Радев близо до победа още на първи тур, избирателната активност – ключова

На втори тур ще има преливане на гласове към Герджиков
Обновена: 10 ное 2021 20:38 | 10 ное 2021 17:00, Красимир Ангелов
471
Радев близо до победа още на първи тур, избирателната активност – ключова
Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев е много близо до спечелването на изборите още на първи тур, сочат резултатите от социологическо проучване на агенция "Медиана", проведено в периода 4 - 8 ноември 2021 г. сред 957 човека на 18 и повече години. Проучването е проведено чрез пряко стандартизирано интервю и е представително за пълнолетното население на страната. Проучването е изследователски проект на агенция "МЕДИАНА" и е реализирано със собствени средства.

Според проучването това, което може да прати президентските избори на балотаж, е преди всичко изборната активност (съгласно закона, за да има избор на първи тур, пред урните трябва да отидат не по-малко от 50 % от избирателите по списък или над 3,35 млн. човека).

Още по темата
От "Медиана" очакват изборната активност да е около 3.2 -3.3 млн. избиратели, но все още близо 30% се колебаят дали и за кого да гласуват. Според проучването, ако изборите бяха към 8 ноември, Румен Радев събира 48,3% от заявилите намерение да гласуват, а основният му опонент – проф. Анастас Герджиков – 25,6%.

Следват кандидатът на ДПС – Мустафа Карадайъ с 10,3% и кандидатът за президент, издигнат от инициативен комитет и подкрепен от "Демократична България", Лозан Панов – 8,1%. На пета позиция проучването поставя Костадин Костадинов от "Възраждане" с 3,2%.

При евентуален балотаж, съперник на настоящия президент ще е Анастас Герджиков. Данните показват, че независимо от възможните преливания на гласове към Анастас Герджиков на втори тур, фаворит на тези избори е Румен Радев.

Към този момент, при балотаж между двамата, настоящият държавен глава би спечелил с 65,5% от гласовете срещу 35,5% за Герджиков.

Изследването е проведено в периода 04 - 08 ноември 2021 г. от агенция „Медиана“ сред 957 човека (18+ години) чрез пряко стандартизирано интервю и е представително за пълнолетното население на страната. Проучването е изследователски проект на агенция „МЕДИАНА“ и е реализирано със собствени средства.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


471
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
230
2
 
0
 
! Отговори
бл преди 2 години
До ИстинатаУважаеми, тази реплика вече я пускате няколко пъти в темата и се опасявам че няма да ви платят.Пуснете следващата от списъка за да си заработите дневните.
229
0
 
1
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 2 години
Нагледах и се наслушах на "високо интелигентни" хора с мил глас ,които не спряха да се гаврят с нас. Давам за последно шанс с моят глас.
228
1
 
9
 
! Отговори
Гацо Бацо преди 2 години
Като спечели , на пресконференцията го питайте ,що болните от ковид скачат от прозорците...
227
0
 
1
 
! Отговори
До 305 преди 2 години
Не бе, гледаш се в огледалото, сбъркал си, че гледаш снимката.
226
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички от ОПГ ГЕРБ да мобилизирани да гласуват за мутрите, а те са много.
225
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За Радев гласуват интелигентните и почтените хора, това е повече от ясно. Един почтен човек никога не би гласувал за кандидата на мутрите.
224
2
 
1
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 2 години
Ще гласувам за "Костя Копейкин".
223
1
 
6
 
! Отговори
ТОЯ ЗА НИЩО НЕ СТАВА преди 2 години
....БЕЗМИСЛЕНО Е ДА ГЛАСУВАМ ИЗОБЩО НА ТИЯ ФАЛШИВИ ИЗБОРИ!
222
1
 
7
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 2 години
296....Точно казано.Яд ме е,че гласувах за него.
221
2
 
11
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 2 години
Няма да гласувам за теб,бивш славни летецо и настоящи посредствен президенте.
220
2
 
1
 
! Отговори
До 281 преди 2 години
Сбъркал си години с месеци !
219
15
 
3
 
! Отговори
bl преди 2 години
До АнонименАз пък още не съм видял човек, който да не го харесва!!!Що за парапитек трябва да си за да не харесаш Радев - образован и умен мъж, с невероятен интегритет, достойнство и смелост?!
218
2
 
15
 
! Отговори
Абе той преди 2 години
Тоя балон все ще се спука, и то с голям гръм !
217
13
 
2
 
! Отговори
Бай Гроздан преди 2 години
Президентът е ясен,но все ми се струва,че страхът на Бойко от числото 228 е основателен,защото усеща че ще загуби първото място с 228 гласа от Кирил.
216
4
 
1
 
! Отговори
УжасТ преди 2 години
USA и UK пред военен конфликт след като Байдън е нападнал Божо и Кралицата с химическо ОРЪЖИЕ!Джо Байдънпръднал силно докатоговорел със съпругата на принцЧарлзАмериканският президент най-безцеремонно е освободилсобствена емисия газове по време на срещата която се бориименно с отделянето на отровни химикали в земнатаатмосфера, шеговито коментираThe Mail on Sunday.https://***.london/новина/55761-Джо-Байдън-пръднал-силно-докато-говорел-със-съпругата-на-принц
215
12
 
4
 
! Отговори
До 280 преди 2 години
Гласувай за Волен Сидеров, Костадин Костадинов, Румен Радев,или за Луна Йорданова, за всички други, само не за турчин или гръкомана Герджиков
214
2
 
17
 
! Отговори
izh преди 2 години
Аз ще гласувам за Мутрадев и за ***. Нека спечелят и до една година голяма част от овчите мозъци ще изпукат от глад и злоба, мутромилионерите , като няма кого да скубят ще са се изнесли по Русия, Турция и Малдивите и тогава останалите имат шанс да поживеят в нормална държава Явно - това е ПЪТЯТ
213
22
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тик так,Тик так,Тик так,отброява времето,около сто часа остават на шайката окупирала България Последните 12 Години!
212
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кой предлагате за президент ?
211
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радев заби самолета с носа надолу, слепи ли сте. Освен това е злобен и страхлив, да точно така страхлив както при кучетата - злобеят от страх да те сплашат, покри се от дебати и се точи още 4 години на заплата сигурно ще стане 20к с бонус уреждане на посланници, резиденцийки и не на последно място свободно помилване на престъпници, готино е да си фигруант, разбирам го.