Заради машините по-малко хора ще отидат до урните на 14 ноември

По лошия начин щяло да се разбере защо в Европа няма такова гласуване
141
Заради машините по-малко хора ще отидат до урните на 14 ноември
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Ще има трудности с машинното гласуване, прогнозира  проф. Михаил Константинов, бивш председател на Съвета на директорите на "Информационно обслужване".

„Искам да припомня факта, че само между април и юли избирателите намаляха с 600 хиляди души. Аз не виждам друга съществена причина, която да откаже хората, освен машинното гласуване“, коментира той пред bTV.

Той изрази притесненията си, че "ще разберем защо в Европа няма такова гласуване", като добави, че се надява това да не се случи "по лошия начин".

Още по темата

Според Константинов ЦИК е длъжник на българското общество, защото след последните избори е трябвало гласуването от 1/10 от машините да бъде проверено и кутиите да бъдат отворени, но все още няма данни за подобна проверка.
Проф. Михаил Константинов обаче все пак смята, че е по-добре изборите да бъдат "две в едно", за да не се налага избирателите да излизат до урните цели 3 пъти в рамките на месец.

Бившият председател на Съвета на директорите на "Информационно обслужване" коментира и бъдещото разпределение на партиите в Народното събрание.

"Не обичам определението "партии на промяната", има нови и стари. Старите стартираха на 4 април с 125-130 депутати, които намаляха на следващите избори, но ако гласуването бъде проведено утре, те отново щяха да имат около 140. Новите партии трябва да разберат, че с политическа надменност, високомерие и червени линии няма да стане нищо", каза той.

Константинов очаква първата политическа сила на новите избори да има около 70 депутати, а част от новия парламент да бъде и новата формация "Продължаваме промяната".

"Ентусиазмът е толкова голям, че изглежда, че ще влязат. Не искам да казвам обаче колко ще изкарат "Изправи се БГ! Ние идваме!", защото ще започнат да ме търсят да ме бият, те в момента са под бариерата, така че трябва да се постараят малко повече", обясни той.

Според него новият държавен глава няма да бъде избран на първи тур, заради задължителното условие да гласуват поне от половината от имащите право на глас у нас.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


141
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На рома като му дадат 50 лв. и веднага започва и да чете и да смята... Вие не ги познавате явно, всички са ходили поне до 4-ти клас... Това с машините е безсмислено... Е някои хора от някои фирми ще намажат, защото ще доставят машини... Всичко в държавата сега с тези машини ще се оправи...
74
3
 
4
 
! Отговори
Проста Кърджалийкса преди 2 години
без да чета статията... още по-добре.. по малко *** ще глауват
73
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
РАДЕВ КЕ ПАДНЕ!
72
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще има, но само за гербавия избирател.
71
10
 
15
 
! Отговори
страх ги тресе герб преди 2 години
Точно с машините ще излезе за втори път наяве, че герб са фалшифицирали минали избори.
70
6
 
12
 
! Отговори
младен преди 2 години
На последните избори мангоджеритата нещо ги нямаше много много да гласуват. Май им бяха прибрали раздавачите на пари и нещо не бяха заинтересовани. А дано и сега е така ;)
69
5
 
8
 
! Отговори
ДБ, ДБ ибре дебре... преди 2 години
Трябва да направят като в САЩ, която е най-демократичната страна, да може по пощата да се гласува... Ако ще говорим за демокрация... Не знам как така ограничаването на правото на глас е нещо демократично... Ама те от ДБ мислели, че като е с машини и 51% от вота вече щял да е за тях... А какво се получи? ИТН взе повече гласове от ДБ и сред висшистите и сред гражданите в чужбина. ДБ да направят със закон само който е за ДБ да има право да гласува... Така ще спечелят с 98,98% изборите...
68
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименИ аз искам заплати и работещи институции като в Европа, ама няма.
67
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЦИК още не са обявили резултата от контролното броене на разписките и сверяването с тези от флашките. Което означава, че чисълцата не им излизат. За балъците, които нямат нищо против да гласуват за един, а гласът им да бъде отчетен друг, няма проблем с машините.
66
20
 
7
 
! Отговори
Менгеле преди 2 години
Да, машините пречат. Пречат, че не може да се контролира как да гласуват зел.енкрокаките. То заради това гроб на предните избори "загуби" един куп секции с преобладаващо малцин.ствени избиратели. Добре си беше едно време, когато попълнените бюлетини се подаваха на "влакче" и от "избирателите" се искаше само да пуснат попълнената и да вземат нова, а сега с тия машини трудна работа.
65
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Идеално... Чорапът ще загуби доста гласове...
64
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
само като ви чета коментарите душата ми се изпълва с радост, че имигрирах преди няколко години :)))
63
16
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Индианците от герп сега няма да могат да гласуват с тези сложни машини.
62
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
тоест повечето роми не могат да гласуват ...ам че по-добре тогава така
61
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ама как така пак с машини. Сега как ГЕРБ ще си добави няколкостотин хиляди фалшиви гласа?!
60
17
 
9
 
! Отговори
Фурашка преди 2 години
Радев си подсигурява изборен успех без да се броят реалните гласове само флашката на Рашков.
59
5
 
9
 
! Отговори
do 71 преди 2 години
Ох горкия той :) никой нищо не те задължава бе клоyн :) отиваш да гласуваш няма значение как :)))))) много ли ти е трудно да натиснеш няколко бутона я кажи сега :) сигурн отиваш до банкомата с упътване.
58
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Професор дядо Мишо Гербаджийски е най-големият факир в областта на изборите. Не знам защо още не е предложен овреме за Нобелова награда. Той доказа, че мъртвите могат да гласуват, както и действителните бюлетини бързо-бързо да стават недействителни. И се появиха машините и последва ... пенсия за дядо Мишо и Нобелова награда на ... картинка!
57
5
 
8
 
! Отговори
59 преди 2 години
До АнонименБалканска трагедия. Бългаpoпитека не може да ползва машина... сложно му е. ===================Ей драги, не ми се прави на много сложен, ясно. Аз лично НЕ ИСКАМ /нали правиш разлика между това и не мога/ НЕ ЖЕЛАЯ ДА ме задължават за каквото и да е било. Просто можеше да се направи така, че да се гласува кой, както иска. ОК. Айде гледай си работата - продължавай да тролиш сложния. Хахаххахха
56
2
 
4
 
! Отговори
до 58 преди 2 години
за да си мислиш че се купува комисия, дето са по 9 човека в комисия и още 15 застъпници и наблюдатели, а като почне преброяването ще се избият - ясно става че не си участвал в избори и само си хейтваш