Експерти: Отказът на Борисов от депутатско място бил очакван

В такава ситуация всеки лидер трябва да обърне внимание на партията си
9 апр 2021 12:06, Петя Славова
127

Премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов се отказа от депутатското си място и заяви, че няма нужда от имунитет. Очаквана ли беше тази стъпка?

"Напълно очаквано, ако имаме предвид ситуацията през 2013 г., когато ГЕРБ беше първа политическа сила и остана опозиция в парламента. Тогава Борисов не се отказа от мандата си, но много рядко влизаше в Народното събрание. В ситуацията, която се намираме, всеки лидер трябва да обърне сериозно внимание на партията си. Депутатската група се очертава с много силни говорители", каза политологът доц. Татяна Буруджиева в студиото на "България сутрин"

По думите ѝ в нея са министрите, които имат най-много информация и са министри, които са доста словесни.

"Първата стъпка на президента е да даде мандат на ГЕРБ, а личността, която ще бъде излъчена за министър-председател, ще бъде Бойко Борисов. Съвсем естествено е той да не бъде депутат, защото това ще наруши процедурата. Най-нормалното е той да не приеме, защото той доказа, че в оперативната сфера е най-добър, предпочита да е в действие", коментира политическият психолог проф. Антоанета Христова.

Тя смята, че престоят му в парламента е като контрапункт на този стереотип на поведение.

Още по темата

"Започвам да се обърквам от заявките. Досега ГЕРБ беше достатъчно последователна и нямаше разминавания. За първи път чуваме представител на ГЕРБ, който да казва, че ще се предложи правителство, но без Борисов. Интересно какво ще предложат те. Едно е сигурно - ще предложат формат "експертно правителство", допълни доц. Буруджиева пред водещата Мария Константинова.

Според Христова, ГЕРБ се чувства отговорна към избирателите си, особено в тази ситуация.

"Те бяха длъжни да направят този жест - да предложат правителство и да отворят врата за относителна стабилност. От лявата част на спектъра политическата структура е тотално разбита, вдясно нещата не са драматични. В лявата част има много партии и те са разнородни. Те не са достатъчно разговорни по отношение на ценностното си присъствие, защото популизмът се изговаря лесно, когато е предизборна кампания, но трудно се самоопределя, след като си влязъл в парламента. В сравнение с ГЕРБ, проблемите на другите са толкова големи, че в момента дисбалансът е силен", подчерта тя пред Bulgaria ON AIR.

Доц. Татяна Буруджиева смята, че ГЕРБ и Борисов няма нужда да правят ясна заявка кои са, защото от 12 години това е в живота ни.

"За Борисов е по-важно да каже на България, че е по-важно да има правителство, отколкото какво ще е това правителство", каза още тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


127
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Експерти: Отказът на Борисов от депутатско място бил очакван"Отказът му от политиката въобще като цяло не само е очакван, но и препоръчителен. Да не казвам задължителен. Да си отвори някоя кръчма на село за да изпълнява истинското си призвание.
48
3
 
2
 
! Отговори
До 36 преди 3 години
"Петър Христов беше убит на 8 януари 2018 година пред офиса си в София."Хайде погледни в гуглето, ако имаш толкова интелектуален капацитет!
47
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не може Борисов да работи с хора ,които пречат да изпълнява качествено и добросъвестно работата и поставените задачи.Тази борба не е лесна !
46
7
 
10
 
! Отговори
мак преди 3 години
Отговорен политик след провала на избори напуска шефското място в партията. герб не са чак толкова големи победители както им се искаше, т.лупа да беше се отказал да е "лидер", вместо това се отказва от депутатско място. Значи пренебрегна драгия избирател, преотстъпва мястото си на друг, освен това не ще в нс, защото няма да има какво да казва на заседанията. Едва ли ще има възможност за монолози и самоизтъкване и джиткане с джипка.
45
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Прочети още на: https://dnes.bg/izbori-2021/2021/04/09/zapadni-izdaniia-slavi-e-na-hod-igrata-na-krienica-svyrshi.486388Гласувах за триото за да влязат в НС , защото това бяха хората разбутали нещата с/у Гешев , Борисов . ДБ развяха Доган. Протестите нямаха партийна окраска , но размърдаха надеждите на хората. Сега обвиняватеизбирателите на ИТН , но забравяте , че тези които бяха на власт, докараха тези резултати.Дори и да има трудности са за предпочитане пред досегашното статукво , което умело се подкрепяха взаимно , когато имаха изгоди.
44
2
 
1
 
! Отговори
Д-Р ПСИХО преди 3 години
до Пролет 2021човече, вземи да се върнеш за година-две в Кар.лук.ово не са те излекували, живееш в повече от две реалности, а при две е шизофрения
43
5
 
11
 
! Отговори
Убиец е.. преди 3 години
А пък той собственоръчно Иван тодоров-Доктора,Мишо Бирата,Ало Танов и поне още десетина по малкоизвестни!
42
12
 
18
 
! Отговори
Пролет 2021 преди 3 години
Нормално си е да го тресе страх. За толкова години само плашеше и се хвалеше. Сега вече вижда истината, а тя е че съсипа България. Както Тодор Живков я съсипа преди 30 г. Ще се върне към времената на мутрите, а може би и по-рано, когато беше активист, член на БКП и сътрудник или доносник на ДС. Колко от убитете през прехода хора му тежат на съвестта. Просто не е истина как управлява страната цели 11 г.
41
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Новите партии на протеста освен, че се договарят задкулисно помежду си зад гърба на българския народ вече разпределят властта с мафиотските групировки, които ги спонсорираха за изборите.
40
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То си го влече джипката и онлайн монолози, какво ще ходи в парламента, че и диалог да води.
39
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Депутатите на ГЕРБ (бивши и настоящи )и други използваха неговата мекост и отстъпчивост и успяха да се докопат с интриги и постоянство до някое място, откъдето още по обилно да изливат своята отрова върху другите ,върху неугодните им върху тези които не са с тях.В тях няма чувство за благодарност ,а само лични интереси.Всичко е правено с далечна прицел.".Членовете на партията по места сееят раздори, скарват хората, обиждат ги безпричинно, убиват тяхната вяра в справедливостта, отчайват ги .
38
8
 
8
 
! Отговори
до 29 преди 3 години
Къде видя тези нови партии да управляват, бе *** гербав ?
37
7
 
12
 
! Отговори
До 37 преди 3 години
Убиха собственика на модна къща Агресия пред дома му в Бистрица 2016 и мн други не се прави на луд
36
15
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 29Борисов вече е в оставка и не управлява, моето момче. Вижте си анархията, която предизвикахте с вашите викове Оставка.Оставка за българският народ сега, който е убиван, обиран и малтретиран от жълтопаветните шпицкоманди, финансирани от Дубай и Москва.Бойко Борисов се бореше за българските интереси, за България, а вашата цел е ликвидирането на страната и създаването на Задунайская Губерния!
35
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе откъде накъде Великата тиква,международник,обединител на Западните,Източните и всякакви Балкани-Идолът на простите ще се излага да е обикновен депутатин))
34
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Назови ми едно убийство през през управлението му?
33
8
 
14
 
! Отговори
До 29 преди 3 години
Борисов още не се е оттеглил,той управлява. А поръчковите убийства не са спирали през целия 12годишен период на управлението му. Убиха доста големи хора, даже един бивш полицай прехвърлен от него в НАП да движи далаверите.
32
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Прав е,няма работа в Парламент пълен с клоуни.
31
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Христо ХристовТо не става само с хвърляне на яйца, искат се качества, експертност. Но откъде такива неща у смачканаци, които цяло лято се търкаляха пияни по жълтите павета. По къси панталони и евтини фланелки за 5 лв.Може ли да протестираш пред държавни институции, да те снимат телевизиите и да си облечен като ц.ървул?
30
10
 
11
 
! Отговори
Страх преди 3 години
Го гони. За последен път публично се появи миналата година в Техно центъра и появата му предизвика сблъсъци. Как ще се появи в НС, като ще го плюят, или да отиде в президентството. Страх го тресе от народната любов.