Радев печели 46,4% от гласовете, балотаж ще определи президента

Интересът към изборите за държавен глава намалява
345
Радев печели 46,4% от гласовете, балотаж ще определи президента
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Борещият се за втори мандат като президент Румен Радев е с най-голям аванс (46.4%), но и с повече трудности в сравнение с месец по-рано, сочат данните от изследване  проведено в периода 7 - 9 ноември 2021г. от Алфа Рисърч, което се реализира със собствени средства на агенцията. Проучването е проведено сред 1017 пълнолетни граждани от цялата страна. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по основните социално-демографски признаци. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю с таблети по домовете на анкетираните лица.

Според соцолозите от една страна предизвикателство пред него е охладеният ентусиазъм към този вот, който трудно ще надскочи нужната активност от 50% за приключване на изборите в един тур.

От друга страна, нарастващото в последните седмици разочарование от действията на служебното правителство (особено по здравната криза, инфлацията, цените на електроенергията) разколебава решимостта на част от симпатизантите му. Най-силни поддръжници на Радев са привържениците на БСП и „Продължаваме промяната“.

Сред по-широката периферия, която ще е много важна за втория тур обаче е налице известно пропукване. При втори тур балотажът ще е между Радев и  Анастас Герджиков.

Професорът влиза в последната седмица от кампанията с подкрепа от 28.3%, която идва основно от симпатизанти на ГЕРБ-СДС, представители на интелигенцията, свободни професии и академични кръгове.

Мустафа Карадайъ (8.8%) и Лозан Панов (6.9%) са другите две кандидатури с по-значим дял привърженици. Те обаче, както и К. Костадинов (3.2%) страдат от ефекта на повишения интерес към парламентарната за сметка на президентската надпревара и към момента имат по-ниска подкрепа от застаналите зад тях формации.

Тези тенденции поставят изхода от балотажа в зависимост не само от резултата на първия тур, но също от позициите на политическите партии и възможността на двамата водещи кандидати да мобилизират избиратели извън кръга на твърдите си симпатизанти.


******
Проучването е проведено сред 1017 пълнолетни граждани от цялата страна. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по основните социално-демографски признаци. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю с таблети по домовете на анкетираните лица.
Алфа Рисърч носи отговорност за данните и интерпретацията, публикувани на нейния сайт, но не и за избирателно или манипулативно използване на тези данни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


345
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
165
2
 
18
 
! Отговори
Първан Симеонов преди 2 години
Ако това е вярно - значи този наредец е превъртял !? Хипнотизирани ли са тези хора, зомбирани ли са не знам ! Знам само , че нищо добро не чака България и всеки който може поне малко да си служи със сивото нещо в главата си го вижда ! Само после като си го изберете пак, да не ми хленчите по форуми и пазари колко лош станал живота и да се озъртате пак някой да идва и да ви спасява. Това което можеш да си го направиш сам, никой друг не може да ти го причини !!! Мислете с главите си !!!
164
5
 
21
 
! Отговори
Атанас Велмазов преди 2 години
ОСТАВКА, СЪД , ЗАТВОР ЗА ФИГУРАНТА, ЛЪЖЕЦ, РАЗЕДИНИТЕЛ И БЪЛГАРОУ.БИЕЦ РУНДЮ ГУМЕН ГАДЕВ !!!!!!!!!! ТОЗИ ЧОВЕК У.БИ И ПОЧЕРНИ ХИЛЯДИ БЪЛГАРСКИ СЕМЕЙСТВА ! АКО БЪДЕ ПРЕИЗБРАН- БЪЛГАРИЯ УМИРА!!!!!!!!
163
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ама някой да те кара да ходиш да гласуваш? Имай обаче предвид, че в неделя към 4-5 след обяд мизата ще стане 70-100 лв за гербер и като събереш домашните и чаветата може и хилядарка да изкараш.
162
16
 
2
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 2 години
191... Много си обратното на умен.Радев не е КОМУНИСТ
161
3
 
11
 
! Отговори
Ани преди 2 години
Аз се опасявам че тези машини които са намерени в Сиела са само върхът на айсберга. Нека не забравяме каква беше изненадата когато българите в чужбина гласуваха за Слави. За там никой не говори, но е факт че хората отишли да си търсят препитанието в странство нямат време да се занимават с политика и контрол на гласуването. Затова очаквам там да са най-големите фалшификации.
160
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радев според мен ще спечели още на първия тур!!
159
4
 
11
 
! Отговори
не разбирам преди 2 години
Съветските танкове ,с които се оправдавахме, отдавна ги няма,а българина(40%!!!)търчи да гласува за комунист!!!
158
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как да отида да гласувам, като знам, че има още, поне 1000 менте-машини?
157
2
 
11
 
! Отговори
Футболист преди 2 години
Кой беше тоя ? Не беше ли от Левски Сиконко ? Тоз какъв го играе ? Президент ? На какво ?
156
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до :170 ----Лидл и Кауфлан закриха ДЕСЕТКИ ХИЛЯДИ магазини в цяла България от , които се хранеха цели семейства!! Тоест поне 400 - 500 хиляди останаха без работа, а тази верига е назначила най - много 10 % от тези базработни, а и на всичко отгоре на мизерни заплати!! Като се има предвид и , че 50% от стоката им е германска това означава, че и много от нашите производители са фалирали!! Освен това всеки месец се изнасят извън бг. икономиката милиарди български пари!! Бойко ни ги доведе!
155
1
 
16
 
! Отговори
Спомням си преди 2 години
И къде му е подкрепата от над 70 % на властолюбивия иза които ни проглушаваха ушите от година и половина продажните му марионетки ??? ЛЪЖА !!! Паредната лъжа и манипулация !
154
2
 
6
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 2 години
Няма да гласувам.Скоро ще има война срещу управляващите.Аз ще съм на първа(КОВИД) линия срещу тези продажници.
153
0
 
11
 
! Отговори
аз гласувам преди 2 години
Аз искам да гласувам за Луна, защото тя най-ясно дефинира проблемите на нашето време. Но за съжаление у нас все още не е узряло това усещане. Поради това, изправен пред реалността, избирам да гласувам за Герджиков - Невяна Митева
152
14
 
1
 
! Отговори
АСАНстас Гержикоглу преди 2 години
Да цалуваме ръка на бащицата Доган и да се обединим с ДПС в имаето на изгонваннето на комунистите от милата ни родина. После с турците някак ше се разберем, най-много да се обрежем и ние, но ще има мир и хармония.
151
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ДемАкратами от ДБ щели да гласуват за московският слуга Радев - мутрата на втори тур! А колко плюеха Москва?
150
9
 
7
 
! Отговори
Додо до по-долу преди 2 години
Гешев, Борисов, Радев и Кирчовците играят в един отбор. За това на въпросът ти кога Гешев ще реагира на очевадните престъпления на Кирчо и Радев, отговорът е ясен: Никога! Обещавам ти!
149
0
 
20
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 2 години
Чета ,гледам и невярвам н очите си! Как може този пропаднал политик да има толкова фенове?! Той има уникалната възможност да се откаже навреме ,защото името Радеф след 10-на години ще се свързва с най.лошите години от Бг-история! Кажете поне една причина да гласувам за него?эТой раздели нацията и в стремежа си за власт завлича Родината към дъното!В коя нормална държава е признато машинното гласуване? Този експеримент ще ни струва много скъпо! Идва отново безвремие за Бг-народ!
148
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колко ви плащат за нереалните проценти за канцеларската мишка Радев? Повече от 4 години се беше окопал в президентството, както е било на предишната службица! Как успяхте да напудрите биографията на този злобен комплексар, който нищо градивно не е направил през целия си смислен живот, освен да козирува!
147
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До 140 Има официални документи, които доказват, че Вапцаров е платен агент на коминтерна. Убит е законно, след съд, за проведени и планирани терористични атаки срещу българи. Но, за поддръжниците на платените от коминтерна терористи тези платени ***, убийци и предателите са герои. PS. На възлюбеният ти Вапцаров от коминтерна са плащали с американски долари.
146
0
 
1
 
! Отговори
Гроби Таласомо преди 2 години
До БългаринКвитанциите требе се броят, за да може Луна с усмивка да скъса последната;)))