Експерти: Отказът на Борисов от депутатско място бил очакван

В такава ситуация всеки лидер трябва да обърне внимание на партията си
9 апр 2021 12:06, Петя Славова
127

Премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов се отказа от депутатското си място и заяви, че няма нужда от имунитет. Очаквана ли беше тази стъпка?

"Напълно очаквано, ако имаме предвид ситуацията през 2013 г., когато ГЕРБ беше първа политическа сила и остана опозиция в парламента. Тогава Борисов не се отказа от мандата си, но много рядко влизаше в Народното събрание. В ситуацията, която се намираме, всеки лидер трябва да обърне сериозно внимание на партията си. Депутатската група се очертава с много силни говорители", каза политологът доц. Татяна Буруджиева в студиото на "България сутрин"

По думите ѝ в нея са министрите, които имат най-много информация и са министри, които са доста словесни.

"Първата стъпка на президента е да даде мандат на ГЕРБ, а личността, която ще бъде излъчена за министър-председател, ще бъде Бойко Борисов. Съвсем естествено е той да не бъде депутат, защото това ще наруши процедурата. Най-нормалното е той да не приеме, защото той доказа, че в оперативната сфера е най-добър, предпочита да е в действие", коментира политическият психолог проф. Антоанета Христова.

Тя смята, че престоят му в парламента е като контрапункт на този стереотип на поведение.

Още по темата

"Започвам да се обърквам от заявките. Досега ГЕРБ беше достатъчно последователна и нямаше разминавания. За първи път чуваме представител на ГЕРБ, който да казва, че ще се предложи правителство, но без Борисов. Интересно какво ще предложат те. Едно е сигурно - ще предложат формат "експертно правителство", допълни доц. Буруджиева пред водещата Мария Константинова.

Според Христова, ГЕРБ се чувства отговорна към избирателите си, особено в тази ситуация.

"Те бяха длъжни да направят този жест - да предложат правителство и да отворят врата за относителна стабилност. От лявата част на спектъра политическата структура е тотално разбита, вдясно нещата не са драматични. В лявата част има много партии и те са разнородни. Те не са достатъчно разговорни по отношение на ценностното си присъствие, защото популизмът се изговаря лесно, когато е предизборна кампания, но трудно се самоопределя, след като си влязъл в парламента. В сравнение с ГЕРБ, проблемите на другите са толкова големи, че в момента дисбалансът е силен", подчерта тя пред Bulgaria ON AIR.

Доц. Татяна Буруджиева смята, че ГЕРБ и Борисов няма нужда да правят ясна заявка кои са, защото от 12 години това е в живота ни.

"За Борисов е по-важно да каже на България, че е по-важно да има правителство, отколкото какво ще е това правителство", каза още тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


127
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лойко и приятелските му олигархични кръгове са отклонили няколко десетки милиарди за последните 11 години. Тези хора с такъв капитал няма да се предадат лесно и ще продължават да мътят водата. Трябва час по-скоро да бъдат съдени и неутрализирани политически и икономически.
28
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Толкова хора са гласували за него, избрали са го, имат му доверие и най-накрая врътниопашка. Отказвам се от мястото.
27
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това, което е в момента след оттеглянето на Борисов може са се определи като анархия и пълна безотговорност на управляващите нови партии.Виждаме избиване на бандитизма, поръчкови убийства, за които бяхме забравили последните години, хиперинфлация, банкова и валутна криза.Има хора вече си теглят спестяванията или ги обръщат във валута!
26
12
 
8
 
! Отговори
Борис Бойков преди 3 години
до Новите Партии-Елате с чекмеджетата -да ви ги напълня и да стана пак Премиер- Аз съм на Световната Политическа Сцена от години и не мога да оставя Светът без контрол!! Аз съм Глобален фактор! селски тарикат от Световна величина -дори Меркел се учи от Мен!
25
7
 
9
 
! Отговори
Възмутен преди 3 години
И как така ще се отказва!?Нали се е кандидатирал и са го избрали герберастите!Няма отказване!Откъде накъде!?Там..в Парламата о да отговаряш каквото те питат !*** безотговорен!
24
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До КукуА сега тези инвеститори идват ли в България, когато Борисов го няма, къде са те?Къде инвестират при вашата протестърска власт?
23
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Премиера Борисов излезе по фейсбука и честно предложи на шефовете на всички партии да дойдат при него с празни чекмеджета. Имало едни 50 милиарда Евро за опукване. До Декември празните чекмеджета на всички партии щели да пращят от Злато и ???
22
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Катурна се тиквата, но без нея не можете да съставите правителство. Истината е, че въпреки задкулисните договорки зад гърба на българския народ не можете да направите ефективно управление.Всичките заявки на новите партии за смяна на модела отиват на боклyка след като не умеете да излъчите правителство!
21
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Що да става депутат? Да го плюят,че не ходи на работа? Щото той няма намерение да стои по цял ден в НС. Друго си е да джиткаш с джипката и да дрънкаш глупости.
20
7
 
12
 
! Отговори
Божков ОАЕ преди 3 години
Има празен апартамент до моя- само срещу 20 000 долара дневно -чакам Ви Хунта!! ще играем на зарчета и карти -както в "доброто старо време" когато бяхме комарджии и измамници на пейките в парковете
19
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Преди изборите - искам да съм депутат.След изборите - не искам да съм депутат.Типично за фурнаджийските лопати е да се преобръщат.
18
9
 
13
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
ХахахаАбе петолъчниците, вие забравихте, че пращахте Борисов при бай Ставри още когато управляваше за първи път - преди 11 години!Но нищо. Мечтайте си. Мечтите са безплатни :)))
17
10
 
15
 
! Отговори
Куку преди 3 години
Видяхме какво ги свърши 10 години. Шкавчета и инвеститори дето бягат в Македония, Румъния, Турция, бягащи от България. Защо ли?
16
13
 
11
 
! Отговори
отровна гад преди 3 години
Бойко Борисов ще спечели и предсрочните избори!
15
5
 
3
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 3 години
СТЯГАЙ РЕДИЦИТЕ ВЗЕХА ДА КРАДЪТ ПОВЕЧЕ ОТ ТЕБЕ. ТВА ТОЙТО НЕ Е КРАДЕНЕ СЪПАРТЙЦИТЕ ТА ЗАДМИНАХА.
14
8
 
12
 
! Отговори
Taню преди 3 години
Да се оттеглиш в подобен момент е признак на празни ***. Насявам се, всички прогледнаха...
13
9
 
10
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
След като няма Имунитет-пътят към Затвора е -Отворен !!!-да взима Гешев подръка и да влизат в килията при бай Ставри-южно изложение с вода от Перник- ще имат право да гласуват на следващите избори-ако не са болни от Корона Вирус! А глашатаят от АПИ да тръгва с тъпанчето по мегданите и да вика-Тиквата е в затвора -Тиквата е в затвора!!
12
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ГЕРБ и ИТН имат общо 126 места тези, които ГЕРБ ще напазаруват.Ако ИТН не върне мандата, то това ще означава едно единствено нещо: ГЕРБ ще подкрепят ИТН и ще управляват чрез тях.Слави ще е новата патерица на Крадците - псевдопатриотите бяха употребени и изхвърлени.
11
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ББ да се чете като бай, бай от тук насетне надолу и при бай Ставри.
10
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Служебен кабинет и за три месеца до новите избори всички заслужаващи съд и затвор. Служебният кабинет има всички правомощия.