Битката за бъдещия президент ще засенчи вота за парламент

На балотаж най-вероятно щели да отидат Радев и Герджиков
218
Битката за бъдещия президент ще засенчи вота за парламент
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

През последните години политическите партии не издигат свои кандидатури за президент, а го правят неформално чрез инициативни комитети. Това от една страна дава възможност за увеличаване на вота чрез набиране на периферия, а от друга – намалява отговорността им по време на кампанията, заяви пред БНР политологът Ивайло Динев.

Още по темата

В дългосрочен план това не е здравословно за политическата ни система, смята той.

С новите двама сериозни кандидати президентската надпревара не само става по-интересна, но „ще вземе шоуто“, ще стане по-интересна от тази за парламента, посочи Ивайло Динев.

Това по думите му може да доведе до изкривяване на вота при партиите, а по-важното и за българите, изобщо за държавата е парламентът да бъде подреден според истинските предпочитания на хората.

Кандидатурата на Анастас Герджиков, подкрепена от ГЕРБ, политологът определи като странна, защото години наред според него Софийският университет е бил контрапункт на политики в сферата на висшето образование.

„Реално първите истински големи протести по времето на управлението на ГЕРБ бяха започнати именно в Софийския университет 2010-а година, три години преди окупацията. Протести срещу сериозно орязване на бюджета на висшето образование, конкретно на СУ“, посочи Динев.

Една от целите вероятно е с кандидатурата на Анастас Герджиков да се привлече вот на либерално мислещи хора.
От друга страна имаме кандидатурата на Лозан Панов, която би спряла донякъде „този теч от т.нар. градска, средна класа, либерално мислещи хора, които да отидат да гласуват за проф. Герджиков“, коментира Ивайло Динев в предаването „Преди всички“.

„Ако се стигне до втори тур, по-вероятно е вторият тур да бъде между сегашния президент и проф. Герджиков“, прогнозира той.

Може да се очаква сериозно преливане от ИТН към „Продължаваме промяната“ и то вече се вижда, както и от ДБ към ПП, отбеляза още в анализа си Динев.

„Аз продължавам да смятам, че мнозинство много трудно ще бъде създадено от т.нар. протестни партии“, каза той.

Нищо не се е променило от 4 април насам – продължаваме в една и съща линия да дълбаем, обобщи политологът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


218
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
161
0
 
0
 
! Отговори
Радослав преди 2 години
Президент и парламент трябва да са от различни партии за да са си коригиращи един н друг. Не е добре когато цялата власт е концентрирана в една партия защото това я корумпира и кара да си повярва, че е незаменима. Затова има разделение на властите. А и президента е с твърде ограничени правомощия, механизма на вето трябва да се промени. Да има право на ограничен брой вета, но да са абсолютни.
160
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вие гледате ли какво пишете. Битка евентуално може да има с Толупа, но той страхливецът се покри. Нещата са ясни
159
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Каква битка ..Радев че има над един милион гласа няма конкуренция
158
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мислех да гласувам за Радев, но след като разбрах, че прави консултации с американския посланик за неща, които по никакъв начин не касаят сащ, това стана невъзможно.
157
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 166 Да ставаш да ставаш, колко пък да ставаш, когато това ти е работата. :))) Бягай да се "възмущаваш" от измислените си истории от измислени източници. Жалка работа. :))))
156
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 164 "Еми дадох ти сайт. Доколко може да му се вярва е друг въпрос." Значи троленето ти продължава, защото дори и без да съм споменал дума си каза, че репутацията на "източника" ти е абсолютно трагична. Ясен си. Няма смисъл да си губя повече времето с теб. Пожелавам ти да останеш в положението, в което си в момента. Мисля, че за такива като теб това е най-голямото наказание.
155
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до до 163 - Тогава ти си сложи и 3-та игла... хахаха Скучни сте... ставам... само с опорки не е интересно да се спори!
154
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 163 "Въпреки това ще гласувам за Радев, защото (ще повторя за 2-3 път) не се поддаде на Ковид-истерията" Искаш да кажеш откритото саботиране на ваксинацията като единствена защита на населението от нови големи вълни от смъртност от страна на Радев и неговите слуги от Служебния кабинет ли? Това се нарича ГЕНОЦИД срещу собствените ти сънародници и го причислява към групата на други диктатори и сатрапи, които обрекоха народите си на страдание и ненужна смърт. Един ден ще бъде съден.
153
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Поисках ти официален източник, а не интерпретация на превода." - Еми дадох ти сайт. Доколко може да му се вярва е друг въпрос. Аз затова искам Герджиков публично да каже дали това за Левски и за отричането на робството е вярно или не, защото не е ясно дали е писано от враговете му или наистина го е казал. Това е. И ако не го отрече публично, значи е вярно, но смее да го твърди само пред турска аудитория, за да спечели някой глас от Турция! По-официална и достоверна информация от устата му няма!
152
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До опоркаджиите на ГЕРБ - Не ми пишете за Русия, защото аз мога да ви залея с информация относно кофти политиката й към Бг през 19 и 20 век, че и 21-и. Обзалагам се, че съм чел повече от вас по темата и допускам, че знам повече. Въпреки това ще гласувам за Радев, защото (ще повторя за 2-3 път) не се поддаде на Ковид-истерията, а ББ, за който винаги съм гласувал до 03.2020, дори искаше да сменя Конституцията само и само да изпълни заповедите на Big Pharma... Това мисля аз... :)
151
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 160 "Доволен? :)))" Поисках ти официален източник, а не интерпретация на превода. Телевизията за която е дадено интервюто, кога е дадено, предаването, как се казва, какво точно е казано там и т.н. Имаш ли тази информация, или ще ми пробутваш басни за "източници"?
150
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Не му е "толкова важно" за ДЕЙСТВАЩ президент какво мисли за влиянието на държавата, която ни е навредила повече от всяка друга в последните 200 години!" - Важно ми е и Радев доказа за 5 години доколко е човек на Русия или не. По-важното, което доказа е, че не е кукла на фармаиндустрията, а в момента това е доста важно скъпи ***! Иначе относно Русия и аз мисля, че ни е навредила доста, но и е бутнала едно рамо в критичен момент,обаче има доста инфо относно подмолната й политика през 19 и 20в.
149
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до до 156 - Еми например информиран точка нет (информиран и нет пишеш на латиница) после другото на кирилица наклонена черта герджиков минус левски минус е минус фалшив минус герой минус разду наклонена черта ... После натискаш ентер... :) По-лесно ще е просто да напишеш Герджиков Васил Левски в гугъл и ще си намериш, обаче понеже не искаш, затова ти пиша като на . Мисля, че го има и в други сайтове, защото в петък го четох другаде, но не помня вече къде... Доволен? :)))
148
3
 
1
 
! Отговори
Алекс преди 2 години
Балотаж няма да има .Победа за Радев на първи тур.
147
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 155 "затова за Радев не ми е толкова важно" Хахахахахаха. Не му е "толкова важно" за ДЕЙСТВАЩ президент какво мисли за влиянието на държавата, която ни е навредила повече от всяка друга в последните 200 години!
146
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 156 "Имало ли е Баташко клане и Левски фалшив герой ли е според теб?" Разбира се, че е имало Баташко клане и доколкото не съм виждал някой да е твърдял обратното (включително Герджиков) твърдя, че тролиш с твърденията си. Дай си източниците, за да ги проверя! Левски не е фалшив герой, и горното важи и за това ти твърдение. Дай си източниците ТОЧНО!
145
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до до 153 - Иначе честно казано ми стана малко скучно да коментираме с теб. Освен това май не си ***, а просто твърдоглавец като мен, а аз обичам да се бъзикам с ***. хаха Може и *** да си, но си по-прикрит. Ако не си ***, ще ми отговориш директно на въпроса - Имало ли е Баташко клане и Левски фалшив герой ли е според теб? :))) Остави го Герджиков, той и без това няма да стане президент (ако искаш може да се хванем на бас) ... :)
144
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Естествено, няма аз да те мисля с какво ще си изкарваш копейките." - Между другото работя за американска компания хаха Ей така за инфо ти го пиша. :) Нямам нищо против Радев да си каже позицията за Левски, но не съм разбрал той да отрича Левски, докато за Герджиков се носят такива слухове, затова за Радев не ми е толкова важно. Освен това Радев вече го видях става или не т.е. Герджиков ми е по-непознат и затова държа да опозная мненията му по разни въпроси като Левски например! :)
143
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 153 "Аз какво ще правя си е моя работа" Естествено, няма аз да те мисля с какво ще си изкарваш копейките. Все пак, другия път пробвай да си посочиш източниците ( и без линк става, тъй че номера не минава). Кога ще започнеш да "изискваш" от Радев за Левски, не разбрах? :))))))
142
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До до 151 - Пиши в гугъл Герджиков Васил Левски и ще видиш откъде ми е инфото. Ако сложа линк ще ми изтрият коментара. Аз какво ще правя си е моя работа. Ти защо реши, че можеш да изискваш от мен? хаха А аз изисквам от Герджиков, защото се напъва да ми става президент. Това, което изисквах от Радев (да, за него ще гласувам и то за 1-ви път :) ) го направи - разумна позиция относно Ковид. Това, заради което не гласувам вече за ГЕРБ е същото - неразумна позиция относно Ковид. Други въпроси? :)