ГЕРБ води с 5% на БСП, ПП взима 14,6% от гласовете

3% от избирателите няма да гласуват заради машините
319
ГЕРБ води с 5% на БСП, ПП взима 14,6% от гласовете
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Системните партии подобряват позициите си за сметка на новите политически субекти.  ГЕРБ не само запазват поддръжката си, но и има известен растеж. С подкрепа от 24,2% от подадените гласове се очертава тя да бъде първа политическа сила в следващия парламент.  Това показва представително проучване на "Сова Харис" проведено проучване в периода 5-12 октомври 2021 г. сред 1010 български граждани по метода на стандартизираното face-to-face интервю в дома на респондента. Изследването е по поръчка на Dir.bg.

Още по темата

При БСП  се регистрира значимо възстановяване на позициите (19,1%), показва проучването.
При формациите, подкрепяни от протестния вот, се регистрират значителни промени.

Появата на нов значим политически субект в този сектор води до редукция на подкрепата за всички останали.
 "Продължаваме промяната" засега може да разчита на 14,6% от подадените гласове. При ИТН - първата политическа сила в предишния парламент - ерозията е най-силно изразена (14,4%).

Като сигурни участници в бъдещето Народно събрание са Демократична България (9,0%) и ДПС (8,7%). На ръба на бариерата е формацията "Изправи се БГ! Ние идваме!" с 4,2%.

Отсега можем да кажем, че и следващият Парламент ще бъде раздробен, като в него ще присъстват 6 или 7 политически субекта, заключват от "Сова Харис".

55,2% от пълнолетните български граждани заявяват, че са напълно сигурни, че ще гласуват на предстоящите президентски и парламентарни избори.

Това са около 3-3,1 млн. гласа,  в сравнение с последните парламентарни избори повишението е с около 300 000 гласа. Съотнесено към изборите от април т.г. се наблюдава намаление.

10,2% от всички избиратели смятат, че съществува реална опасност да се заразят в процеса на гласуване. Почти 3% от всички избиратели (това е една цяла парламентарна група) заявяват, че няма да гласуват поради факта, че трябва да го направят с машини.

Към момента Румен Радев има реален шанс да спечели над половината от подадените гласове на първи тур, смятат от "Сова Харис".

Най-вероятно обаче няма да е налице изискването да са гласували повече от 50% от гласоподавателите от избирателните списъци, за да може да бъде избран президент на първи тур.

Кандидатирането на доказани експерти в своите области като Атанас Герджиков и Лозан Панов повиши интереса към президентската надпревара. Номинирането им в последния момент обаче е голям минус за техните кандидатури. Закъснелият старт на въпросните кандидатури предопределя ниските нива, от които се включват в предизборната борба. Засега регистрираната подкрепа за основните конкуренти на настоявия президент се ограничава основно в рамките на партиите, които стоят зад тях - ГЕРБ и ДБ, заключват от агенцията. 

********
Данните са от представително за пълнолетното население на страната проучване, проведено от СОВА ХАРИС в периода 5-12 октомври 2021 г. сред 1010 български граждани по метода на стандартизираното face-to-face интервю в дома на респондента. Статистическа грешка: максимална грешка за 50% относителен дял при 95% гаранционна вероятност: 3,1%. Изследването е по поръчка на «ДИР БГ».

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


319
Още по темата: БСПизбориГЕРБППИТН
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
152
22
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
този дето ме е крал 12 години и ти ще ме караш да се обединявам с него и протежетата му. Хептен изтрещяхте бе. Като искате обединение що постоянно ровите досиета , ще събарятв паметници насаждате русофобия, другото основно разделение на нацията. Ще ми крещиш кой не скача е червен и ще очакваш обединение.
151
8
 
3
 
! Отговори
До Дядо Ви преди 2 години
Слави ти ли си бре?
150
6
 
19
 
! Отговори
дядо ви преди 2 години
чудя се и се мая как така партия създадена преди 1 месец от 2 тарикати,учили в чужбина щяла да получи 15% ОТ ГЛАСОВЕТЕ - ТОВА СА 450000 души, явно нагласяването на процентите и предварителното им втълпяване в главите на тъпия българин е ЯВНА МАНИПУЛАЦИЯ и ФАЛШИФИКАЦИЯ на ИЗБОРИ.Е,НЯМА ТАКАВА ДЪРЖАВА...
149
19
 
3
 
! Отговори
Бою Тиквочето преди 2 години
Какво не разбирате от казуса ГЕРП е номер1? Докато ме припознава най-голяма част от матряла няма да се отегля и да ви направя този кеф, а и моите обръчи ще продължат да залагат на мен, което значи пачки и кюлчета.
148
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да и дори Пабло Ескобар предлага да изплати външният дълг на Колумбия, ако стане президент.
147
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ние гробарско обединение видяхме. 12 г Баце обединяваше мангизии в чекмеджета..
146
3
 
3
 
! Отговори
въпрос преди 2 години
ДО 177 , Абе чонек, за заплата ходят там. Някои има ли друго мнение?
145
15
 
4
 
! Отговори
до реалнафантазия преди 2 години
абе стига с тая кухха история обединител, няма как да ме обединява някой с фессове или гробарски калинки и крадци, да не съм малоуменннн.
144
3
 
14
 
! Отговори
ПУ ТИН преди 2 години
ДА БЕ, ВОДЯТ! АРЕ ДА ПИТАМЕ КИРЧО ИЛИ КОКОРЧО СПЕЦОВ?
143
4
 
10
 
! Отговори
ФФ преди 2 години
Българите се чудят как да оцелеят дреме им за избори и партии !!!
142
18
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бойко най-накрая трябва да осъзнае, че с ГЕРБ е свършено!! И да я закрива тази партия. Дори и първи да са на изборите, останалите в парламента нито за правителство ще ги подкрепят, нито за закон. Депутатите му само за една заплата ще седят там. Демек ще харчат държавна пара за нищо. Откажи се Бойче, дай път на младите и честните.
141
13
 
3
 
! Отговори
Баш стар седесар преди 2 години
Ще гласвуам за СДС ако се отделят от ГЕРП, иначе съм пас.
140
10
 
4
 
! Отговори
реалнафантазия преди 2 години
Парадокса е, че първата политическа сила се очертава да е изолирана, но същевременно гласуват най-много за нея... силно се съмнявам, че ако Президент е човек избран от опозиционна партия на правителство, че ще е обидененител на нацията. Давате ли си сметка как ви лъжат? :)
139
12
 
2
 
! Отговори
В. Сидерягов преди 2 години
Предложих на Мухобойко да направим ГЕРБ-СДС-Атака, че тройна коалиция е най-успешна формула. Викам му и аз ще ти добавя толкова гласове колкото и другото зомби седесе.
138
5
 
6
 
! Отговори
неангажиращо мнение преди 2 години
Понякога се чудя защо има форум. Вероятно е за да се види до каква степен е опростачването. Затова в някои сериозни сайтове няма форум.
137
5
 
10
 
! Отговори
Фончо 2 преди 2 години
Ще гласуваме за бате Бойко най достойнеа
136
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И като са на първо място ГЕРБ, какво ще направят?? Ще дремят по цял ден в парламента и ще нагъват ефтини кюфтета в кафето. ГЕРБ са в пълна изолация. Другите партии ги отбягват като чумави, а и патериците ги няма вече.
135
5
 
13
 
! Отговори
Щщщ преди 2 години
От чегъркането се увеличават две неща - процентите на Герб и оная работа!
134
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Червената тролова банда на Злобарко реве тук колко лошо е било при ГЕРБ,само дето в момента хората на собствен гръб усещат колко е добре при Радев,така че проучването е далеч от реалността,ГЕРБ ще са на първо място с поне 12% пред втория!
133
8
 
8
 
! Отговори
Карадайъ президент! преди 2 години
Туркиш пауър