КС поля със студен душ ГЕРБ: Машинното гласуване не е противоконституционно

Жалба срещу него подадоха 66 депутати от ГЕРБ
Обновена: 2 юли 2021 13:45 | 2 юли 2021 13:44,
131
КС поля със студен душ ГЕРБ: Машинното гласуване не е противоконституционно
Снимка: БГНЕС

Конституционният съд обяви, че машинното гласуване не е противоконституционно. Решението е взето след жалба на 66 депутати от ГЕРБ, които твърдят, че задължителното гласуване с машина нарушава принципа за равно избирателно право, предаде БНР.

С нея бяха оспорени всички променени разпоредби в Избирателния кодекс от 45-ия парламент.

По част от тях съдиите не са били единодушни. По текста за машините на особено мнение са били петима конституционни съдии.

С решението си Конституционният съд слага знак за равенство между хартиената бюлетина и машинния й еквивалент.

Още по темата
„По своята същност бюлетината за машинно гласуване не е нищо друго освен пренасяне и визуализиране на текста от хартиената бюлетина върху електронен носител“, пишат в мотивите си съдиите. Според тях начинът на гласуване - чрез отбелязване на вота върху хартиена бюлетина, върху бюлетина за машинно гласуване или по друг начин - е въпрос на законодателна целесъобразност, която сама по себе си не подлежи на контрол за конституционност, ако законът спазва принципите на избирателното право и предвижда равно третиране на всички гласове, независимо от начина на тяхното подаване“, пишат съдиите.

Единственият обявен за противоконституционен текст е текстът на "Има такъв народ", според който пропорционалната изборна система ще се прилага само до първите редовни парламентарни избори.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
116
0
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
До Анонимен 108 НЕ ЗНАЯ БАБИТЕ ДАЛИ ЩЕ СЕ СПРАВЯТ НО ЕЛЕКТОРАТА НА ГЕРБ КОИТО НЕ МОГАТ ДА ЧЕТАТ И ПИШИАТ СЪС СИГУРНОСТ НЯМА ДА СЕ СПРАВЯТ. ТЕ ЗАТОВА ГЕРБ РЕВАТ ЗА ХАРТИЕНИТЕ БЮЛЕТИНИ ЩОТО ТАМ ИМ КАЗВАТ НОМЕРА НА ПАРТИЯТА УДРЯТ ПО ЕДИН КРЪСТ САМО И ГЕРБ ПЕЧЕЛИ. Е СЕГА ЩЕ СТАНЕ ЯСНО КОЛКО СА БИЛИ КУПУВАНИ ИЗБОРИТЕ ДО СЕГА.
115
1
 
2
 
! Отговори
Недоразбрал преди 2 години
Не ви ли омръзна на вас,крадците на ДДС,чалгарите,митническите далавераджии с фалшиви,цигари,фалшив алкохол,трафик на фалшиви китайски стоки и всякакви платени *** и бандити да по връщате една и съща повърня,а именно,че България е най бедната държава в ЕС?!А колко са бедни 200 000 българи дето чакат всеки петък на гръцката граница?!А колко са бедни тези дето хвърлят на ало измамниците по 60 000 евро през терасите,като че ли хвърлят боклyк?!Кой е бедния,че нещо не схващам?!Черепа сигурно 100%
114
0
 
3
 
! Отговори
1 преди 2 години
драги ми от ДНЕС БГ.какви 66 депутата от герб-комунисти,какви 5 лева,изборите са след седмица.
113
1
 
3
 
! Отговори
Време за промяна преди 2 години
До Сатир: Да оставим г'лупостите (чалга, бира, ол инклузив), ти самият съмняваш ли се че времето на Бойко и дружинката му отминава? Три мандата ни държа на дъното на ЕС - най-бедната и корумпирана държава. Стига му толкова.
112
0
 
7
 
! Отговори
Истукан преди 2 години
КС болезнено им го начука на всички герберасти. Най-много го боли Борисов.
111
4
 
3
 
! Отговори
Сатир преди 2 години
След дълго разхождане из коментарите установих наличие на торолчета, обикновени наивници, необикновени мързеливи г-упаци, всякакви хора с манталитет на червей. Резултата от мозъчната им атака - ГЕРБ е мъртъв, Бойко е мъртъв, идва светлото бъдеще където кебапите, бирата и чалгата стават олинклузив 24ч. Ще работят можещите под вещото ръководство на неможещите. Честито на Вярващите.
110
2
 
2
 
! Отговори
да не се отчайват! преди 2 години
Бе, казала една:"витамини, витамини, ама като няма кой да те мине... -- Та и с машинното гласуване така, ама като няма кой да ти напълне гушката... -- Но за един наш, пробивен другар има ето какво: - БСП-депутат печата 7,4 млн. бюлетини за вота на 11 юли: БНБ го крие?Фирмите на депутата и кандидат за шести мандат от БСП Петър Кънев ще изработят 7 408 500 бюлетини за изборите на 11 юли. - В центровете на бе-се-*** ще има големи изключения от машинното гласуване, пак за наши хора
109
4
 
6
 
! Отговори
ГЕРБ преди 2 години
Са си ги купУвали тея машинки - ако си искат ще си спечелят, ако си искат ще загубят. После традиционно ще се пребоядисат и ще се прехвърлят в поредната управляваща партия. Просто на спонсорите им омръзна да плащат за трудноконтролиран вот, дето става все по-скъп и решиха вместо да купуват вот , да си купят машинки. Плащат само на ИТ и си връткат както си искат. А СИЕЛА ако искат да си получат милионите да слушкат и да внимават за кого гласуват машинките.
108
7
 
6
 
! Отговори
Нострадамус преди 2 години
Що ли имам странното чувство, че ГЕРБ не само че няма да са първа, но няма да са дори и трета политическа сила на новите, извънредни парламентарни избори?Помните ли НДСВ? Помните ли царчето? Помните ли 800 дни?Е, къде са те сега? Царчето си взе бащините имоти и забегна у Шпаньолско! Сигурно сега е в Мадрид! А Бойко къде ще бега?У Москва???
107
4
 
9
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 2 години
Не е поляла Герб съда, а гражданите. Моят избор бе да гласувам на хартия, компа е измама. Измамени остават всички, които ценят демокрацията, които тайно са се надявали на благоденствие и развитие на държавата ни. Уви... Клони към бой и не срещу полицията, а срещу *** във властта сега. Да..клони към бой
106
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На 11.07 безплатно прецакваме ГЕРБерастите !!!
105
4
 
14
 
! Отговори
void преди 2 години
И като забие машината във вашата секция или в някое село, и като няма резервна или не могат да я подкарат (защото IT хората са по фирмите а не в ЦИК), и като се струпа опашката от хора, които са дошли да гласуват а не могат, и като чакат чакат и се разотидат или не успеят изобщо да гласуват - е те тогава пак ги питайте дали е противоконституционно изцяло машинното гласуване щом съответните граждани не са могли да упражнят конституционното си право на вот.
104
11
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще се види резултата след изборите, като почнат бабите още сутринта два пъти по 5 минути да се чудят, после като прегреят и забият машините на които на половината ще има грешки и ще се види.
103
11
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На 11.7.21 безплатно гласуваме за ГЕРБ!
102
11
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Що за глу.паво написана новина. Никой не е казал, че машинното гласуване е противоконституционно, а че е единствено и хората (73 процента гласували с хартия на 4.4), нямат право на избор. При това наложено насила, за броени дни, без широко обсъждане.
101
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само че като видят избирателната активност на 11.7 ще разберат колко им е гадно решението.
100
6
 
26
 
! Отговори
Гледна точка преди 2 години
Е, чак пък студен душ. То това решение се очакваше да е такова. И проблемът не е в гласуването с машини, а в нежеланието да се сравняват резултатите от машината с бюлетините в урната.
99
14
 
19
 
! Отговори
Гражданин преди 2 години
5, цели 5 съдии са с особено мнение. Иначе то е ясно отдавна, че мнозинството в КС е анти-герб настроено. И тази институция се оказа компрометирана.
98
12
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Проблемът не е в начина на гласуване, а във възможността да се манипулира софтуера. А защо е забранено в Германия, Нидерландия и Ирландия? Да не е случайно.
97
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ние знаем, че съда отсъжда в полза на силния на деня