Първан Симеонов: БСП е в криза, Слави и без ПП губеше периферия

Меките електорати се прегрупираха зад новите политически звезди, допълни той
Обновена: 15 ное 2021 10:00 | 15 ное 2021 09:06, Анисия Иванова
104

На тези избори твърдите електорати направиха каквото можаха, а меките електорати се прегрупираха зад новите политически звезди. По този начин анализира резултата от вчерашните изборите изпълнителният директор на "Галъп интернешънъл" Първан Симеонов в студиото на "България сутрин".

Резултатите от вчерашните парламентарни избори се разминаха значително с прогнозите на голяма част от социологическите агенции. За президентските избори до голяма степен очакванията им се оправдаха.

Симеонов посочи, че грешно у нас е наложено схващането за вездесъщата дума "прогноза". Основният губещ от тези избори са социолозите, иронично допълни той.

Според 100% паралелно преброяване на "Галъп интернешънъл" формацията на Кирил Петков и Асен Василев изпреварва ГЕРБ-СДС с 26,3% срещу 23,1%. ДПС дърпа сериозно на БСП за третото място, като събира 11,4% срещу 10,4% за социалистите. "Има такъв народ" за момента остава на пето място с 9,3% подкрепа. "Демократична България" събира 6,4% от гласовете на избирателите. В парламента влиза и Възраждане с 5%.

"Ние не даваме прогноза, а моментна снимка преди изборите. До 20% от хората решават в последните 3-4 дни. В една от последните графики показахме тази, в която "Продължаваме промяната" води сред колебаещите се", обясни социологът.

Още по темата

"Някои от електоратите, като този на БСП, бяха сериозно уплашени от информационното пренасищане с темата Ковид, както и от машинния вот. БСП е в много сериозна криза. Шансът на тази партия е, че се оказа на кръстопътно положение на политическата карта - без нея не може. Там има и по-дълбоки структурни проблеми", каза още Симеонов пред Bulgaria ON AIR.

Според него в ГЕРБ се наблюдава голяма мобилизация, а от ДПС също са се мобилизирали да постигнат целта си. Меките електорати пък са се прегрупирали.

По думите му влизането на "Възраждане" в парламента не е нещо изненадващо, а резултатът им не бил "грамаден". Те обаче били по-мъдри от стила на "Атака". Биха стояли като опозиция срещу всички, с което се надяват още да вдигат резултата, смята директорът на "Галъп".

"Слави Трифонов и без "Продължаваме промяната" беше започнал да губи периферия, докато ДБ растеше през лятото и се очерта като разумната опция. Петков и Василев ползваха ракетата-носител служебен кабинет, който е много харесван. Изстреляха се в точния момент и ДБ се върна там откъдето започна. За Слави Трифонов и БСП е добре, че друг ще носи отговорността, а ДБ е маратонски бегач", обясни Симеонов.

Той очаква Анастас Герджиков да получи подкрепа от ГЕРБ и ДПС на балотажа на президентските избори. На мнение е, че Румен Радев остава фаворит, но ще се изпоти доста, ако иска да победи.

"Президентски дебат може да повлияе. Повече ще повлияят твърдите електорати, част от тях няма да излязат на втория тур. Тактиката на ГЕРБ е да се възползват от това свое ситуационно предимство", посочи социологът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Цоцалозите яко се нацоцаха от ГЕРБ и ни излъгаха с 10%. Само дето не могат да преметнат машинките. Те от цоцалогия не разбират, просто си смятат онова, което са посочили гражданите, а не PR Sevi na Boyko!
81
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гласувайте срещу ДПС, този тумор трябва да бъде отстранен
80
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен Какво натискаш минус? Виж интервюто с Илхан Андай, който предлага да махнат Бойко от партията и да сложат къдравата Сю, за да спасят ГЕРБ, но така дали няма и партията да бъде превзета отвътре от турците?
79
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Не е само тойТурците не обичат левите, макар, че и в Турция управлява мисля, че лява партия, но особено много мразят Шоросоидите, също и приказките за "комунисти,ДС ченгета", срещу Доган и т.н. по сайтовете,мисля, че са пак техни, без ченгета и сигурност , се обезкостява държавата и губи защитата си, всеки , който иска да се махнат ченгета и служби, иска да съсипе държавата. Видяхте и кога бе нападнат и смазан Доган, след като се бяха скарали с Ердоган по едно време.
78
12
 
5
 
! Отговори
обективен преди 2 години
Браво на Възраждане сега 5%до година 10%.Честито
77
7
 
4
 
! Отговори
Нострадамус преди 2 години
Новите избори за парламент ще са м. Април! Възраждане ще е ракета носител на националистическия вот и ще има около 20%. Харвардците ще са под чертата. А БСП ако е с К.Нинова начело СЪЩО! Радев да не се безпокои. Той ще си остане вечно президент. Също както Кенеди.
76
5
 
5
 
! Отговори
РАДЕВ УБИ БСП И ИТН. преди 2 години
ТОВА , КОЕТО ББ, СДС , П.СТОЯНОВ И И.КОСТОВ НЕ МОЖАХА ДА НАПРАВЯТ 30-г.....РАДЕВ ГО НАПРАВИ ЗА 6-МЕСЕЦА ...ХАХА,ХА,ХАААААААА.....ПИЙТЕ ПО 1- КАНАДСКО УИСКИ ЗА ЗДРАВЕ НА ЗЕЛЕНИЯ ЧОРАП!--/..така се убиват 100-годишни комунисти--С МНООООГО ПАРИ../
75
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Историята става заплетена, един от турците в ГЕРБ, иска Бойко да се махте изцяло от ГЕРБ и да сложат къдравата Сю, за да спасят партията, но дали така няма да превземат партията отвътре?
74
3
 
9
 
! Отговори
РАДЕВ УБИ БСП! преди 2 години
КОРНЕЛА НА ПРОЩАВАНЕ ---ЩЕ ЧЕРПИ С КАНАДСКО УИСКИ, НОВИЯ СИ ЗАМЕСТНИК КРУМЧО ЗАРКОВ ---СИНЧЕТО НА АНА ЗАРКОВА /учередителкта на комитета за изборите на Радев/......ха,ха,хааааааааааа.....
73
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
БСП ту го уби ковита и алчността. Партия която не се отказва от субсидията няма големи шансове . Става ясно за кво е в политиката. А ковид удря точно електората на БСП
72
3
 
7
 
! Отговори
Не е само той преди 2 години
До Нищо ново: Не е само от Първанов. Просто редакторите на сайта, видят ли нещо, казано срещу БСП, веднага го изтипосват най-отгоре.
71
5
 
10
 
! Отговори
Алекс преди 2 години
Първане,остави БСП и Слави.Как ше коментираш поредния провал на Галъп.Прогнозите са коренно различни от резултатите.Каква е причината?Некадърност или пари от чекмеджето?
70
3
 
8
 
! Отговори
БСП преди 2 години
Ги разчекнаха между Копейкин и Киро Лъжеца. И то не става дума за някакви дето днес са така утре онака късаха живо месо от твърдия електорат. Дано да е било само манипулация с машините, защото ги знаят че няма да пискат и да ровят... Обаче вчера видях хора в буквалния смисъл кьорави и сакати - очевидно мобилизирани от БСП , а гласа им прехвърлиха към Киро.
69
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименХората на БСП, бяха масово преследвани, мачкани, избивани през герберското управление, беше потресаващо, мои познати и приятели също пострадаха или починаха!
68
8
 
2
 
! Отговори
IVAN преди 2 години
Дано Бойко подкрепи ПП и се отървем наведнаж от повечето мошеници, а не с един по един, както беше по негово време.
67
3
 
11
 
! Отговори
Нищо ново преди 2 години
Ех, Първанов. Пак ли правиш спекулацийки за хляб наш насущний? ГЕРБ не е в криза, ИТН не е, ИБГНИ не е, ама БСП била в криза.
66
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименВ БСП имат прекрасни хора, културни, възпитани,образовани, също и доста млади хора, а и доста добри кадри, специалисти, не калинки, мен ме боли за тази партия и хората в нея.Не заслужаваха това място, някой ги насади чрез манипулация, не вярвам да не са спечелили повече гласове.
65
12
 
11
 
! Отговори
Кой е в криза? преди 2 години
Много им харесва на някои коментатори да търсят криза в БСП. И защо да е в криза? Без БСП правителство няма как да се направи. В криза е ГЕРБ, Бойко вече Министерският съвет само отвън ще го гледа. Ще правят шоу в парламента, но като няма власт и държавни длъжности, плъховете ще започнат да се разбягват от потъващият кораб.
64
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Незнам родителите как търпят тези бездария.Всеки родител трябва да иска най доброто за детето си а 32г родителя мълчи и си трае цъка и гледа да изпрати детето си навън.
63
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
герберастите бити, ритани. Още пишат некви коментари, но вече безплатно и с не много хъс. Иначе беха големи ИТ специалисти, щеха да манипулират софтуери и нз какво. довижданее