Западни издания: Слави е на ход, играта на криеница свърши

Успехът на партията му граничи с вътрешно-политическо земетресение
9 апр 2021 11:22, Петя Славова
678
Западни издания: Слави е на ход, играта на криеница свърши
Снимка: БГНЕС

"Политическото бъдеще на България изглежда несигурно", пише агенция "Франс прес" в кореспонденция от София. Международните медии продължават да следят развитието на политическите събития в страната и вчера съобщиха най-напред за "много необичайната" (според ДПА) оферта на Борисов към партията на Слави Трифонов, а после за новата идея на ГЕРБ - правителство без Борисов.

"Не е ясно кой може да сглоби коалиция", коментира "Франс прес".

И последните публикации за България в международните медии се въртят около споменатите две имена: Борисов и Трифонов. Коментарът на Клеменс Ференкоте за обществено-правната мрежа ARD започва с констатацията, че избирателите в България са показали червен картон на Борисов.

Още по темата

"Вътрешно-политическите баланси в България сериозно се разместиха след изборите в неделя и сега става въпрос за политическото оцеляване на дългогодишния премиер Бойко Борисов", отбелязва авторът. Той констатира и че за ГЕРБ на хоризонта не се виждат никакви партньори, а Борисов се намира в "задънена политическа улица".

Ференкоте изтъква, че успехът на Слави Трифонов и неговата партия "Има такъв народ" граничи с истинско вътрешно-политическо земетресение. В края на коментара си авторът изказва предположението, че Борисов ще се опита с всички възможни средства да склони Трифонов към коалиция или експертно правителство, защото в България в момента става дума не само за борбата срещу пандемията, но и за разпределянето на европейските милиарди от помощните фондове срещу коронавируса и от дългосрочния бюджет на ЕС.

В берлинския "Тагесцайтунг" Барбара Йортъл е публикувала портрет на Слави Трифонов под многозначителното заглавие "Сатирикът Станислав Трифонов ще разтанцува българската политика", предава "Дойче Веле". Авторката припомня изборните резултати и новината, че Трифонов е влязъл в карантина и пише: "Още по време на предизборната кампания Слави блестеше главно с отсъствието си. Интервюта пред медиите? Дебати с опонентите? Нищо такова. Вместо това той разпространяваше популистките съобщения на партията си най-вече чрез своята кабелна 7/8 TV, която настройваше хората срещу антипандемичните мерки и омаловажаваше опасността от коронавируса. Макар че всъщност гологлавецът с обици на ушите изобщо не се страхува от голяма публика."

Цитиран е и пасаж от песента "Няма такава държава", в който се казва: "Не ми говорете за закон и конституция - в тая държава всичко е проституция". В края на статията си Барбара Йортъл си задава въпроса "А сега накъде?" и цитира българския наблюдател Първан Симеонов, според когото Трифонов е "гневен мъж на средна възраст, който събира около себе си разочаровани от политиката хора". Авторката констатира: "И тъкмо този мъж сега е на ход. Играта на криеница приключи."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


678
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
407
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бай бай БиБи.
406
6
 
6
 
! Отговори
УРУД преди 3 години
ДАНЧО МЕНТАТА = ПРЕЗИДЕНТРАМАДАН АТАЛАЙ = ПРЕМИЕРДА ЖИВЕЕ КУРАНА И ЛЕНИНДПС И БСП МАШАЛААААААААААА
405
2
 
2
 
! Отговори
Сата Н преди 3 години
до 470 пияница А не мен любимата ми беше "Говорящата кожа", но в по-късни години четях Станислава Лем, Артър Кларк, Азимов, братя Стругацки, Жан-Жак Русо, Едгар Алън По, Агата Кристи, Любен Дилов - баща, Стефан Цанев, Хенри Милър, Буковски....------А дали някой го интересува твоя гнил декадентски мироглед ?
404
3
 
11
 
! Отговори
Do 513 преди 3 години
То затова ГЕРБ е първа сила, защото не се занимава с мошениците от БСП, ДПС, Христовци и Галевици. Страшното за ГЕРБ щеше ако останалите партии ги подкрепяха ;)
403
7
 
7
 
! Отговори
Винету преди 3 години
Аз съм единственият премиер в цял свят, който е прочел само една книга и се гордея с това! Харесай коментара, ако и ти си съгласен с мен!
402
4
 
10
 
! Отговори
власт преди 3 години
ГЕРБ се отказва и опозицията се разпада, фигуранта замлъква сега на къде.
401
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Никоя от българските партии не подкрепя Борисов.Дори и ортаците му в краденето от ДПС му биха шута.
400
0
 
5
 
! Отговори
1001 ? преди 3 години
Няма речи и заблуди. И сега паника. Преди няколко дена тук такива неща се сипеха по адрес на управляващите. А сега пък по Слави Трифонов. Тези резултати от гласуването все пак не са паднали от небето. Някой е гласувал за новите партии.
399
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако Трифонов пак се крие 3 месеца преди нови избори и не обелва думичка за нищо , пак ли ще има хора , които да гласуват за него изключвам тези , които му харесват музиката и го знаят от тв-то и това е достатъчно да пуснат глас за него
398
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 498 ще намерят 9-10 хиляди гласа . Едва ли ще се обединят , на изпроводяк май съвсем си клъцнаха възможността за евентуална нова коалиция между 3-те партии Кой знае , може да се налеят гласове към Възраждане има си едни 250 000 - 300 000 души , които си гласуват за патриотични / националистически формации . Ама много са разпилени
397
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
TO U FRANCATA VSICHKO CYFNALO I VURZALO NAS ZA MISLILI ALOOU SCHARLIII
396
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Я повеке нема да гласувам!
395
7
 
5
 
! Отговори
Догтор Снагълс преди 3 години
след като веднъж хората са гласували за Слави, пак той не е направил нищо, откъде накъде ще гласуват втори път??------Как да не е направил, като Винету е в партер по гол гьс, само с пера на главата? Четири пъти се показа и четири пъти избълва такива глу пости, че съпартийците му се чудят как да замазват гафовете.
394
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Приликата им е ясна.Клоуни са и двамата,Володимир-Киевский и Слави-Плевенский.Разликата е че за Вовата гласуваха 78% от 30 милиона украинци а за Слави нема и20% от 2мильона българи.И още една разлика има. Вовата неспря войната.онзи ден неговите яничери убиха дете с дронски снаряд, а Слави още не я е започнал.Баба каза тоя да не е луд,той че болен болен е ама,даже Борисов дето всички говорят че били му открили канцерни структури и бойното му дежурство в гжипа пак го правят по-млад и по-симпатяга
393
3
 
11
 
! Отговори
Явор Дачков: преди 3 години
"... Мисля, че е изпаднал в ступор от страх и сега се чуди какво да прави с тази власт, която му натресоха феновете на бездарните му песни и вулгарни и примитивни скечове. Сега е в ступор, защото е взел едни пари да го играе балансьор, а се оказа, че трябва да управлява. И то с още три партии, които се мразят взаимно. There is such a mess / e по-подходящото име за партията му".
392
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Еми да станат и кажат от ИТН и другите , кога биха поели отговорност за управлението на страната .Колко народни представители трябва да имат .Цяло лято се драха да гонят мутрите и да идват те , дават им я властта - пак не я искат. Трудно , или е невъзможно някой да повтори резултатите на Симеон -120 депутати
391
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо изтрихте истината за Тиквата, че е бил охрана на автопаркът на СИК и е слугувал на Маджо и Маргините бе ***, защо скрихте, че е крал коли в Чехия и Унгария, защо още се мазните на един бандит осигурил кражбата на милиарди отуснати за България, защо криете престъпната дейност на про'стата банкянска тиква ?????????? За 11 г. ГЕРБ откраднаха 41 МИЛИАРДА само от здравеопазването.......
390
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 492ВМРО ще влязат, но само ако се съберат пак с Варели, в добавка и Марешки. Иначе не. Но засега няма такива тенденции. Доколкото виждам, никой от тях не е склонен да си признае, че са сбъркали, като са се разделили.
389
8
 
3
 
! Отговори
КАЛИНКИ преди 3 години
На цалата администрация от КАЛИНКИ им пари сега на стола повече от Хемороидите които имат повечето.....Така пари че си го изкарват по безсмислените чатове под статиите...Марш на работа бе м...ши мързеливи...
388
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо не напишете какво пише в западните изда ия за ГЕРБ и ВМРО.До скоро Захариева ги наричаше анти-Български статии.Пише че Бойко и ГЕРБ заедно с ВМРО.са част от мафията,която източва Европейски средства.Пише, че съдебната система е в много лошо състояние и корупцията е в подем.благодарение на ГЕРБ и ВМРО.Много неща пише,но вие показвате само това което е в Полза на ГЕРБ и ВМРО.