Лидерският дебат: РС Македония, миграция, пачки и как изглеждаме навън

Избори - трето действие: Лидерски дебат на тема България и светът
10 ное 2021 22:06, Александър Попов
117

България и светът бе третата тема на предизборния лидерски дебат, организиран от Bulgaria ON AIR, в който участваха Даниел Митов от ГЕРБ, Георги Свиленски от БСП, Асен Василев от "Продължаваме промяната",  Владислав Панев от "Демократична България" и Мая Манолова от "Изправи се БГ! Ние идваме!".

Мястото на България във външнополитическата сцена, миграцията, еврочленството на Северна Македония

"Ясно е, че България трябва да се стреми да се интегрира в рамките на ЕС и НАТО, като продължава да развива своите отбранителни способности и да модернизира институциите си. За съжаление, живеем в свят, който все по-дълбоко се разделя и в който авторитарните режими по света отправят предизвикателства към демокрациите. Демокрациите ще трябва да отговорят глобално на тези предизвикателства, най-вече като очертаят ясни граници между себе си и авторитарните режими", заяви Даниел Митов.

Георги Свиленски пък атакува управлението през последните години и заяви, че страната е управлявана от политици, а не държавници.

"Във външната политика България има нужда от държавник премиер, държавник министър на външните работи – човек, който да защитава интересите на българите. Важните проблеми са присъединяването на Северна Македония към ЕС – трябва ли да се преразглежда договорът или да потвърдим същите условия – както и третият пол и джендър идеологията. Това ще е другият натиск, който ще бъде оказан върху България", смята кандидат-депутатът от БСП.

Асен Василев засегна друга важна външнополитическа тема – миграцията.

"Трябва да поставим някои остри теми в ЕС като дали миграцията да е по модел като в Канада, където ЕС се допускат само хора от определени специалности, или миграцията ще продължи по сегашния модел – връщане на хора от колониите, което не е окей", изтъкна съпредседателят на "Продължаваме промяната".

Владислав Панев се съгласи със Свиленски и Василев, че България трябва да отстоява собствените си позиции, като на свой ред подчерта необходимостта страната ни да се свърже със Западните Балкани.

"Решенията по външнополитически теми би следвало да се вземат в България и да се защитават навън, а не да се вземат отвън и да се защитават в България. Обаче авторитетът на България във външнополитически план не печели от снимките на премиера в спалнята, проснат по очи, спящ до пистолет и чекмедже с пачки с евро. Не печели от сигналите навън за полицейското насилие и пребитите стотици младежи по времето на летните протести. Не печели и от информацията за незаконните подслушвания на хиляда българи. Ако ще говорим за човешки права, то сигналите, които излъчваме от България навън, ни поставят в доста унизителна ситуация", обърна внимание Мая Манолова.

По думите на Митов обаче, репресиите на Бойко Рашков също поставят България в унизителна ситуация.

Свиленски пък засегна темата за интеграцията на Северна Македония в ЕС.

"Нашата позиция е, че има натиск да се се приеме РСМ при определени облекчени условия, с цената на компромис по отношение на България и българската история", обяви социалистът.

Панев обаче не вижда такъв натиск, а по-големият проблем за него е отношението на България към малцинството от българи в Северна Македония.

"Няма влакова връзка вече 2 години между София и Цариброд, културно-информационни центрове. Ситуацията наистина е трагична и ние трябва да направим всичко възможно българите от близката чужбина да се чувстват интегрирани в българското общество. В Цариброд ежегодно се раждат само 30 деца, а умират 400 души. След 20 години в тези земи няма да има българи, ще ги изгубим безвъзвратно", предупреди кандидат-депутатът от ДБ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само ГЕРБ! Останалите са мишоци както се вижда.
73
1
 
2
 
! Отговори
Мунчо преди 2 години
Като почнат да лъжат и манипулират - в Канада има имигранти по различни програми. Включително и бежанци. Ситуацията е такава не само в Цариброд, но и в Берковица, Павликени и Чирпан.
72
3
 
9
 
! Отговори
да ама не преди 2 години
Ето тази хармония и любов между ДБ и БСП ще ме накара да им бия дуспата на изборите .Повтарят путинската теза РСМ веднага в ЕС за да имат още един троянски кон на Русия в ЕС. Никой нищо не казва за енергийна независимост и лустрация .Ще подсмърчате извън парламента айду оттичайте в канала екскременти такива.
71
6
 
17
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 2 години
Ами пачки ... метежният трибунал на фигуранта пак се хванал за пачките, чекмиджетата, фотошоповете и кулажите, следват банките на ББ и саковете и куфарите му с пари, по подобие на едни вили в Испания и острови в Гърция, като впоследствие се оказа че вилите са за гости и са в с.Велика, а осторвите не са гръцки а фирджински ... Просто се чудя докъде може да ни доведе лум.пениадата на Румбата и подопечните му метежници, които за пореден път доказват пълната си несъстоятелност ... !!!
70
2
 
17
 
! Отговори
Лидер преди 2 години
Моля ви , недейте! Какви лидери са тази сбирщина ? Кой е лидер там ? Сестра Галева ли ? Партийния секретар Свиленски ли ? Кокорчо Измамника ли ? Я стига глупости ! Не ни вземайте за цаца , другаре !
69
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ето, събраха всички продажници и слуги на едно място ,разлика между тях няма ,само да минат изборите и всички тези долни твари веднага ще започнат да изпълняват заповедите на ,,началниците'' ,ще има затваряния,задължителни ваксинации,Истамбулска конвенция,джендърии в училищата,нови бази ,,нови ескадрили,затваряне на мини и тецове незабавно , приемане на евро , ще признаят всичко на македонските *** ,само трябва да ги изберете !
68
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тез Хардвардци не ви ли мязат на крипто пирамиджаджик хахаха по същия модел са разни лай нари дето зарибяват наивни хира в нета
67
1
 
4
 
! Отговори
до хахsasбв преди 2 години
Самотата убива.Щастието не е в парите,апартаментите или работата.Всеки има нужда да бъде обичан.Ти си си самодостатъчен и вече си свикнал така.Никога няма да имаш щастие,а това е целта на живота,не материалните неща и дребната подкрепа на нуждаещи се.Даряваш на клошари,някои дори църкви изграждат,но това не помага.Самотата убива!
66
2
 
5
 
! Отговори
xaxsasбв преди 2 години
До 52 - Погледни последните 40 коментара и сам прецени дали това общество заслужава каквито и да било деца. Такива хора е хубаво само да ги разминаваш с очила, слушалки и усмивка гледайки хоризонта над главите им. Не мисля, че е заразно, но може и да греша. ;}
65
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия ли са лидерите?Хахахахах!Смешници!
64
4
 
1
 
! Отговори
xaxsasбв преди 2 години
До 52 - Детето само по себе си е манифестация на живота и ако имах по-малък житейски опит може би с удоволствие щях да съм се задомил. Когато преценя, че българското общество е подходяща среда за отглеждане на деца ще си направя. До тогава обаче се радвам както ти ги наричаш на малките неща от живота, на животните, на растенията, на роднините... На усмивките на просещите, на уличните артисти, на ровещите по кофите когато им купя храна или им дам пари. Пфф деца.. Над 66% от българите са деца. ;}
63
7
 
5
 
! Отговори
xaxsasбв преди 2 години
До 52 - Чистя около блока нон-стоп, садя цветя, ремонтирам входа със собствени средства, рециклирам, отбягвам пластмаса, пазарувам с платнени торби, не пуша, не пия, не се дрогирам имам заплата петорна на минималната, работя от 16 годишен, живея в собствено жилище, купих си второ, постоянно купувам храна на просещи, не шофирам за да не замърсявам, не ходя по барове, дискотеки, работя дистанционно. Децата са най-лесното, но няма да ги създам за да живеят в неосъзнато примитивно мислещо общество.
62
4
 
2
 
! Отговори
ББ преди 2 години
Приятели...отричат исторически факти,неща които всеки от вас знае...хитлер е мъртав..ссср е мъртав...скоро и дпс-гроб...обслужващият персонал путин изнесъл децата си в САЩ...имащи офшорни...ограбени от вас...елементарните имащи само хартийки и его,САЩ имат ценности и не правят компромиси...това ги прави Велик Народ...заради това им вярваме...изповядваме еднакви ценности...хитлер,ссср...са си фантазирали...както пеевски-борисов...обявили война на САЩ!"закъснялата" реалност им дава надежди...
61
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ББ ........... А не мислиш ли, че това е във фантазииите ти? Сега сме 2021 година. А това, което пишеш е стара пропаганда от преди 50-60 години.
60
5
 
1
 
! Отговори
ББ преди 2 години
Приятели...Света е по сложен...има ценности с които САЩ няма да направят компромис,така загина хитлер,СССР, и дребни диктатори...Садам,Кадафи...сега дребни офшорковци...обслужващ персонал путин...обявяват война на САЩ...въвличат България...те се крият зад България...купуват гласовете ви и им давате "имунитет"...уж...бедните зоо...имащи само пари,Чиста и Свята!
59
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ББ Е, сега , не те знам кой си, но определено не си българин или местен , по правописа си личи, знам също и кои два народа пишат по този начин. По-интересното е какво правят небългари и чужди *** в български сайтове?
58
3
 
1
 
! Отговори
ББ преди 2 години
До Анонимензнаете всичко за всеки...известно ни е...с това плашехте хората...е не ме е страх,каня ви на гости...цялата пасмина подслушваща и заплашваща хората...Доган е мъртав...Пеевски е Боса на Босовете...и САЩ идват за него...дпс-гроб обявиха война на САЩ...обслужващи русия от 30 години...Чиста и Свята...Свобода или Смърт!
57
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ББ ............Пак повтарям , не си българин, даже не си от местните български турци,арменци, роми или друг местен вид, личи си по писането ти. Може да си учил и практикувал български език, но определено не си местен. Мога да кажа кои народи пишат така, това не български правопис.
56
5
 
1
 
! Отговори
ББ преди 2 години
До Анонименти да не си...фашист...еврейн съм..или турчин...обичам България...дома си...земята си...Народа си...децата си...мечтая да живеят в Справедлива и просперираща България...това грях ли е за дпс-гроб?
55
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ББ ....... Ти не си българин , личи си по граматиката и правописа, че не си българин.