Ромите не гласуват активно, някои не се справят и с машините

На кои места в София имаше проблеми с гласуването?
124

19% е избирателната активност в столичния квартал "Христо Ботев". Това показват данните към 16 часа на Централната избирателна комисия.

Машините за гласуване се оказаха истинско изпитание за някои избиратели в столичното 75 училище "Тодор Каблешков" в квартал "Факултета".

След около 20 минути опити както на гласоподавателя, така и на представителите на секционната избирателна комисия, вотът все още беше невъзможен. Наложи се рестартиране на машината.

Чакащите избиратели се изнервиха, предаде Bulgaria ON AIR.

"Нещо госпожата преди мен не може да се оправи с машината. Май не може да чете, сигурно половин час я чаках, аз имам работа, но госпожата се мъчеше. То си пише там - толкова елементарно е направено, за да гласува човек", коментира един от чакащите на опашката.

Проблеми имаше и в 94 СУ "Димитър Страшимиров“ в квартал "Христо Ботев". Работата на машините там също не вървеше безпроблемно.
 
"По време на гласуването просто машината, да го кажем на обикновен език, заби. Нещо явно прекъсна софтуерът. Компютърът може би трябва да се рестартира, но ние нямаме право го направим", заяви Дора Янева, председател на СИК.

Наложи се намесата на технически екип и в крайна сметка гласуването с машина потръгна.

До следобед коридорите в двете училища, където преобладаващото население е ромско, пустееха.

Избирателната активност е слаба, около 5-6% е към 13 часа. В сравнение с изборите от април месец, сега е в пъти по-ниска тук, специално за това училище.

Техническите проблеми бяха отстранени, но желаещи да гласуват почти няма.

Вижте повече в репортажа на Александра Иванова.


124
Още по темата: Ромигласуване
Още от Политика
29% е изборната активност към 17:00 часа
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ако не им се даваха пари, нямаше въобще да гласуват, ама хората са казали: *** народ, слаба държава.
94
0
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 2 седмици
НЕ ГЛАСУВАТ ЩОТО НЯМА РАЗДАВАНЕ НА ПАРИЧКИ ТОЗИ ПЪТ. СЕКНА ТЪРГОВИЯТА С ГЛАСОВЕ ЗАТОВА МАСОВО НЕ ГЛАСУВАТ. СВЪРШИ БЕЗПЛАТНИЯ ОБЯД.
93
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Анонимен 87Чакайте. Който и да дойде с чакането ще си останете, защото нещата не се оправят с магическа пръчица. Особено ако се надявате да работите за същите пари като навън. Пък ако стане и условията ще станат като там относно наеми, цени на жилища, данъци и глоби и т.н.
92
1
 
9
 
! Отговори
ГЕРБ не им плати преди 2 седмици
ГЕРБ не им плати защото няма още схема за проверка на вота с машините.
91
0
 
8
 
! Отговори
БПФ преди 2 седмици
До ФактТъкмо това и аз щях да кажа: никакви номера, разбъркване на партиите - и да бъдат изписвани не със съкращение, а с целяло наименование. Да видим бай Хъхрю, дето не може да се подпише, как ще гласува !!!И да - не е дискриминация. Образованието е задължително.
90
0
 
12
 
! Отговори
един друг преди 2 седмици
Значи могат да се справят със смартфорните, с фейсбука и банкоматите, само с тези машини не се справят? Скептичен съм :)
89
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
С GSM-те се справят, с банкоматите също, ама с машините не могли. Аре, моля ви се....
88
7
 
2
 
! Отговори
Кардараш преди 2 седмици
Несъм гласувал ни аз нито семеиството ми защо ли е нали все *** е виновен а сега да видим ганио на кого ще. Прехваляш вината за твоите незгоди аиде духаите таратора
87
3
 
4
 
! Отговори
Напротив преди 2 седмици
Тия дето са им платили отидоха на екскурзия в чужбина там го няма бай ти Рашко да им се блещи за кого гласуват. Парите стигат и за екскурзия
86
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ний в чужбина за тиквата не гласуваме. Чакаме да се смени властта, че да се върнем.
85
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ха-ха-ха, че те 1/3 от българите също не гласуват... И те ли чакат пари за глас...?
84
2
 
18
 
! Отговори
и СЯ КО ПРАЙМ? преди 2 седмици
Другаря Сорос ако се разсърди?
83
1
 
40
 
! Отговори
az преди 2 седмици
е как няма да е ниска активността , като няма кой да ги спонсорира . Тия така за без пари до урните няма да отидат.Явно се чака цял ден белким забие машината , та да отидат и да гласуват с бюлетина , която могат да снимат като доказателство.
82
30
 
28
 
! Отговори
ъхъъ преди 2 седмици
Банкянското ще е 3та или 4та сила заради гласовете от чужбина и малкото гласове от гетата. Само гледайте, единственно Борисов беше нервен и говореше за манипулации от всичките .... много е изнервен че ще го смачкат като *** след изборите
81
15
 
42
 
! Отговори
До хехе преди 2 седмици
Няма значение колко процента от кой са взети важното е да се елиминират неграмотните
80
2
 
27
 
! Отговори
хх преди 2 седмици
Да гласуват българите,римляните гласуват на банкомата !
79
1
 
29
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 2 седмици
СА КАТО НЕ ГЛАСУВАТ ИМ СПИРАЙТЕ ПОМОЩИТЕ
78
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Не е само с половин процент спада на Борисов, а с около четири от миналите избори. А като дойдат гласовете от западна Европа, се очертава банкянското да е втора политическа сила.
77
1
 
21
 
! Отговори
ъхъъ преди 2 седмици
Римляните обикалят по кварталите да питат за храни, работа, детски дрехи и т.н. ....Гарантирана манипулация от ГЕРБ, един вид положението е зле дайте ни пари и ако може гласувайте за предишните че знае ли се .....НЕ им се връзвайте
76
2
 
14
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 седмици
ПРИ ТАКАВА НИСКА ИЗБИРАТЕЛНА АКТИВНОСТ ЗА ПАТРИОТИТЕ МОЖЕ ДА НЯМА И 2% А МОЖЕ ДА ВЗЕМАТ И НАД 6% СЪЩОТО ВАЖИ И ЗА ИЗПРАЗНИ СЕ ВЪТРЕ АМА МОЖЕ ДА СТАНЕ И ИЗПРАЗНИ МИ СЕ В МУТРАТА