Харалан Александров: Борисов няма да слезе кротко от сцената

Кампанията била странна, а посланията не към хората
Обновена: 8 юли 2021 11:15 | 8 юли 2021 10:55, Анисия Иванова
202

Подготовката за парламентарните избори на 11 юли тече с пълна сила. Каква кампания видяхме от страна на партиите?

"Много странна беше тази кампания. За да бъде разбрана, трябва да се мисли в по-дълга перспектива, именно на протестното движение, свързано с промяна на управлението. Това някак преминава през различни фази, разгръща се на етапи. След като не успя да бъде сформирано правителство на промяната, тази кампания и изборите, които предстоят, са нещо като поправителен за протестните партии", заяви социалният антрополог Харалан Александров в "България сутрин".

Той добави, че посланията не са насочени към хората, а по-скоро към другите политически субекти. Според него големият въпрос, пред който са изправени протестните партии, е как ще функционират в бъдеще в съгласие едни с други.

"До момента това не стоеше толкова остро, тъй като конфронтацията с ГЕРБ беше спояващ фактор, но с всеки изминал ден става ясно, че се налага те да управляват", посочи още социалният антрополог пред Bulgaria ON AIR.

Александров е на мнение, че публичното присъствие на "Демократична България" е най-силно.

"Голямата загадка е дали свръхприсъствието работи. Това, което истински работи, е отсъствието. Не видях нито един билборд на Борисов и Трифонов - очевидно те са фаворитите", уточни още той и добави, че най-талантливата и успешна кампания е тази на неучастието, на неприсъствието.

Александров е на мнение, че е много вероятно да видим остри проблеми, свързани с амбициите, които имат политиците.

"Имаме изключително настървени, обсебени хора, които просто не могат да стоят мирни, когато се доближат до властта. Това е голям риск. Толкова много хора, обсебени от властта - дори да успеят да конституират обща идеологическа ценностна платформа, ще срещнат сериозни проблеми, ако се окаже, че има икономически предизвикателства", категоричен е гостът в студиото.

По нищо не си личи, че Борисов ще слезе от сцената кротко, както разчитат неговите противници, това е добре, защото всяко общество има нужда от силна опозиция, прогнозира Александров.

Той отбеляза, че цялостното настроение е да има някакво управление, някакво правителство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


202
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
12
 
8
 
! Отговори
Тиквария преди 2 години
ИзчеГЕРБ...изчеТиква...изчегърт...
77
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Заключете тази Бойка
76
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да това със златото, чекмеджета и пачки се изтърка. На това не му вярват дори и малките деца вече. Nice try!
75
13
 
8
 
! Отговори
Да попитам преди 2 години
Извинете мутрите на Борисов откъде разполагат с незаконна СРС апаратура,МВР и ДАНС защо мълчат ,знаете ли ,че подслушват,и изтезават хора!?
74
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е какво пречеше досега да има правителство, след като резултатите ще са горе-долу същите!!!
73
20
 
14
 
! Отговори
До 71 преди 2 години
Така е.Не беше луд Боко,че 12 години ядеше баницата и суджусите и пълнеше чекмеджето с пачки и злато,луди бяхме ние,че му го позволихме.
72
16
 
12
 
! Отговори
Пернишката секта преди 2 години
Борисов поръчва убийства със знанието и мълчанието на институциите!
71
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Патриотите бяха в управлението благодарение на ГЕРБ. И за тях почти никой не гласува, коалирали се 10 малки партийки..... Завалиите
70
9
 
12
 
! Отговори
до факт преди 2 години
Къв факт Бе ? - всичко построено от геП ,а то не е много е на Милионократно завишена цена с цел източване на Всичкия паричен ресурс !напр кому беше нужно метро за Милиарди до нищото в Горна баня ? - там хората Нямат Канализация и улици Бе !
69
11
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Точно като Рашков, всички плюещи по ГЕРБ и Борисов до сега не са извадили ЕДНО доказателство. Ако в съда обвиняваш някого без доказателства подлежиш на преследване от закона и затвор. Прокуратурата да се самосезира за Рашков.
68
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе тия новите нещо не са обещавали, че няма да крадат? Не са и обещавали, че ще направят нещо за България и българите. Ама вие си гласувайте за тях. Не е луд, който яде баницата...
67
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ти да не го призоваваш на бунт?Харалане,Харалане,да те ....кой те хване.
66
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
АЗ ЩЕ ГЛАСУВАМ ЗА ОБЕДИНЕНИ ПАТРИОТИ -БЮЛЕТИНА 16!! ЗА ДА РАЗБИЕМ СТАТУКВОТО "ВСИЧКИ СРЕЩУ ГЕРБ"!
65
11
 
13
 
! Отговори
Внимание преди 2 години
Има сигнали че на сбирки на герб се препоръчва техните *** умишлено да бавят гласуването с машини, да правят скандали и провокации на изборите.
64
16
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А защо пък трябва да слиза? Мая или Слави ще го заменят? А, мерси. Ще гласувам за Борисов.
63
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
30г Всички Крадяха , ама гербите са най-Яростни - Всичкия паричен ресурс в Частни инвестиции - от къде никнат като гъби Частни небостъргачи ? - Частни супер лукс хотели, къщи за Милиони около София ? от къде Бе ?
62
13
 
16
 
! Отговори
Факт преди 2 години
И понеже от ГЕРБ много крадат, се строяха магистрали и нови пътища. А другите като дойдат само ще крадат, без да строят нищо ново. Айде честито!
61
17
 
16
 
! Отговори
Мира преди 2 години
Борисов всичко което е направил е с много труд и партията си и управлението на държавата.Това никой не го е правил.Царя направи НДСВ -събра от кол и въже мераклии те за власт,днешните ги обединява омразата към Борисов нищо друго.И как си представяте,че ще изчегъртате Борисов а?Безделниците понеже не познават труда,си фантазират всякакви невъзможни неща.Явно още не сте разаради с кого си имате работа.Продължавайте да дрънкате още лъжи но няма да ви се получи.ГЕРП пак ще са първи
60
6
 
10
 
! Отговори
Фен преди 2 години
Тоз Харалампи оплаква ли се? Или заради ГЕРБ не можете да се вредите и вие да управлявате?
59
16
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ненужно никому мнения взеха да изказват куцо и сакато. Ако сте направили и наполовина колко ГЕРБ, може някой да ви обърне внимание, бръмбарчета.