Опасността на демокрацията е в риска да роди популисти

Историци: Продължаваме да нямаме подготвена политическа класа
21 ное 2021 14:30, Анисия Иванова
27

Каква е ролята на държавния глава в историята ни от миналото и днес?

"Когато България е била конституционна монархия, ролята на държавния глава е била доста значителна. Монарсите тогава стоят пред две важни задачи: модернизацията на България и националното обединение. Това са сериозни изпитания", посочи историкът проф. Даниел Вачков в изборното студио на Bulgaria ON AIR.

"Начинът, по който се възприема държавният глава в миналото, няма нищо общо с днешната гледна точка. Онзи държавен глава на първо място е символ на държавността – в това, което се кълнат всички хора, независимо от цвят, политически пристрастия", изтъкна от своя страна проф. Петър Стоянович.

Двамата историци се съгласиха, че проблемът на демокрацията е в самите избори за президент.

"В условията на монархия е важен момент, че монасите не се избират. Те не се нуждаят неизбежно от подкрепата на една или друга политическа партия, което при президентите го има. Колкото и да се опитват президентите да бъдат безпристрастни, те не могат да забравят коя партия ги е подкрепила и коя партия е била срещу тях", отбеляза проф. Вачков.

По думите на проф. Стоянович всеки един президент има своите зависимости – партийни и финансови.

"Изборът ни е ограничен и от милостта и волята на народа. Ти няма как да бутнеш напред човек, за когото знаеш, че е подготвен професионалист. Продължаваме да нямаме подготвена политическа класа, а имаме на всеки три мандата нов панаир и различни хора раздават захарни памуци", заяви историкът.

И според проф. Вачков опасността на демокрацията се крие в риска да създаде популисти.

"Политиката е като футбола – непрестанно смяташ, че твоите ще победят и накрая като не стане, казваш: "Всички са маскари!", гасиш телевизора и отиваш да се занимаваш с неща, които са ти по-интересни. Тъй като гъделът продължава, на следващия ден пак цъкаш копчето и надеждата веднага се възвръща", каза проф. Стоянович и завърши с мисълта, че в българската политика трябва да има минимална доза популизъм и максимална доза преследване на регионални и национални интереси.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
1
 
3
 
! Отговори
Варненец преди 2 години
Още преди 2500 г Сократ и Платон доказаха и с факти, и с аргументи, че демокрацията е ЗЛО. Има 2 по-добри социални модела от демокрацията: националната държава и националното обединение.
22
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще излезе ме Фърчилков избран с 2млн преди 5 години сега ще бъде избран с 500 хиляди-20% от избирателите.Това означава че 80 % от избирателите не го искат и че той НЕ Е подкрепен от хората!Факт,и да се пенявите и да скачате той не е президент на 80% от българите!
21
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Имаш още време да гласуваш българино!-:)) Гласът ти е важен!
20
1
 
5
 
! Отговори
Помнещ преди 2 години
До 21 Ти явно не помниш че беше?!-:)) Да Борисов беше член на ЦК на БКП като офицер към МВР като пожарникар! Тогава,д си офицер от такъв ранг,ще станеш офицер ако не си член на ЦК на БКП ама в някой друг живот! Или ще го изкараме по малко " комунист"?-:)))
19
3
 
1
 
! Отговори
Айдее преди 2 години
Изкарахте нещастния пожарникар член на ЦК на БКП.
18
9
 
2
 
! Отговори
ОПТИМИСТ преди 2 години
Не съществува никаква опасност за демокрацията в България. Ако някой си въобразява , че може да отклони Европейска България от нейния европейски път на развитие , то такъв човек или е голям наивник, или е политически ***. Това всички ще разберат напролет, когато феодализмът ще изчезне , а някои хора ще трябва да се укриват. Фактът, че България е съюзник на ЕС и НАТО, на Белия дом и Пентагона е гаранция за сигурността на Българската демокрация, нищо че за някои хора Крим е на Русия...
17
4
 
5
 
! Отговори
Помнещ преди 2 години
До 16 сто.Разликата между Борисов и Радев е 4 години! Тоест Борисов е по голям от Радев с цели 4 г.Така че май Борисов е бил член и делегат на Пленумите на ЦК на БКП!-:))) Не подвеждай младите ако обичаш!-:)))
16
2
 
4
 
! Отговори
зАз преди 2 години
Всяка форма на управление носи в себе си диктаторски функции в по-голяма или по-малка степен! При откритата диктатура всеки знае до къде се простират правата и задълженията му, а при демокрацията "дикатурата" е заволирана и скрита, под лозунга в защита на "свабодата и толерантноста". И къде е тази свобода? В QR кдовете, в задължителната вакцинация, в конц-лагерите в Австралия??? Диктаторите поне са честни, а Демократите се оказаха "Вълци в Овча Кожа"!
15
5
 
8
 
! Отговори
РЕАЛИСТ преди 2 години
новият ни премиер които се готви за такъв е точно такъв както и президента фигурант.те са истински популисти.
14
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако Борисов е бил редови член на партията и си е плащал само членския внос, другаря радев е бил най-младия делегат ан 14тия конгрес на БКП. И ако има някаква опасност - тя е, опасността от връщането на комунизма, накъдето ни тика к всичка сила Радев. Самия факт, че се противопостави на ЕС където България е пълноправен член и се обяви публично за руска под--лога говари достатъчно. Сега остана и да помоли Путин да ни направи руска губерния, което беше мечтата на бай Тошо.
13
9
 
7
 
! Отговори
българин преди 2 години
Този май че е от ГЕРБ а? Един достоен президент като Радев,няма как да е популист! Именно Борисов е такъв! След 12 г пак иска властта! И няма да е честно,на власт най после да е демократична партия,а президенството,за което се " бори" Борисов да е на ГЕРБ! За това излез българино и гласувай! Имаш време да утвърдиш истинският резултат! Трябва и сме длъжни да продължим промяната! Аз вече го направих! А ти?-:)))
12
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Съгласен съм , че демокрацията в България е един запъртък. За да има такава е необходимо да има най-вече граждани с демократични убеждения, нагласи и действия. Такива в България има много малко. Демокрацията се използва от популисти и хора с авторитарни нагласи за вземане на властта. След това се отдават на безогледен грабеж на обществени средства.
11
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нашата демокрация показа нивото на българите. Чалгар, фуражка фигурант и ДС кукловодите са звездите излъчени от умния народ.
10
8
 
4
 
! Отговори
фатмака организира преди 2 години
избори...е трудно е да го биеш на чужд терен. на пролет народа ще го издуха като Жан.... това не се търпи вече...
9
4
 
2
 
! Отговори
Превод преди 2 години
Демокрация и популизъм имат един корен - народ. Следователно демокрацията в качеството си на популизъм е вулгаризация на обществения живот. Още Платон е казал, че всяка популяризация е вулгаризация.
8
3
 
5
 
! Отговори
До 7 преди 2 години
Ами ние 12 години се радвахме на циганскатапрестъпна Тиква, ама вече се уморихме! Така че марш оттук!
7
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Демокрацията почина скоропостижно! Специално в България преди изобщо да се роди.
6
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Опасността на демокрацията след комунизъм е че има много тьпо население дето се радва на фигуранта Радев и измамниците му.
5
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тези двама историци са ни омръзнали. Единият е краен монархист, а другият антикомунист. И двамата са далеч от каквото и да е обективност. Твърде много се вживяват в историята.
4
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не бойте се, досега колко популисти се родиха, та един двама нищо няма да е.