Петков: Направихме много грешки, вече знаем как да управляваме

БСП били предвидим партньор, а Слави Трифонов бил Троянски кон за кабинета
Обновена: 17 авг 2022 14:24 | 17 авг 2022 09:25, Анисия Иванова
901
Петков: Направихме много грешки, вече знаем как да управляваме
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Бившият премиер Кирил Петков е убеден, че след вота на 2 октомври "Продължаваме промяната" ще има 121 депутати. Според него тези 7 месеца те са се учили, но вече знаят как да управляват и са успели да направят "ужасно добри първи стъпки".

"На Капитан Андреево се случи реална промяна и спряхме пестицидите да влизат в кухнята на българите. Насочихме 2 млрд. лв. към младите семейства и пенсионерите, вместо да отидат в джоба на осем човека. Социалните мерки също бяха безпрецедентни, включително и това, че цената на тока не се качи...Направихме много грешки, но с нито една не нарушихме принципите си. И всъщност това, че се провали правителството, беше истинското доказателство, че ние не сме готови да направим безпринципни сделки", каза той в интервю пред "24 часа".

По думите му в лицето на БСП са имали предвидим партньор, а Слави Трифонов е бил Троянски кон за кабинета.

"БСП не ни изненадваха, не бяха задкулисни...С “Има такъв народ” беше точно обратното - от реториката “ние сме най-добрите ви съюзници” до “ще ви падне правителството, ако не ни дадете еди-какви си поръчки в МРРБ”. Този тип изненади и задкулисие доведоха, че ние вече не знаехме с кого говорим. Аз все още не съм сигурен дали в ИТН сме говорили с хората, които вземаха решенията. Със сигурност Балабанов не беше човекът, който взема решенията, със сигурност и Тошко Йорданов не беше. Слави Трифонов също не съм сигурен, че беше човекът, който вземаше финалните решения. И там ние не знаехме кой ни беше истинският партньор. Докато с БСП знаеш - сядате с Корнелия Нинова, тя има изпълнителен съвет и знаеш какви са действията и какви са различията", коментира той.

Според него България се намира "точно на европейските нива на инфлацията".

По отношение на незаконния арест на Бойко Борисов той смята: "Докато този главен прокурор е там, където е, всеки арест на Бойко Борисов ще бъде неправилен и незаконен".

Той допълни, че и днес договорът с “Газпром” не е прекъснат, но цените им в момента са 300 лв. на мегават.

"Всеки ден изпращахме заявка за количествата, които ни трябват. И казвахме: Моля, дайте ни тези количества, плащаме си, както искате. Даже в началото изпратихме 50 млн. долара и те ни ги върнаха. Това го направихме, за да сме изрядната страна и като отидем на арбитражен съд, ще ни помогне да докажем, че сме изрядни. И днес договорът реално не е прекъснат. Второ, твърдят, че ще е много по-евтин газът. Ами няма да е по-евтин. Но вижте Германия. Те плащат в рубли, но “Северен поток I” не дава обещаните количества. Италия също плаща в рубли и не получава целите количества. Как тогава ще отидем в отоплителния сезон с доставчик, който не дава на никого договорените количества, измени нашия договор едностранно. Това са химери и опити за заблуждаване на населението", каза Петков.

Според него при Стефан Янев и “Възраждане” проблемът е, че искат да заменят посоката на България и напълно да променят геополитическото ни позициониране.

"Условията на “Възраждане” да ни подкрепят бяха излизане от НАТО, референдум да останем ли в ЕС, всякакви други такива. И само си представям как ще изглежда България извън НАТО и ЕС. Ние ще станем държава извън световната система и ще се управлява от феодали с огромни нива на корупция. “Възход” и “Възраждане” са много еднакви, просто Янев говори с малко по-умерени думи. Ами Стефан Янев не можеше да нарече войната война. Този тип движения опитват да продадат мечтата за трите морета изкривена. Костадин Костадинов не може да обясни какво ще се случи, ако излезем от НАТО и ЕС, защото опитват с омраза да набират скорост", каза  Петков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


901
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
547
3
 
23
 
! Отговори
Щерю преди 1 година
В БГ си падаме все по скъпото. Бяхме със СССР и търсихме долари за дънки "Левис". Сега сме със САЩ и търсим рубли за газ...
546
0
 
12
 
! Отговори
Хахаха да преди 1 година
До Масачузетс и обратно в даисагите вместо розово масло има шишенца с пробиотик,
545
3
 
28
 
! Отговори
Котов преди 1 година
И ние вече знаем, че не трябва да ви избираме ! Ясно, нали ?! Така, че по-добре очистете политическия хоризонт - замърсявате го !!!
544
1
 
28
 
! Отговори
Масачузетс и обратно преди 1 година
БайГаньо с диплома.
543
2
 
36
 
! Отговори
ЛГТБ преди 1 година
Ааа, вече не тъ щем!!!! "Девственоста" е само веднъж! Ти и К.окорчо не просто направихте "много грешки", вие се о.ляхте! Кризата, в която ни натикахте тепърва ще разтърси държавата. Зимата е близко!
542
1
 
23
 
! Отговори
001 преди 1 година
алоу, наркоманче гадно, беж доброволно в затвору!!!!!!!!!!
541
14
 
5
 
! Отговори
Handel преди 1 година
Освен това не обърнахте внимание на платените *** на тиkвун. Те са тьповатички, тъй като си мислят че тиkвун ще им даде от златните кюлчета, а тиkвун само взема, а не дава, но лоша пропаганда няма. Не се ли похвалиш сам себе си, а оставиш другите да те заливат с помия, каквото и добро да направиш, голямата част от него ще бъде обезценено.
540
6
 
20
 
! Отговори
Handel преди 1 година
А Ленчето какво ще я правим? Ще продължи ли да ни съветва?ПС. Едно от нещата заради което нормалните българи мразят бибиткин е заради калинките. Тьпо та дрънка е като дойдеш на власт първото нещо, което правиш е да назначиш същите тези калинки. Добави към това че нито тиkвун не тикнахте в пандиза, нито Гешев го изритахте от прокуратурата. Т.е. от три важни неща за нормалните българи - три провала. Каквото и друго да постигнете тези провали ще ги засенчват.
539
2
 
36
 
! Отговори
Милкана преди 1 година
Това момченце продължава да си вярва, че може да управлява държава. Нямаш място в политиката.
538
16
 
4
 
! Отговори
Коко преди 1 година
Зозо, кой е този Боко ? Да не е известната банкянска мутра Бойко Борисов ? Неговите партии все искат да управляват България, но само приятелката му Тодор Живков успя в продължение на над 30 г.
537
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има някакви девиации това момче- тежко детство, властен баща, емигрантски лагери, повтарял е класове в Канада изобщо някакви страшни мъки и то сега му избива... Ми не е ок- трябва ни по- зрял е солиден човек.
536
1
 
13
 
! Отговори
Бели срещу черни! преди 1 година
Парите ни в офшорки бели ,не в чували черни,щото сме модерни!
535
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Късно е либе за китка :)
534
1
 
17
 
! Отговори
Маркетингова мъдрост преди 1 година
Битката за комисиона в *** газ и кешовицата в БНБ си заслужава всяка една лъжа.
533
3
 
20
 
! Отговори
Роко2 преди 1 година
Тоя е същия като лъжливите и нагли брокери дето ти описват в обявата "Кокетно,артистично и уютно жилище близо до комуникации на цена от 49 000Е" и накрая ти показват граж с дограма до трафопост в края на Люлин 8...
532
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кириле, и вие ще останете в тъмните страници наисторията на тази държавица. Понеже пак ще ме изтрият, та затова няма да напиша редицата гадни неща които мислим (аз, моето семейство, приятели и познати), за теб и твоята кохорта. Със същата сила мразим и ***, и другите около вас, и преди вас. Поне това е безплатно. Но и да гласуваме за вас - НИКОГА ВЕЧЕ...!
531
2
 
11
 
! Отговори
ПП преди 1 година
Мазен ***
530
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Социалните мерки бяха безпрецедентни...на фона на безпрецедентна икономическа криза и летяща инфлация
529
14
 
3
 
! Отговори
До ??? преди 1 година
*** че той Киро е единствения вариант България да излезе от лапите на Кремъл и да скъса с ДС-ско - Мутренското си минало, за да я има като държава въобще. Просто *** ги подцени с Асен. Помисли, че ще ги изгонят с камъни, за да стане волята на неговите поръчители от Масква. Време е за истинска промяна и връщане на държавата обратно в ръцете на прогресивно мислещи и можещи хора , а не нагли прости, мазни нагаждачи като Баце и ГРОБ и разпределители на порции като Доган и Пеевски. Баста!
528
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези нехранимайковци могат да управляват най-много някоя публична тоалетна, но и това не е много сигурно. Толкова са нагли и самовлюбени, че даже толумът от Банки светлее на техния фон.