Алфа Рисърч: ПП изпреварва БСП с 0,5% и излезе втора сила след ГЕРБ

Интересът към вота за парламент по-висок от изборите за президент
212
Алфа Рисърч: ПП изпреварва БСП с 0,5% и излезе втора сила след ГЕРБ
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Повишена мобилизация за парламентарния вот, който седмица преди изборния ден привлича по-висок интерес от президентската надпревара, сочат данните от изследване проведено в периода 7 – 9 ноември 2021 г. от Алфа Рисърч, което се реализира със собствени средства на агенцията. Проучването е проведено сред 1017 пълнолетни граждани от цялата страна. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по основните социално-демографски признаци. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю с таблети по домовете на анкетираните лица.

Пет дни преди изборния ден готовност за участие във вота заявяват 47% - 48% от хората с право на глас в страната, други около една четвърт се колебаят, дали да отидат до урните. Взаимното влияние и припокриване между президентската и парламентарна кампании в комбинация със съпътстващите я скандали, здравната и социално-икономическа кризи връщат интереса на избирателите към битката за парламент. В началото на кампанията, както обичайно, мажоритарният президентски вот фокусираше по-силно внимание от партийната надпревара. Три седмици по-късно обаче решилите да подкрепят партийна листа надвишават с около 2 пункта участниците в президентските избори.

Кампанията вече е консолидирала твърдите симпатизанти на основните политически сили и това определя електоралните им позиции в навечерието на вота.

ГЕРБ-СДС запазват лидерското си място с подкрепа от  24.1% от твърдо решилите да гласуват като увеличават дистанцията пред преките си опоненти. Бившите управляващи успяват да възвърнат част от оттеглилите се от тях през юли избиратели в столицата и големите градове. Преднината им се допълва и от динамичния обмен на симпатизанти между протестните формации, който не позволява на нито една от тях да се открои като безапелационен носител на промяната.

Най-оспорвана остава втората позиция. В пряка конкуренция за нея и с променлив успех в периода на кампанията са „Продължаваме промяната“ и БСП. Седмица преди вота подкрепата за формацията около бившите служебни министри Кирил Петков и Асен Василев е във високо плато от 16.5% и надделява леко над тази за социалистите (16.0%). Изходът от тази битка ще се реши не само от възможността на двете партии да мобилизират симпатизантите си, но и от ситуативни фактори. Влошаване на ситуацията с коронавируса и машинното гласуване крият рискове за БСП, но не са сериозно предизвикателство за привържениците на „Продължаваме промяната“. Неясният идеологически профил, казусът с двойното гражданство на Петков и по-слабата мобилизация могат да имат негативен ефект върху „Продължаваме промяната“.

„Демократична България“, „Има такъв народ“ и ДПС са другите три партии със сигурно присъствие в следващото Народно Събрание. Техните резултати са силно сближени и е възможно разместване на позиции помежду им в оставащите дни.

Обявяването на проекта „Продължаваме промяната“ нанесе електорални щети на всички протестни партии. След първоначалния отлив на симпатизанти, „Демократична България“ успява да възстанови част от тази загуба и на финала на кампанията заема 4-то място с 10.2% от твърдо решилите да гласуват.

Победителят от изборите през юли „Има такъв народ“ търпи най-сериозна продължителна ерозия през последните месеци и приключва настоящата кампания с 9.9% подкрепа.

ДПС, въпреки активната  кампания и кандидатурата на лидера си за президент, не постига обичайното високо равнище на мобилизация на избирателите си (към момента тя е около 65 на сто при обичайно равнище над 85 на сто в предишни избори). Това носи 9.8% за Движението, което не му позволява да подобри съществено позициите си от юлския вот.

Две други формации са близо до 4%-та бариера и запазват шанс за присъствие в парламента.
„Възраждане“ с 3.8% частично консолидира фрагментиралия се при последните два избора радикален националистически вот.

Обменът на симпатизанти между протестните партии засяга и „Изправи се БГ! Ние идваме!“. Коалицията около М. Манолова, която също търпи загуби от „Продължаваме промяната“, увеличава леко подкрепата си и с  3.6% също остава близо до изборния праг.

Последните дни преди вота ще бъдат период на битка за перифериите, която трудно може да промени цялостната картина, но ще е решаваща за второто място и за преминаване на бариерата.  При наблюдаваната динамика се очертава  отново фрагментиран парламент и трудно сформиране на мнозинство.

*******

Проучването е проведено сред 1017 пълнолетни граждани от цялата страна. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по основните социално-демографски признаци. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю с таблети по домовете на анкетираните лица.

Алфа Рисърч носи отговорност за данните и интерпретацията, публикувани на нейния сайт, но не и за избирателно или манипулативно използване на тези данни.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


212
Още по темата: дпсБСПизбориГЕРБППДБ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
151
1
 
2
 
! Отговори
П.К. инк. преди 2 години
Изборите не са само листовки, бюлетини и пласмасови кутии с гръмкото име "машини". Те са също така скандали и смъртоносна борба. В години на съдбоносни избори нараства нестабилността, която влияе негативно на икономиката на всяка страна. .Доказано е, че психиката на всеки човек издържа нестабилността за съвсем кратко време. А след това, той просто престава да ходи на избори и не се интересува повече от това, което се случва. Никаде по Света не допускат да се провеждат толкова често избори. ФАКТ.
150
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дано да има висока избирателна активност , всичко над 60 % би било много добре. Има смисъл и има за кого да се гласува.
149
1
 
7
 
! Отговори
Алекс преди 2 години
Резултатите на изборите няма да имат нищо общо с прогнозите.Очаквайте изненади.
148
2
 
5
 
! Отговори
Оберщурмбанфюрер преди 2 години
До Анонимен 162 --- Че бойковчетата крадяха, крадяха, но и за народа имаше достатъчно, защото крадците се оядоха. Кво стаа ся ?! Иде нова смяна гладници и докато не си натъпчат банковите сметки в чужбина, пукната пара няма да видите. Следователно, логично е да се гледа не какво краде водачът, а как живее стадото при него. Толкоз.
147
1
 
6
 
! Отговори
Ай Сиктир преди 2 години
Ясен е инженеринга. Значи сега побутваме партията на Радев да е втора, проваляме и тоя парламент и на пролет стават първи и подмяната, пръдон - промяната е направена. Само се чудя в тази натегната и без това обстановка защо си мислите, че някой ще ви чака?
146
1
 
7
 
! Отговори
%%%%% преди 2 години
До Ет истинска прогноза --- 18% за ГЕРБ ???!!! Тази партия отдавна удари 20%, стигна до 24% и продължава да катери. Зная че е доста неприятно, но ГЕРБ са непоклатими и НИКОЙ не може да ги измести от лидерското място в класацията. По-интересното е как Радев и дружина ще докарат процентите Му до 47. Явно трябва да владеят висшата магия, а може и да са на ти с "нея". Малко ли ДеСе другари се навъртат из президенството. Lol
145
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Герб щам им дават 24 % значи ще имат не повече от 20-21%. А Продължаваме Промяната и ДБ и ИТН ще са нагоре. И през април и юли все така беше. Бойко прави последни опити, манипулира хората и да не гласуват.
144
1
 
10
 
! Отговори
СТИГА С ТИЯ ПРОГНОЗИ преди 2 години
ИНСТАЛИРАЙТЕ МАШИНИТЕ НА 99,9%- КАТО ПРИ ТОДОР ЖИВКОВ---ЗА РУНДЬО , КИРЧО И КОКОРЧО И ДА ПРИКЛЮЧВАМЕ.....НАЛИ ТОВА Е ЦЕЛТА ,БЕ....ХА,ХА,ХАААААААА...??!АЙДЕ , СТИГА ДЕМОКРАТИЧНИ ЛИГАВЩИНИ !!!!!!!
143
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дано следите успеят да върнат на България поне част от стотиците милиарди откраднати през последните 12 години управление на ГЕРБ. Разбира се това няма да стане при сегашния главен прокурор назначен от Бойко Борисов.
142
5
 
8
 
! Отговори
До 158 преди 2 години
С допълнителните машини за гласуване сложи 35%-40% за ПП и 90% за Радев:))
141
4
 
5
 
! Отговори
ШОК!!! БОНБА!!! преди 2 години
ПРЕДИ СЕКУНДИ!!! БОРИСОВ НАРЕЧЕ ЖУРНАЛИСТИТЕ НАГЛЕЦИ И НАПУСНА БРИФИНГА! ПРЕДИ СЕКУНДИ!!!! ПЪРВО В ТУК ДНЕСБЕГЕ
140
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Борисов има още няколко дена да измисли нови шашми...Колко трябва да си откачен да гласуваш за това крадливо същество??? Но като гледам процента не е зле на изперкалите фенове на ББ...Не се увеличават. Напротив. Има даже лек отлив, сигурно са им подействали хапчетата и са в ремисия...
139
3
 
8
 
! Отговори
Е , що така бе Радев преди 2 години
КВИ СА ТИЯ СКАПАНИ МАШИНКИ ---ЩОМ НЕ МОГАТ ДА ИЗКАРАТ КИРЧО И КОКОРЧО --"АБСОЛЮТНИ ПОБЕДИТЕЛИ".....ЗА КВО ТИ ДАДОХМЕ ТОЛКОВА ПАРИ , БЕ РУНДЬО....??!
138
3
 
3
 
! Отговори
Оберщурмбанфюрер преди 2 години
До Случаен минувач ---- Колега, адмирации ! Дали сте много точна оценка на предстоящите събития. Шоуто наближава и въпреки че съм в чужбина ще го гледам по телевизията. Вече съм се снарядил с българско вино, българска ракия и започвам подготовката за мешаната скара. Купил съм и дървени въглища (чарколс) за скарата (BBQ) и чакам събитието с отворени обятия. Нека спечелят тези, които могат да управляват България и крадат по-малко.
137
7
 
4
 
! Отговори
Ет истинска прогноза преди 2 години
ПП 20% / ГЕРБ 18% / ДБ 14.2% / БСП 14% / ДПС 9% / ИТН 8% / Копейкин 4.2% / ИБHИ 3.89% / Патриоти 1.24% / Не подкрепям комунисти 7% / Останали - 0,47%
136
1
 
2
 
! Отговори
гербер преди 2 години
До Случаен минувач10 +
135
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Герб на 14.11. отново ще бъдат разочаровани в резултатите....Вече ще им е за трети и последен път...Но този път разликата ще е в това, че с новото Правителство, ще се променят много неща и някои ще дават отчет за всички милиони и милиарди и чекмеджета и шкафчета. Доста добро начало за България след няколко дена предстои. Разпределението на парите се видя и се вижда...Болниците са без оборудване, а шефовете добре са крали. Бойко ще отговаря за всичко. Малко остана! Скоро си връщаме България!
134
1
 
1
 
! Отговори
Случаен минувач преди 2 години
С едно допълнение обаче: Поразиите които ще направи, преди да бъде изфъчкан - въобще няма да са смешни! Напротив, ще засегнат всички нас!
133
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нормални ли сте? Толкова ли няма читави хора, че разговорите се въртят между Радев и Борисов??? Борисов даде заден, а Радев така наглее след 5 годишното си нищоправене...Ще докарате военна диктатура с тези нагаждачи Радев и Янев!
132
2
 
2
 
! Отговори
Велик е Доган! преди 2 години
И Бойко е неговия пророк!