Битката за бъдещия президент ще засенчи вота за парламент

На балотаж най-вероятно щели да отидат Радев и Герджиков
218
Битката за бъдещия президент ще засенчи вота за парламент
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

През последните години политическите партии не издигат свои кандидатури за президент, а го правят неформално чрез инициативни комитети. Това от една страна дава възможност за увеличаване на вота чрез набиране на периферия, а от друга – намалява отговорността им по време на кампанията, заяви пред БНР политологът Ивайло Динев.

Още по темата

В дългосрочен план това не е здравословно за политическата ни система, смята той.

С новите двама сериозни кандидати президентската надпревара не само става по-интересна, но „ще вземе шоуто“, ще стане по-интересна от тази за парламента, посочи Ивайло Динев.

Това по думите му може да доведе до изкривяване на вота при партиите, а по-важното и за българите, изобщо за държавата е парламентът да бъде подреден според истинските предпочитания на хората.

Кандидатурата на Анастас Герджиков, подкрепена от ГЕРБ, политологът определи като странна, защото години наред според него Софийският университет е бил контрапункт на политики в сферата на висшето образование.

„Реално първите истински големи протести по времето на управлението на ГЕРБ бяха започнати именно в Софийския университет 2010-а година, три години преди окупацията. Протести срещу сериозно орязване на бюджета на висшето образование, конкретно на СУ“, посочи Динев.

Една от целите вероятно е с кандидатурата на Анастас Герджиков да се привлече вот на либерално мислещи хора.
От друга страна имаме кандидатурата на Лозан Панов, която би спряла донякъде „този теч от т.нар. градска, средна класа, либерално мислещи хора, които да отидат да гласуват за проф. Герджиков“, коментира Ивайло Динев в предаването „Преди всички“.

„Ако се стигне до втори тур, по-вероятно е вторият тур да бъде между сегашния президент и проф. Герджиков“, прогнозира той.

Може да се очаква сериозно преливане от ИТН към „Продължаваме промяната“ и то вече се вижда, както и от ДБ към ПП, отбеляза още в анализа си Динев.

„Аз продължавам да смятам, че мнозинство много трудно ще бъде създадено от т.нар. протестни партии“, каза той.

Нищо не се е променило от 4 април насам – продължаваме в една и съща линия да дълбаем, обобщи политологът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


218
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
101
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много моля пишещите коментари да ме осветлите! Последно Радев руски шпионин ли е или натовски офицер? Защото според мен е двоен агент и това е много добре за страната ни!!!!
100
2
 
6
 
! Отговори
избираме преди 2 години
Промяната и умните или президента на иб?ни и омразата.
99
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мисля, че вече се събудиха хората и Бойко колкото да ви активира да пишете глупости, никога повече Герб няма да е монопол. Иначе може още сега да поздравите Радев с победата.
98
9
 
8
 
! Отговори
1 преди 2 години
Битката е за оставане в ЕС или преминаване под крилото на Путин.
97
10
 
17
 
! Отговори
Патриот преди 2 години
На българския народ трябва обединител какъвто е проф.Герджиков и полковник Невяна Митева а не комунистически разединители като сегашния президентРумен Радев и вице президента Йотова.
96
4
 
7
 
! Отговори
жалко преди 2 години
Не е лошо да има нов и независим,но такъв още не се е родил.Наблюдавайки ситуацията се вижда,че всичко се е оплело с вински черва.И да се роди нов Левски,ще се намери кой да го предаде.Обречени сме да харижем/каква хубава турска дума/ тази прекрасна земя на по-хитри,нахални и силни.
95
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радев и Панов!
94
3
 
0
 
! Отговори
Владо преди 2 години
До АнонименВ грешка, ама друг път: да си припомним https://mediapool.bg/dps-sa-zalozhili-na-pobeditelya-radev-kakto-i-natsional-populistite-news256480.html
93
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма никакво значение колко бил умен Герджиков. Щом баце го командва, само простотии ще върши. Не ни трябва умен слуга на тиквата.
92
1
 
3
 
! Отговори
ха ха преди 2 години
До Анонимен 116......Вервам ти.Такива са синовете на полковници от СГУ на мвр...
91
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 117 Не знам за необразованите другари, ама социологическите проучвания дават 68 % за Радев, Вие откъде взехте данните за 90 % :)
90
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Едва ли може да буди съмнение подкрепата на дпс за фигуранта на предишните президентски избори. И защо е необходимо да се спори за нещо което беше факт!
89
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 116 Професорът ли е десето :) Че с тази специализация в Австрия - червената перачница :)
88
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До отровна гад 110 Гербав, даже не можете да измислите нещо, та все използвате неговите думи :) Герджиков да ви измисля опорките, нали бил много умен - професор :)
87
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Искам от необразованите другари да кажат по каква причина Радев трябва да бъде преизбран за Президент. За пет години какво точно е свършил. Според 90 % от хората нищо не е свършил. Дано вие от 10 % измислите нещо.
86
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 113 Каквото и да излезе, докато каскетът е на поста, всичко ще се замита. Нима къщата в Барселона и чекмеджето с пачки и кюлчета не бяха грандиозни скандали? И нищо.
85
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе чакайте да видим какво ще излезе от кутията на Пандора! Нещата не изглеждат много читави! Очертава се грандиозен скандал!
84
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 109 Непоносимост към лъжата и кражбата, гербав, а не злоба и омраза :)
83
8
 
6
 
! Отговори
БЕЗПРИСТРАСТЕН преди 2 години
Протестите,за които говори Динев доведоха отново ГЕРБ на власт.Герджиков не може да обедини никого,защото няма за какво.Или си срещу мутренското управление,довело държавата до най-ниските класации по много показатели или не си.Освен това,Герджиков вече представлява себе си и тези,които го подкрепят,а не СУ,който е мръсен,неприветлив,неосветен.Вижте колко малко хора от СУ са в инициативния комитет.
82
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как е възможно някой да харесва Радев и Рашков? За мен те вървят ръка за ръка. Злоба, завист, омраза - това олицетворяват. А напоследък Радев е и в истерична криза.