуxopa, полyчовеци втора категория членове на ЕС.
106
0
 
1
 
! Отговори
сър Нортън преди 3 години
До До сър НортънГрадски легенди са това
105
0
 
3
 
! Отговори
Коко Горилата преди 3 години
Тукаа в житата, удобна задна седалка имам аз,мога и легнал - да продължавам да карам с пълна ГАЗ.
104
2
 
4
 
! Отговори
До сър Нортън преди 3 години
Ами върви във Зимбабве тогава да живееш с 20$ заплата да видиш как е ако доживееш до 60 ,защото там мрът като мухи и нямат и астра зенека а коронавируса им е най-малкият проблем!