Плевнелиев: Не можем да сме свободни в хаоса, нужни са правила

Президентът е най-доброто лице на държавата, допълни той
25 окт 2021 09:15, Анисия Иванова
229

Росен Плевнелиев (президент 2012-2017 г.) говори за политическите битки в предстоящите парламентарни и президентски избори в специално интервю за Bulgaria ON AIR.

"Много е важно да познаваме Конституцията, защото тя е правена от едни големи държавници, ползвала е най-доброто от опита на демократичните държави. Вярвам, че Конституцията на България е здравата основа, на която да стъпим. Разбира се и върховенството на закона", посочи президентът Росен Плевнелиев в интервюто на Христиана Стефанова.

Той е категоричен, че не можем да бъдем свободни в хаоса. Нужни са правила и ред, изтъкна президентът.

"Държавният глава представлява, но не управлява държавата. Той представлява всички. Той е президент, който представлява единството на нацията в нейните различния", уточни Плевнелиев.

По думите му президентът е най-доброто лице на държавата.

"Във вътрешнополитически план трябва да бъде символ на стабилност, на надграждане, на дългосрочните приоритети, на институции, на правила. Искрено се надявам, че хората ще гласуват на следващите избори проактивно. Ще се замислят и ще гласуват за този, който може да надгради демократични институции и може да представлява всички нас", посочи Плевнелиев.

Президентът си спомни и за времето, в което е започнал бизнес в Германия.

"Отидох в Германия по скъсани дънки, нямах пари. Видях едни работещи институции. Видях как и на най-бедния и странния човек може да се помогне. Започнах собствен бизнес. Между Европа и САЩ има много пукнатини. Притеснен съм, че евроатлантическият съюз не е това, което беше", подчерта Плевнелиев.

Държавният глава смята, че икономиката е в основата на успеха на обикновения човек, на нашата перспектива за просперитет и развитие.

"САЩ и Германия искат една успешна България. Ние сме потопени, нямаме план. Направете това, което правят германците. Да, народът вкара 6 политически партии в парламента. Какво правят те? Всяка една от тях търси диалога с другите", каза Плевнелиев пред Bulgaria ON AIR.

Президентът изтъкна, че има много смислени неща, които могат да бъдат свършат, вместо да се "разделяме, цепим и борим един срещу друг".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


229
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
3
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Какъв хаос бе г-н Плевнелиев - в тресавището в което сме затънали за малко повече от една година няма хаос-има зъбене , плюене , реваншизъм , безпаметност-едни от многото превратаджийски похвати.
96
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Иван Димитров Не е лошо преди да говориш така за Президента на България, да си зададеш въпроса ти от каква позиция смяташ, че той не знае какво говори.
95
2
 
16
 
! Отговори
Иван Димитров преди 2 години
Не е въпроса защо това същество дава мнение, а кой има изгода да го показва.
94
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нужен е хаос.В него е истината!
93
3
 
6
 
! Отговори
Байдън преди 2 години
Байдън е враг на Ердоган. За това и нямаха нищо против като махахме Бойко. Бойко е човек на султана.
92
4
 
12
 
! Отговори
Ржевски Неваксиниран преди 2 години
Не съм очаквал, че бившия комсомолски секретар ще харесва свободата.
91
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е що да не можем да си позволим?
90
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Васил Според такива като теб Плевнелиев трябваше да се сбие с Борисов, за да докаже, че отстоява авторитета на институцията си. То бива махленска пародия, но вие просто чупите тъъъпомера.
89
3
 
3
 
! Отговори
РАДЕВ ЛИ! преди 2 години
НЕ БОЙКО, БАЙДЪН ЩЕ МУ ВИДИ СМЕТКАТА И НЕ САМО НА НЕГО...
88
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 105 "Този в качеството си на какъв дава мнение!" Ти ТОВА не можеш да разбереш, а си тръгнал да се мъчиш да разбереш смисъла на думите му.
87
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този в качеството си на какъв дава мнение! Марш, платен палиачо!
86
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
***, изчезвай!
85
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А защо правилата са само за частния сектор? Oържавната администрация да не е с различно ДНК! Не на ФАШ сертификатите! Как живяхме досега в "хаос", платенa подLOGO!
84
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ТАКА Е! Пробвай с бананите. Повече ти се получава.
83
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До 79/99 "Нема нужда от радеви ***" "Нема нужда", но иначе точно такива го правят. СлучаЕност? Не мислА!
82
3
 
13
 
! Отговори
Ro преди 2 години
Защо го канят непрекъснато тоя изм3кяр да се изказва? Срам ме е да го гледам, все едно съм се нацапала с нещо лигаво и ***... пфууй!
81
4
 
3
 
! Отговори
До 79 преди 2 години
Радвайте *** се хвърлят като БЕСНИ......>>>>>>>>Нема нужда от радеви *** като ни показвате това нещо,което сме имали слабоумието да изберем за президент.Та иначе казано вие ще изберете Радев.
80
15
 
4
 
! Отговори
ТАКА Е! преди 2 години
Г-н Плевнелиев е единственият достоен президент, обитавал Президентството и никога не е ругал някого или насъсквал една срещу друга политическите партии. Така е, защото той е интелектуалец и немски възпитаник. Кремълският бунтовник с издигнатия юмрук няма да коментирам тук, той е руски възпитаник и нека си го коментират селските му метежници и чалгарите. Това, което казва Росен Плевнелиев е истината, вижте немския народ с много партии, но политиката им е такава,че Германия е водеща в Европа. бг
79
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 92 "Плащат ли му за тези интервюта, че наистина не разбирам причината да се излага серийно, както го прави всеки месец" Да ти е хрумвало, че той не се излага, а ти си просто неук и не разбираш какво и защо го говори?
78
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 80 "Дори когато беше на тази длъжност и беше карикатура на президент" Винаги ме е забавлявало как селУените дават своето "компетентно" мнение, шлифовано между пиенето на парцуца и троленето по форуми, за хора, които са около 20 пъти по-нагоре в интелектуалното си развитие. Не разбрахте ли, че ДУМИТЕ НЕ ПРОМЕНЯТ РЕАЛНОСТТА? Нито вие ще станете по-успели и умни от такива приказки, нито Плевнелиев ще ви падне до нивото.