Матева: Броенето на хартиени разписки ще забави изборния процес

Това ще отнеме 2-3 часа според зам.-председателя на ЦИК
2 ное 2021 09:15, Елка Василева
81
Матева: Броенето на хартиени разписки ще забави изборния процес
Снимка: архив, БГНЕС

Гласувах против решението да се броят хартиените разписки, заяви пред БНТ заместник-председателят на Централната избирателна комисия Росица Матева. По думите ѝ с броенето се обезсмисля машинното гласуване. Тя коментира, че приетото с мнозинство решение не е било аргументирано.

Още по темата

Росица Матева каза, че 2-3 часа ще отнеме преброяването на хартиените разписки, което ще доведе до забавяне на изборния процес, до струпване на членове на СИК при предаването на протоколите.

Тя даде за пример процеса при вота през юли, когато протоколите са били предавани бързо и организирано, което не е довело до напрежение.
По изборен кодекс резултатът ще се зачита от машинния протокол.

Карантинираните ще гласуват както и на изборите на 11 юли - от вчера поставените под карантина и изолация могат да подават заявления, за да бъде съставена секционна комисия, към която да гласуват. 7 заявления ще са достатъчни за назначаване на секционна комисия. То може да бъде подадено и онлайн в сайта на Централната избирателна комисия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
4
 
! Отговори
Интересно преди 2 години
защо за членове на СИК все се кандидатират хора дето не могат да броят, да събират, да изваждат въобще са слаби по математика. Какви всъщност изисквания имат за тая работа? Да вземат да сложат някакви ученици от 3 ти клас - тея са много по-напреднали с простите аритметични действия.
28
0
 
13
 
! Отговори
joe преди 2 години
Хахаха ,тези ни подготвят за служебна чорапена победа.
27
0
 
2
 
! Отговори
П.К. инк. преди 2 години
Изборите не са само листовки,, бюлетини, пластмасови кутии. Те са също така скандали и смъртоносна борба. Добре е да се знае, че нито в САЩ, нито в Англия, нито във Франция, на никого и през ум не му минава да организира и да провежда твърде често предизборни битки. Само ние, единствени, сме "способни" за такива експерименти.
26
0
 
7
 
! Отговори
ПРОВЕРКАТА Е: преди 2 години
..ВИША "ФОРМА НА ДОВЕРИЕ" , КЪМ МАШИНИТЕ И ЧЛЕНОВЕТЕ НА ЦИК!!!!!
25
1
 
17
 
! Отговори
Nobody преди 2 години
Задължително да се броят.Защо се опитват да омаловажат че на предишните избори имало незначително малко разминаване между броенето и машинния протокол.Алоо, дори едно разминаване да има, трябва касиране и прокурор да разследва защо има разминаване. Как може машина за 5 000 лв. да не може да сметне 1000 гласа правилно. *** за 3 лв. смята по правилно. На изборите участват 10-12 000 машини, ами ако всички сгрешат по 1-2 гласа ??Само за справка - Славчо победи Бойко с 15 000 гласа, помните ли?
24
0
 
7
 
! Отговори
КОЙ МОЖЕ ДА КАЖЕ... преди 2 години
ДАЛИ В ИЗБОРНИТЕ МАШИНИ , НЕ СА ЗАЛОЖЕНИ ПРЕДВАРИТЕЛНИ БРОЙКИ ОТ МИНАЛИТЕ ИЗБОРИ ...ЗА ВСЯКА ПАРТИЯ???!ТОВА СЕ ДОКАЗВА ---САМО С БРОЕНЕ НА ИЗБОРНИТЕ КВИТАНЦИИ И ВПИСВАНЕТО ИМ В ПРОТОКОЛИТЕ ОТ ИЗБОРНИЯ ДЕН !--АКО НЕ СЕ НАПРАВИ ЦИК --ТРЯБВА ДА БЪДАТ АТАКУВАНИ В СЪДА , ЗА "ФАЛШИФИЦИРАНЕ НА ИЗБОРИТЕ" И "КАСИРАНЕТО ИМ", КАКТО И С УГЛАВНА ОТГОВОРНОСТ И ПРЕСТЪПЛЕНИЯ "ПО СЛУЖБА"!
23
0
 
1
 
! Отговори
защо преди 2 години
Бай Хъ, вероятността това да се случи е равна на възможността калкулатора от телефона ти да направи грешка като сметне колко е корен квадратен от две.
22
0
 
10
 
! Отговори
Интересно преди 2 години
касовите апарати всяка година ги проверяват, банкоматите и тях ги проверяват, а става дума за много по-дребни суми дето могат да се манипулират, защо са толкова против да се проверяват машини от които зависи управлението на България и харченето на милиарди на гърба на данъкоплатците?
21
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И един ден да отнеме не е проблем, важна е истината! Толкова месеци блуждаем в безвремие.
20
0
 
13
 
! Отговори
Абе като преди 2 години
наляхме толкова милиони за тия машини, да вземем барем да ги проверим, а?
19
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Даже две сравнявания трябва да има, а не да натискаме екрана и накрая който сте програмирали да излезне
18
0
 
3
 
! Отговори
НЕ БЪДЕТЕ ГЛУПАВИ преди 2 години
ВСЕКИ ПРЕТЕНДЕНТ ЗА "ПРЕЗИДЕНТ" И ПАРТИЯ УЧАСТВАЛА В ИЗБОРИТЕ ----МОЖЕ ДА ОБЯВИ В СЪДА ЧЕ "ИЗБОРНИЯ ПРОЦЕС Е ФАЛШИВ" И ПОДЛЕЖИ НА "КАСИРАНЕ" ---АКО НЕ Е ПОДКРЕПЕН ОТ ИЗБОРНИ ПРОТОКОЛИ , С БРОЯ НА МАШИННИТЕ КВИТАНЦИИ, ДАДЕНИ ЗА ВСЕКИ КАНДИДАТ ИЛИ ПАРТИЯ!---НЕ СЕ ОСТАВЯЙТЕ ДА ВИ ЛЪЖАТ ЗА ВСЯКА ПРИУМИЦА НА НЕГОДНИЦИТЕ ---ЗА ИЗБОРИТЕ , ВАКСИНАЦИИТЕ И ЗАБОЛЕЛИТЕ ОТ К-19!
17
0
 
14
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Машините могат да бъдат манипулирани с предварителни 50 гласа за определена партия. Матева КАЖИ СИ защо си против броенето, което няма да е 3 часа а няколко минути.
16
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Машините ще издават разписки на всеки пожелал с документи да гласува с резултата от неговия избор заради оправданието на изборния ден с дейноста им за което са поставени за часовете на работа им и за местата на местоназначение фиксирани за което са ги избирали и народни пари са харчили организаторите за тях с инвестиции за повишаване на производителността в изборния процес с квалификация на участващите-персонал,избиратели с икономефекти спрямо позициите в залите СИК и отчет за участието по групи
15
0
 
18
 
! Отговори
до ЦИК преди 2 години
матева , за това тези от комисиите взимат пари , да броят . как броиха преди да въведете машинките ?
14
1
 
26
 
! Отговори
Радев жаалък преди 2 години
Радев, остави закачките с Борисов и кажи защо се изплю върху Контитуцията?
13
2
 
21
 
! Отговори
Матева преди 2 години
Абсолютни глупости. В нашата секция на предишните избори ги броихме. Всички членове на комисията бяха съгласни да се преброят и сверят с протокола от машината. Броят се точно за 10 минути. При нас имаше 1000 гласували. Хайде стига политпропаганда.
12
1
 
20
 
! Отговори
Dinosaurus преди 2 години
Ох на деда! А трети извънредни избори, при това 2 в 1 няма да "забави" изборния процес, ама хич. И няма да струват още стотина милиона на вятъра. А самите машини, налудничав каприз на яалгаря хич не забавят процеса, хич не объркват и са напълно без пари. И е толкова прозрачно гласуването, никой не може да провери наистина ли гласът му е за неговия избранник или е за избранника на службашите, дето два пити провеждат безрезултатни манипулитани избори
11
2
 
14
 
! Отговори
ИЗБОРИТЕ СА МЕНТЕ! преди 2 години
СЪЩИТЕ МОГАТ ДА БЪДАТ ОБЯВЕНИ ЗА "НЕДЕЙСТВИТЕЛНИ" И "ФАЛШИФИЦИРАНИ"----ВЪВ МЕЖДУНАРОДНИЯ И ЕВРОПЕЙСКИ СЪД!!!!НЕ СЕ ОСТАВЯЙТЕ ДА ВИ ЛЪЖАТ----АКО НЕ СЕ БРОЯТ КВИТАНЦИИТЕ ОТ ВОТА И НЕ СЕ ВПИСВАТ В ИЗБОРНИТЕ ПРОТОКОЛИ---ОБЯВЕТЕ ИЗБОРИТЕ ЗА "ФАЛШИВИ " И ГИ АТАКУВАЙТЕ В СЪДА НА ЕВРОПА---ТЕ СА БЕЗ "ДОКАЗАТЕЛСТВЕНИ ДОКУМЕНТИ"!!!!!!
10
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами понапрегнете се малко, поизмислете някакъв по-достоверен претекст хартиените разписки да не се броят. 2-3 часа!? На фона на безкрайния цикъл от избори? Ама на някои не им отърва...