С машина или хартия? Как предпочитат да гласуват българите

40,6% от избиратели са използвали преференция
28
С машина или хартия? Как предпочитат да гласуват българите
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

На днешните избори за първи път гласуваме масово с машини, като изключения в закона се допуска само за населените места под 300 души, които ще дадат своя глас чрез хартиена бюлетина. Социологическата агенция "Маркет линкс" ви пита днес как сте гласували и как бихте искали да гласувате на предстоящите президентски избори – с машина или на хартия?

Още по темата

Анкетата се проведе на изхода на избирателните секции, като 96% от анкетираните са гласували с машина, а под четири на сто с хартия. На миналите парламентарни избори гласувалите с машина бяха под 24%.

84,8% от анкетираните казват, че биха гласували с машина на президентските избори през есента, а около 15% - с хартия. Т.е. част от избирателите все още не са готови да приемат новата технология, но и няма индикации за масови проблеми с машинния вот.

40,6% от избиратели са казали, че са използвали преференция, а 59,4 на сто не са отбелязали предпочитан кандидат в листата.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още по темата: машиниизборибюлетина
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
14
 
! Отговори
Миш Маш преди 2 години
Българина предпочита да НЕ гласува. Огромното мнозиство поне. Поради редица причини, но най-вече, защото не може да направиш нов бардак със стари к.урви. И докато не влязат нови хора с нови идеи в политиката, повечето ще продължават да НЕ гласуват. И това ще продължава да бъде ключовият кос на статуквото.
7
5
 
9
 
! Отговори
Това с машините преди 2 години
Си е пълна пародия - цялата комисия съвсем ясно вижда за кого гласуваш, разписките ги слагаш в непрозрачна кутия и никой не може да разбере 10 ли са гласували или 1000 - накрая могат да си напишат каквото си щат - никакъв обществен контрол . А вече машините как ще изджуркат вота това пък си е мистерия - ясна само за неколцина просветени.
6
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В зелено.
5
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мен не са ме питали а и нямаше референдум???? На миналите избори гласуваха с машини колкото е сегашната избирателна активност 27 % ок печелившите да почерпят
4
4
 
7
 
! Отговори
Боков ром преди 2 години
Само с хартия но срещо 50 лв.
3
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Предпочитат да гласуват с .зО си.
2
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С хартия.
1
3
 
7
 
! Отговори
... преди 2 години
Никой не ни попита!!!