Алфа Рисърч: ПП изпреварва БСП с 0,5% и излезе втора сила след ГЕРБ

Интересът към вота за парламент по-висок от изборите за президент
212
Алфа Рисърч: ПП изпреварва БСП с 0,5% и излезе втора сила след ГЕРБ
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Повишена мобилизация за парламентарния вот, който седмица преди изборния ден привлича по-висок интерес от президентската надпревара, сочат данните от изследване проведено в периода 7 – 9 ноември 2021 г. от Алфа Рисърч, което се реализира със собствени средства на агенцията. Проучването е проведено сред 1017 пълнолетни граждани от цялата страна. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по основните социално-демографски признаци. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю с таблети по домовете на анкетираните лица.

Пет дни преди изборния ден готовност за участие във вота заявяват 47% - 48% от хората с право на глас в страната, други около една четвърт се колебаят, дали да отидат до урните. Взаимното влияние и припокриване между президентската и парламентарна кампании в комбинация със съпътстващите я скандали, здравната и социално-икономическа кризи връщат интереса на избирателите към битката за парламент. В началото на кампанията, както обичайно, мажоритарният президентски вот фокусираше по-силно внимание от партийната надпревара. Три седмици по-късно обаче решилите да подкрепят партийна листа надвишават с около 2 пункта участниците в президентските избори.

Кампанията вече е консолидирала твърдите симпатизанти на основните политически сили и това определя електоралните им позиции в навечерието на вота.

ГЕРБ-СДС запазват лидерското си място с подкрепа от  24.1% от твърдо решилите да гласуват като увеличават дистанцията пред преките си опоненти. Бившите управляващи успяват да възвърнат част от оттеглилите се от тях през юли избиратели в столицата и големите градове. Преднината им се допълва и от динамичния обмен на симпатизанти между протестните формации, който не позволява на нито една от тях да се открои като безапелационен носител на промяната.

Най-оспорвана остава втората позиция. В пряка конкуренция за нея и с променлив успех в периода на кампанията са „Продължаваме промяната“ и БСП. Седмица преди вота подкрепата за формацията около бившите служебни министри Кирил Петков и Асен Василев е във високо плато от 16.5% и надделява леко над тази за социалистите (16.0%). Изходът от тази битка ще се реши не само от възможността на двете партии да мобилизират симпатизантите си, но и от ситуативни фактори. Влошаване на ситуацията с коронавируса и машинното гласуване крият рискове за БСП, но не са сериозно предизвикателство за привържениците на „Продължаваме промяната“. Неясният идеологически профил, казусът с двойното гражданство на Петков и по-слабата мобилизация могат да имат негативен ефект върху „Продължаваме промяната“.

„Демократична България“, „Има такъв народ“ и ДПС са другите три партии със сигурно присъствие в следващото Народно Събрание. Техните резултати са силно сближени и е възможно разместване на позиции помежду им в оставащите дни.

Обявяването на проекта „Продължаваме промяната“ нанесе електорални щети на всички протестни партии. След първоначалния отлив на симпатизанти, „Демократична България“ успява да възстанови част от тази загуба и на финала на кампанията заема 4-то място с 10.2% от твърдо решилите да гласуват.

Победителят от изборите през юли „Има такъв народ“ търпи най-сериозна продължителна ерозия през последните месеци и приключва настоящата кампания с 9.9% подкрепа.

ДПС, въпреки активната  кампания и кандидатурата на лидера си за президент, не постига обичайното високо равнище на мобилизация на избирателите си (към момента тя е около 65 на сто при обичайно равнище над 85 на сто в предишни избори). Това носи 9.8% за Движението, което не му позволява да подобри съществено позициите си от юлския вот.

Две други формации са близо до 4%-та бариера и запазват шанс за присъствие в парламента.
„Възраждане“ с 3.8% частично консолидира фрагментиралия се при последните два избора радикален националистически вот.

Обменът на симпатизанти между протестните партии засяга и „Изправи се БГ! Ние идваме!“. Коалицията около М. Манолова, която също търпи загуби от „Продължаваме промяната“, увеличава леко подкрепата си и с  3.6% също остава близо до изборния праг.

Последните дни преди вота ще бъдат период на битка за перифериите, която трудно може да промени цялостната картина, но ще е решаваща за второто място и за преминаване на бариерата.  При наблюдаваната динамика се очертава  отново фрагментиран парламент и трудно сформиране на мнозинство.

*******

Проучването е проведено сред 1017 пълнолетни граждани от цялата страна. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по основните социално-демографски признаци. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю с таблети по домовете на анкетираните лица.

Алфа Рисърч носи отговорност за данните и интерпретацията, публикувани на нейния сайт, но не и за избирателно или манипулативно използване на тези данни.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


212
Още по темата: дпсБСПизбориГЕРБППДБ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
131
0
 
2
 
! Отговори
След 32 г. ДС грабеж преди 2 години
безнаказан, родината ми е обран бостан.
130
1
 
1
 
! Отговори
Тихо преди 2 години
Ей тихо те малко тука. Вожда има лайв. Искам да чуя какво казва най-великия човек в България, раждан някога - св. Бойко, да се свети имету МУ
129
3
 
5
 
! Отговори
%%%%% преди 2 години
Процентите на Радев ще се превърнат в реалност, ако всички скрити машини влязат в действие, но ГЕРБаджиите ги разкриха и на основание реалното допитване, вероятността пРезидентът да има повече от 18% е равна на 0.
128
3
 
7
 
! Отговори
Случаен минувач преди 2 години
Да направя и аз прогноза, пък да видим дали ще съм прав. Моята прогноза е следната: Герб 24%, чалгаджии 14%, Лаурел и Харди 13%, БСП на Нинова 12%, ДСБ на Бойкикев 11%, ДПС 10%. Мая не влиза в парламента. Тогава местата ще се разпределят така: Герб - 70; ИТН - 38; ПП Лаурел и Харди - 36; Нинова - 33; ДайБългария - 32; ДПС - 31. При тази конфигурация вероятно от ИТН или от ПП ще предложат Оливър Харди (Кирил) за премиер. И ако събере гласове и мине, ще бъде най-смешният премиер, който сме имали.
127
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Моля ви, не съсипвайте ДПС, те нищо лошо не са направили, те са европейска партия!
126
1
 
2
 
! Отговори
Балотажев преди 2 години
И след Изборите, и след Балотажа, свърши хубавото време...скъп живот ни чака.Тъй ще кажа!
125
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колко ви плащат за нереалните проценти за канцеларската мишка Радев? Повече от 4 години се беше окопал в президентството, както е било на предишната службица! Как успяхте да напудрите биографията на този злобен комплексар, който нищо градивно не е направил през целия си смислен живот, освен да козирува!
124
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В далечната 2012г. един човек с името Тома Биков е бил все още нормален и не повлиян от общата сектанска гербаджийска крадлива ***, та този човек е казал едно изречение, което е актуално и до днес..."БОЙКО НЕ Е МУТРА, ТОЙ Е КАРИКАТУРА НА МУТРА, КОЕТО НЕ ГО ПРАВИ ПО-МАЛКО ОПАСЕН или ОТРОВЕН....Разтриването на ушите на Тодор Живков е бил момента в който се е чувствал значим и полезен. Вкоренявал се е с години, а народа е спял, но вече се събудиха повечето българи. България ще я бъде след 14.11.
123
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако някой влизаше в двубой с Борисов, то това беше Нинова. Как радев мръсно я изигра, но не само нея, а БСП!!!
122
5
 
1
 
! Отговори
ГЕРБ преди 2 години
На власт ще се върнем, защото можем да си я купим :):) Искате или не ние с ДПС ще ви управляваме пак. 500г Турско робство ви е научило на подчинение и на разединение, не сте се обединили за въстания щото шепа хайдути промяна няма да донесе. И преди е било така и сега е така.
121
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За ПП изобщо няма да гласува почти никой. Стига фейк.
120
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Единственото хубаво нещо напоследък е, че наближава 14.11. и с тази дата най-накрая краят на човека от Банкя....Ако бяхме нормална държава и с нормално население Борисов и Герб нямаше да се кандидатират за избори и да плащат на роми, които решават съдбата ни години наред, а отдавна щеше да дава отчет за парите на един цял народ... ДЕКА СА НИ ПАРИТЕ БОЙКО-ГЕРБ? Надявам се скоро да станем свидетели на нова ера в политиката на изстрадалата ни и ограбена държавица от алчни и крадливи мутри-карикату
119
5
 
3
 
! Отговори
Обективен преди 2 години
Помните ли, че когато взе властта през 2009 година, първата работа на Бойко Борисов беше да замрази минималната заплата, пенсиите и заплатите в обществения сектор? След това ГЕРБ ограбиха Фискалния резерв, Сребърния фонд и парите на Здравната каса. После дойдоха външните заеми и така ГЕРБ имитираха някаква илюзорна стабилност.
118
3
 
1
 
! Отговори
Шибанистан преди 2 години
ГЕРБ-аджията (малкия Барек), днес щял да прави интервю с Единствения, Велик Вожд Бойко Борисов. Кога ще е, да слагам ли пуканките.
117
2
 
1
 
! Отговори
ДС ги поДСтавя 32г. преди 2 години
народните преДСтавители...правителства крадливи...и няма край...и НАМА край!
116
3
 
6
 
! Отговори
Киро и Асен преди 2 години
Продължаваме разрухата. Промяната
115
7
 
3
 
! Отговори
Сезона на Тиквите е! преди 2 години
Не подценявайте Тикварите!Те близо десетина години хууубаво се нагyшиха с народни парички.
114
1
 
2
 
! Отговори
Екзалтиран от ГЕРБ преди 2 години
БОЙ! КО! БОЙ! КО! БОЙ! КО! Спасителя на България едничък ни е той!
113
2
 
5
 
! Отговори
Фанатизиран Гербажия преди 2 години
В Неделя Борисов се връща на бял еднорог. Аз го вярвам. Всеки ден се моля на портрета му на стената. СМАЧКАЙ ГИ БОЙКО! СМАЧКАЙ ГИ!!!! БОЙ! КО! БОЙ! КО! БОЙ! КО!
112
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако успеят силно да ограничат платения вот, ГЕРБ едва ли ще имат повече от 13%.