ВАС реши: Няма да има двойно броене на разписките на вота

Делото е образувано след жалби на няколко политически сили
4 ное 2021 12:50,
98
ВАС реши: Няма да има двойно броене на разписките на вота
Снимка: БГНЕС

Няма да има двойно броене на разписките от гласуването, реши Върховният административен съд.

Върховните магистрати отмениха решението на Централната избирателна комисия в частта, в която е предвидено след броенето на контролните разписки данните да се вписват в протокол, неразделна част от протокола, отразяващ резултата от гласуването чрез машини.

Още по темата
Делото беше образувано след жалби от „Изправи се! Ние идваме!“, „Продължаваме промяната“, „Демократична България - Обединение“, Мартин Димитров и Петър Славов.

Резултатът от гласуването ще се удостоверява единствено с протокола, който се отпечатва от машината. Преброяването на разписките е само контролно и не може да бъде вписано в протоколите, уточняват от ВАС.

Според магистратите ЦИК има право да прави контролно преброяване в какъвто обем прецени, но това преброяване не може да влияе на изборния резултат. С решението си ВАС указва ЦИК да утвърди документация за контролното преброяване, която да не е част от протоколите за установяване на резултатите от гласуването.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
3
 
14
 
! Отговори
Инж+ преди 2 години
Е поне се видя наяве кой желае и кой не честни избори!? Хората да си правят изводите и да мислят за кого гласуват!? ;-)
66
15
 
7
 
! Отговори
Герберски СмЪрдел преди 2 години
Мамини благи герберунгелчета , пак ще вият на умряло , че няма да могат да си приложат схемите за манипулиране
65
8
 
10
 
! Отговори
dd преди 2 години
Ако няма контролно броене на 100% от секциите , ще има гражданска война !
64
2
 
4
 
! Отговори
До 64 преди 2 години
Това важи и за ръчното броене. При условие, че всеки член на коя да е секционна избирателна комисия си брои гласовете за неговата си партия, че не се е изкушил да добави 1 цифра, като порядък, пред крайната сума или внезапно установи че страда от избирателна цифрова дислексия и разменя местата на цифрите по правилния начин. Да, накрая сметката ще излезе, че при 100 избиратели има 200 гласували. И какво, ще въведеш повторно ръчно броене на всеки от всеки пред всички? Тогава ще броят по 1 седмица
63
2
 
8
 
! Отговори
До 59 абе преди 2 години
Като внесоха искането за преброяване на квитанциите в СЪДА всички социологически агенции спряха прогнозите.Като разбраха че ще има преброяване на квитанциите само една агенция излезе с прогноза и изведнъж Партията на Слави вместо 5 място както всички се надпреварваха да ги изкарат се изкачи на 2.Сега гледайте в следващите дни как КУПЕНИТЕ АГЕНЦИИ отново ще направят прогнози и Партията на Слави ще се върне на 5място защото Правителство ще прави Партията на 2място ППромяната с милионите на Прокопи
62
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако няма контролно броене на разписките никога няма да призная вота за честен, без значение кой печели.
61
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При ръчното броене се броят гласовете за всяка партия, както и за всеки кандидат-президент. Не се броят само преференциите.
60
0
 
4
 
! Отговори
До64 преди 2 години
Ако е имало съмнение за Човръкане в софтуера,тогава въобще да не го бяха приемали машинното гласуване,защото това ръчно преброяване може евентуално да установи грешка в броят подадени гласове а не да наклони резултата към нечии вот!
59
3
 
11
 
! Отговори
До 59 абе преди 2 години
Слави не е толкова просД да се върже за да не иска контролна проверка на разписките на машините.Ясно е че тези които внесоха искането в съда ДБ Продължаваме промяната и Мутрите притежават кодовете и могат да манипулират резултатите от машините. Хората на Прокопиев разчитаха Слави да им бъде патерица и да съставят Правителство с техни министри на ФИНАНСИТЕ и ИКОНОМИКАТА за да заграбят 80 милиарда от Плана и новия програмен период на ЕС.Като отказа го изкарват 5 на новите избори от ТЕХНИТЕ АГЕНЦИИ
58
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ръчното броене е за да не се изкуши онзи с "ключовете" да напише софтуера така, че всеки 5-ти глас да се "причислява" към някоя Предпочитана Партия, вместо към тази, за която е подаден.
57
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В края на краищата нали затова почти всички бяха ЗА машинното гласуване и то се прие,от какъв зор сега пак да се връщаме към човешкият фактор -ръчното броене?Хаосът ни беше вързан в кърпа ако това нещо беше прието!
56
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ВАС не е отменил броенето в 100% от секциите, просто казва, че резултатите от него трябва да се записват в специален за целта протокол, различен от този, с който се предават официалните резултати. Контролно броене на 100% от разписките, за мен това е ОК. Когато е само в 10% сик-овете там се чувстват "ощетени" и просто не броят, ако важи за всички, ще са принудени да го направят.
55
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Айде пак узаконихте измамите.
54
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ние, ЦИК има право на контролно броене според това, какъв протокол за това направят. ВАС им признава това право/задължение по закон.
53
1
 
7
 
! Отговори
абе преди 2 години
СлаФчо не беше ли най-върлият противник на протоколите и искаше машинното гласуване точно за това?Машинното го приеха,но СлаФчо и сие внесоха искане в ЦИК за писане на протоколи след разписките.Какво излиза-който има мнозинство в СИК може да си пишат и попдправят,както досега протоколите....Къде остава смисъла СИК да не решават изхода пт изборите,както беше досега?Питам теб СлаФчо....
52
10
 
3
 
! Отговори
Само да напомня преди 2 години
Машините бяха избрани и купени от Боко Тиквето и вкарани в експоатация още на изборите през пролета
51
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За добре или за зле приехме машинното гласуване,ако беше прието това искане за двойно броене на контролните разписки и вписването в протокола,щяхме сами да се простреляме в краката с огромен брой жалби!
50
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Обективно, казвате "ПРОВЕРКАТА Е ВИСША ФОРМА НА ДОВЕРИЕ. БЕЗ ПРОВЕРКА - НЯМА ДОВЕРИЕ! ВОЕННА ХУНТА, БРАТЯ!!!" ::::::::::::::::::::::::::::: Затова висшият административен съд прие, както е в изборния закон, да има контрол т.е. Проверка от ЦИК! Няма да е без проверка, спокойно!
49
5
 
6
 
! Отговори
Ние преди 2 години
ЦИК да прегласува. Броене на 50 % от машините.
48
4
 
4
 
! Отговори
До 49 преди 2 години
Кю ар кодът съдържа данни от кое устройство си гласувал,так че недей заблуждава!