Нужни били още 2000 машини за гласуването на вота на 11 юли

ЦИК не спира се експерименталните гласувания с машините
58
Нужни били още 2000 машини за гласуването на вота на 11 юли
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Предстоят още експериментални гласувания с машините, за да могат хората да се обучат и да се гласува без проблем на предстоящите избори на 11 юли за парламент, каза пред БНР Цветозар Томов, заместник – председател на ЦИК във връзка с предстоящия машинен вот.

Досега експериментални гласувания с машини са направени в София, Доброславци и Сливница.

„По случая с проблемите с машинното гласуване във Велико Търново на 4 април причината е човешка грешка при въвеждане на данните. Това със сигурност мога да кажа, не е свързано със машините или софтуера и с начинът им на програмиране. Важно е с оглед на организацията на изборите повече да няма условия тази грешка да се повтори, трябва да бъдем по-внимателни, грешки могат да се направят в резултат на небрежност на някои от нивата на проверка на данните, които се въвеждат машинно“, коментира той.

Още по темата

Томов посочи, че решението за преминаване от машинно към хартиено гласуване, няма да се взема на ниво
Секционна избирателна комисия. ЦИК ще преценява при какви условия е допустимо преминаването към гласуване с хартиена бюлетина.

"Машините трябва да бъдат под строг контрол преди изборите, колкото по-рано се предоставят на СИК толкова повече логистични проблеми възникват относно сигурността им. Ще се изчака решението на ЦИК по този въпрос. Очакваме да се закупят още устройства - около 2000 общо допълнителни машини, надявам се фирмата да може да ги достави. Това трябва да стане достатъчно рано, за да може да се направи одит и сертификация на всички устройства. А срокът по изборния кодекс е 20 дни за извършването на тези дейности ", коментира още експертът.

По думите в изборния ден за всяка машина ще има техническо лице, което отговаря за устройството.

По повод тестове с машините досега Цветозар Томов поясни, че се мери най-вече времето за гласуване според особеностите на гласоподавателите, мястото на секцията.

"Продължаваме с тестовете, ще има още три теста в София тази седмица, не искаме да бързаме с някакви окончателни изводи. Това, което до момента може да се посочи като извод е, че при наличния брой устройства, които можем да използваме, трябва да сме много добре подготвени в информационната кампания и по отношение на подготовката на СИК, за да се справим без проблеми. Можем да се справим, но трябва да се работи много организирано в изборния ден, за да може хората да гласуват, да не се образуват опашки по места и да не възникват критични ситуации", заяви още Цветозар Томов.


58
Още по темата: машиниИзбориЦИК
Още от Избори 2021
Още три партии се присъединиха към лявата коалиция на БСП
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Комунистите на Радев започнаха да рушат държавата. Това са само разходи без никакъв смисъл. Тези машини с нищо не допринасят за честността на изборите, даже напротив са много по лесно манипулируеми. Започват с анархията и хаоса. Вместо да покажат че искат нещо хубаво да направят за хората те продължават с ченгеджийските си номерца.
35
2
 
2
 
! Отговори
Жалко за народа преди 2 седмици
Експериментите продължават. Днес 2000 машини, утре още толкова...Нали има кой да плаща - данъкоплатеца.
34
1
 
1
 
! Отговори
Георги Илиев Митев преди 2 седмици
Епиграма : Пари за - Ц И К и. Р И К - за пенсионерите ритник . Автор: Георги Илиев Митев. Трето поколение репресиран. Потърпевш от милицията, военните, военните медици, полицията, институции и граждани.
33
1
 
3
 
! Отговори
ВОТА Е МЕНТЕ! преди 2 седмици
ВОТА ЩЕ БЪДЕ ОСПОРЕН В СЪДА , КАСИРАН И ОТМЕНЕН ОТ БРЮКСЕЛ---КАТО : "ОГРАНИЧАВАЩ ПРАВАТА НА БЪЛГАРИТЕ ПРИ ГЛАСУВАНЕ САМО С МАШИНИ"....ОТХВЪРЛЕН В ЦЕЛИЯ ЕС И САЩ!---САМО ИЗЛИШНО ЩЕ СИ ГУБИТЕ ВРЕМЕТО ДА ГЛАСУВАТЕ--
32
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
И още ще трябват , нали и те трябва да краднат. Като касират изборите заради тези машини пак ще говорим. Тогава какво ще се оплаквате.
31
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Някой ще обясни ли на хората, че има огромна разлика между машинно и електронно гласуване и реално тия машини за безмислени и вършат същата работа като бюлетината
30
0
 
5
 
! Отговори
Пух преди 2 седмици
Нека не забравяме , че Конституционния съд--още не се е произнесъл по ЗАКОННОСТТА НА МАШИННИЯ ВОТ!
29
0
 
5
 
! Отговори
ВОТА Е МЕНТЕ! преди 2 седмици
ЕДИНСТВЕНИЯТ НАЧИН ДА СЕ ОСПОРИ ВОТА Е---ДА СЕ ИСКА ОТ ЕС, ОФИЦИАЛНА КОМИСИЯ ЗА ПРЕБРОЯВА ДАННИТЕ ОТ ФЛАШКИТЕ И СРАВНИ С КВИТАНЦИИТЕ ОТ МАШИНИТЕ ПРИ ГЛАСУВАНЕТО!
28
1
 
6
 
! Отговори
ВОТА Е ПЪЛНО МЕНТЕ преди 2 седмици
ШЕФКАТА ЦИК , СИ ПРИЗНА ПУБЛИЧНО ПО ТВ-то, ЧЕ КВИТАНЦИИТЕ ОТ МАШИНИТЕ ИЗОБЩО НЯМА ДА СЕ БРОЯТ , А ЕДИНСТВЕНО ЩЕ СЕ СМЯТАТ ДАННИТЕ ОТ ФЛАШКИТЕ , КОИТО , НАЙ-ВЕРОЯТНО СА ПРЕДВАРИТЕЛНО НАГЛАСЕНИ ИЛИ ПРОГРАМИРАНИ....!ТОВА ГОВОРИ ЯСНО---ЧЕ ИЗБОРИТЕ СА АБСОЛЮТЕН КОМУНИСТИЧЕСКИ МЕНТАК!ИЗЛИШНО Е ДА СИ ГУБИТЕ ВРЕМЕТО--СЛЕД , КАТО ВОТА ВИ ЩЕ БЪДЕ ПОДМЕНЕН;
27
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Няма да гласувам защото тайната на вота ми не е гарантирана. Освен това на власт е хунта от червени генерали от които може да се очаква всякакви репресии
26
2
 
6
 
! Отговори
АБСОЛЮТНИ ГЛУПОСТИ преди 2 седмици
ЩОМ , НЯМА ДА ПРОВЕРЯВАТ И БРОЯТ КВИТАНЦИИТЕ ОТ МАШИНИТЕ---ВОТА ЩЕ Е АБСОЛЮТНО МАНИПУЛИРАН!!!!!...ИЗЛИШНО Е ДА СИ ПРАВИТЕ ТРУДА ДА ГЛАСУВАТЕ!ИЗБОРИТЕ СА --"ПЪЛНО МЕНТЕ" ОТ БКП----ТОВА БЕШЕ И ЦЕЛТА НА РАДЕВ!
25
1
 
5
 
! Отговори
Цел на машинния вот! преди 2 седмици
Целта е МАНИПУЛИРАНЕ НА ВОТА, а не бързина, прозрачност и честност, както пропагандираха! Ако искаха честен и прозрачен вот щяха да оставят смесения вот, да променят протокола, който излиза от СИК - общ брой гласували, брой по партии, преференции и контролно преброяване на хартиените отрязъци!
24
0
 
8
 
! Отговори
тъй де преди 2 седмици
Щом са нужни нека се купят.Ако няма достатъчно средства, да спрат социала на бразилците.
23
0
 
3
 
! Отговори
Нужна е доблест! преди 2 седмици
Нужен е разум и доблест в ЦИК да гласуват Решение с което да се броят хартиените отрязъци, протокол за съответствие на преброеното с излязлото в протокола от машините и процедура какво се прави при разминаване на данните от преброяването и от машината!
22
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Щом машините са от Венецуела, то няма да се учудя ако на изборите в България, победител с 85% се окаже Николас Мадуро..
21
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До а другаре. Машините ще се изплатят, че и ще станат на печалба след 5-6 поредни избора до дупка както се очертават нещата
20
4
 
22
 
! Отговори
Пурко преди 2 седмици
Какво стана сега? Всеки ден с по 500 машини се качва бройката. Славуца ли ще ги плаща или сестра Галева?
19
0
 
5
 
! Отговори
антибсп преди 2 седмици
Доста време им отне. Можеше да питат учЕните от бан ...
18
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Трябва да има максимално време (от машината), например 5 минути, в който някой може да гласува. Ако не успее или нарочно бави да му се предостави възможност пак след половин 1 час.
17
3
 
29
 
! Отговори
Избирател преди 2 седмици
Машините били настроени лично от Мадуро . Очакваме 99.8 % победа за Радев ! Честита военна диктатура, българи!