Радев печели 46,4% от гласовете, балотаж ще определи президента

Интересът към изборите за държавен глава намалява
345
Радев печели 46,4% от гласовете, балотаж ще определи президента
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Борещият се за втори мандат като президент Румен Радев е с най-голям аванс (46.4%), но и с повече трудности в сравнение с месец по-рано, сочат данните от изследване  проведено в периода 7 - 9 ноември 2021г. от Алфа Рисърч, което се реализира със собствени средства на агенцията. Проучването е проведено сред 1017 пълнолетни граждани от цялата страна. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по основните социално-демографски признаци. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю с таблети по домовете на анкетираните лица.

Според соцолозите от една страна предизвикателство пред него е охладеният ентусиазъм към този вот, който трудно ще надскочи нужната активност от 50% за приключване на изборите в един тур.

От друга страна, нарастващото в последните седмици разочарование от действията на служебното правителство (особено по здравната криза, инфлацията, цените на електроенергията) разколебава решимостта на част от симпатизантите му. Най-силни поддръжници на Радев са привържениците на БСП и „Продължаваме промяната“.

Сред по-широката периферия, която ще е много важна за втория тур обаче е налице известно пропукване. При втори тур балотажът ще е между Радев и  Анастас Герджиков.

Професорът влиза в последната седмица от кампанията с подкрепа от 28.3%, която идва основно от симпатизанти на ГЕРБ-СДС, представители на интелигенцията, свободни професии и академични кръгове.

Мустафа Карадайъ (8.8%) и Лозан Панов (6.9%) са другите две кандидатури с по-значим дял привърженици. Те обаче, както и К. Костадинов (3.2%) страдат от ефекта на повишения интерес към парламентарната за сметка на президентската надпревара и към момента имат по-ниска подкрепа от застаналите зад тях формации.

Тези тенденции поставят изхода от балотажа в зависимост не само от резултата на първия тур, но също от позициите на политическите партии и възможността на двамата водещи кандидати да мобилизират избиратели извън кръга на твърдите си симпатизанти.


******
Проучването е проведено сред 1017 пълнолетни граждани от цялата страна. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по основните социално-демографски признаци. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю с таблети по домовете на анкетираните лица.
Алфа Рисърч носи отговорност за данните и интерпретацията, публикувани на нейния сайт, но не и за избирателно или манипулативно използване на тези данни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


345
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
185
2
 
15
 
! Отговори
До Бобо преди 2 години
А какво направи? Повече от 4 години се беше окопал в президентството, както е било на предишната службица! Този злобен комплексар нищо градивно не е направил през целия си смислен живот, освен да козирува! А не - уреди любовницата си на втора работа и й даде държавен апартамент, покриха го за всички грешки (катастрофирал самолет и др) за да не му развалят биографията, превръща ни в пушечно месо на Русия с неговата активност, по-голяма от тази на Полша! Нищо добро за този съскащ пуяк.
184
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Щеше да спечели,ама му хванахме нелегалните машинки!!!
183
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нали бяхте антиваксъри бе вашта мама гербеска, сега пък заради Радев умирали по 200 човека на ден!! Ами ваксинирайте се бе геребри какво ви е виновен Радев, че сте платени *** на един ром от Банкя!!??
182
26
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Разбира се, че ще спечели отново и то ЗАСЛУЖЕНО!
181
2
 
7
 
! Отговори
Ха, ха,ха,хааааааааа преди 2 години
Викаш "Народенсъд" , а...??!....А , малко "гражданска войница" не искаш ли...??!!!!
180
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С това че е смотан антиваксър и слуга на чужди интереси и мафиотски кръгове. Малко ли е? Той си е за затвора директно според мен...
179
17
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С какво Радев е бълrapoубиец?? Хайде кажете налго плюввате
178
17
 
1
 
! Отговори
БОБО преди 2 години
С какво Радев е *** и с какво Радев е почернил хиляди български семейства ?????? Питам Ви?? Хайде отговорете ми, нали само псувaте по Радев, поне кажете ЗАЩО?? Платени мисирkи сте на ония от Банкя!! Хайде отговорете ми?
177
4
 
11
 
! Отговори
Към някои... преди 2 години
Гласувайте за Радев, че да се бавим още повече в развитието си.Прецакани ще бъдем и ...завой към Москва.После ще подсмърчаме и въздишаме ,че сме последни в Европа.
176
1
 
4
 
! Отговори
до КПСС БКП преди 2 години
Вкарва ти един кочан в зaдния "двор"...
175
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
олко ви плащат за нереалните проценти за канцеларската мишка Радев? Повече от 4 години се беше окопал в президентството, както е било на предишната службица! Как успяхте да напудрите биографията на този злобен комплексар, който нищо градивно не е направил през целия си смислен живот, освен да козирува!
174
0
 
9
 
! Отговори
До КПСС БКП преди 2 години
Организирай Народен съд като дядо си през 1945г.
173
2
 
18
 
! Отговори
До гласуващите извън преди 2 години
Като ви харесва Радев, ПП и ИТН защо не се върнете? Елате си и вие да им търпите идиотиите!
172
20
 
5
 
! Отговори
КПСС БКП преди 2 години
Радев ще спечели безапелационно още на първи тур и след това веднага вкарва Борисов в затвора !!!
171
2
 
13
 
! Отговори
неумен преди 2 години
До Ямболски *** Комунист веднаж-комунист за винаги!
170
4
 
8
 
! Отговори
Един Българин преди 2 години
Днес, ясни сте както винаги. А трябваше да сте независими!
169
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя всички го псуват заедно с Кирчо и Кокорчо, а щял да печели. Тотално нагласени избори.... време е българина да гласува със сопата
168
19
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до : Атанас Велмазов ---- хахаха И с какво Радев е почернил хиляди български семейства и е българоубиeц ??? хаха Ясно е, че си платена герберска мутттра, но поне говори верни неща, а не пъта пропаганда
167
3
 
13
 
! Отговори
Е...ЗНАЧИ: преди 2 години
Нема вече , смисъл да гласуваме .....ЩОМ НЕГОВАТА "МАШИНКА ЗА ГЛАСУВАНЕ" , СИ ГО Е ИЗБРАЛА....ха,ха,хааааааа....
166
18
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гледам някакви хора не могат да преглътнат новия стар президент. И асфалтовия човек не може. Препоръчвам успокоителни от близката аптека. Единственото щастие е химическо индуцираното такова. Да припомним фразата: Ако някой си търси война, да не се съмнява че ще я получи.... честито на печелившите, другия път пак да се пробват и асфалтовия и прокурорчето с армийката дето му взеха :)