Появяват ли се в политиката нови форми на речева агресия?

Доц. Миланов: Говоренето с обиди означава, че политиката не ни сближава
Обновена: 21 ное 2021 17:31 | 21 ное 2021 17:10, Веселина Йорданова
37
Появяват ли се в политиката нови форми на речева агресия?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg, архив

Ако българските политици не разберат, че трябва члез словото си, чрез силата на думите си да бъдат по-близко до нас хората, тази битка ще бъде все по-обречена. Това каза пред БНР доцент Владислав Миланов, директор на Центъра за изследване на политическото и журналистическото говорене, преподавател в Софийския университет.

Нещо повече - сега констатираме, че се появяват нови форми на речевата агресия, ние ще анализираме тази реч и от утре официално с имена ще направим заключенията.

Голяма част от политиците се научиха да отправят тази агресия чрез ирония, чрез различни изразни средства, чрез умалителни думи и изрази с оценъчно значение, чрез специфична интонация в говоренето... Имаше речева агресия и това не може да се отрече, заяви доц. Миланов.

Според него това, че се говори с обиди, означава, че политиката не ни сближава, а все повече ни раздалечава, което е тъжно за едно демократично общество.

"Искам след пет години да чувам реч, която да ни прави нация, обединена, умна, стабилна, която да прави живота ни по-добър, не само на думи, но в действителност", каза още доц. Миланов.

Той посочи още, че се чува само едно общо политическо говорене, в което няма конкретност. Дори самите политици сякаш предпочитата уютно да стоят зад едни гръмки фрази, зад едни изречения, в които няма голяма премисленост, а само с едни общи формулировки, които все по-трудно достигат до българските граждани", заяви специалистът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още по темата: Речева агресия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много се радвам за изборната победа на генерал Радев! Ду *** да ви е яко, ще го сгрибате! Олигархията ще ви размаже! Радвам се!
22
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Речевият стандарт и поведението на политиците от доста време е нисък след като бат' Боко свали летвата и проби дъното
21
0
 
10
 
! Отговори
хахахаха преди 2 години
..."речева агресия" ,извинявайте , не бих се сетил за това наименование ,на простотиятааа и селяниятааа
20
2
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 години
До 21Какво е изстрадал марксисткият философ от с. Веселиново - плоскочелият Желев?! За демокрация се бил "борил" Желев... борил се, ама за демокрацията на БКП и ДС на Луканов, дето му даде власт и го издигна, потъпквайки българския народ. Той Борисов правилно каза, че сне про'ст матрял.
19
1
 
5
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 години
Речевата няма да смени системата на брюкселските психопат-диктатори и местните им продaжни мариoнетки.Историята не познава диктаторски режим паднал с приказки.
18
4
 
8
 
! Отговори
Еххх преди 2 години
Не случихме на поробители, не случихме и на освободители , не случихме на управници, че не случихме и на език....простотиите повече от нормалните думи! Как пък тука се родих, едно на хиляда вероятност в света. Егати проклятието!
17
3
 
10
 
! Отговори
факт преди 2 години
на първо място речевия ентелегент е тошку , после славчу .
16
3
 
14
 
! Отговори
забележително преди 2 години
Речите на презедента бяха много обещаващи без думи с вдигнат юмрук срещу народа!
15
1
 
9
 
! Отговори
sofeto преди 2 години
В БГ учтивата форма на общуване е вече само на, "ТИ Беее..."!
14
1
 
12
 
! Отговори
Тука още бива преди 2 години
В Сърбия всяка втора дума е псувня! Ние още държим!
13
2
 
13
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 2 години
Политиците да внимават в картинката,че да не се излее върху тях кинетична агресия! За сега е само вербална!
12
1
 
9
 
! Отговори
Речевата преди 2 години
Тя се появи и в ежедневното общуване, разговорите са пълни с цинизми, жаргонни наименования на полови органи , съмнения относно интелигентността на спорещия, и всякакви речеви техники на примитивни хора.Като това е нормално и сред високо образовани , явно е ценностен проблем.
11
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз съм от тези,които си спомнят политиците първите истински политици,непосредствено сле 1989г.Г.Ганев,Н.Тодоров,П.Дертлиев,Ж.Желев и много други,които бяха изстрадали и истински се бяха борили за демокрацията.Но тогава се дойдоха и много навлеци,като Костов,Ал.Йорданов,П.Симеонов,Тренчев и един куп други откровени други фашизоиди,които направиха от Парламента това,което е сега!
10
1
 
4
 
! Отговори
Разделението преди 2 години
на България на феодални владения, някой от които и сътрудничат на османците е основна причина за завоюването.Това се отнася и за останалите балкански народи ,като само княз Лазар печели една битка.Като цяло съпротивата на раздробените феодални държави е слаба и век след нашествието пада и Константинопол
9
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Речевата агресия е само част от общата!
8
0
 
6
 
! Отговори
Не преди 2 години
Появяват се нови форми на простотия.
7
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Речева агресия хахаххаа ! ХАХАХАХАХАААА!
6
1
 
8
 
! Отговори
sofeto преди 2 години
Много професор много знаещи в БГто. На тоя умник открил Америка не му ли е ясно че какъвто е народа такива са му и политиците или те са паднали от Луната!?
5
1
 
4
 
! Отговори
То преди 2 години
основно кампаниите са лъжи и компрометиране на противника! Някой да е чул нещо позитивно,даже и най елементарните обещания остават лъжи!
4
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 6 В Нета може да прочетеш много нелепици. Според теб 40 г. много ли са или малко? На османците са им трябвали 40 г. за да ни завладеят (1356 - 1396 г.). Лично аз се прекланям пред тези наши прадеди, които толкова време са бранели земята и вярата си.