Борисов: Две години застой, само дългът расте нагоре

"Василев твърдеше, че ГЕРБ е против членството на РСМ в ЕС"
24 сеп 2022 16:00, Нели Христова
365
Борисов: Две години застой, само дългът расте нагоре
Снимка: БГНЕС

"Имаме едно много счупено нещо, наречено държава, и трябва да имаме голяма разлика с другите, за да се справим. Ако разликата е няколко процента, ще е рисковано да се вкараме в управлението", заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на живо във Facebook страницата си.

"Били слаби институциите?! Ами сегашните институции са назначени от ПП, ДБ, БСП, да не пропуснем и ИТН. Последните, две години говореха много щуротии. Като видяха за какви крадци става дума, тогава чак тръгнаха да излизат от коалицията", каза той.

"Магистралата щеше да ви е подминала вече и да е към Велико Търново. Това са 2 години застой, с изключение на държавния дълг, който расте нагоре", уточни Борисов.

Той призна, че ще е трудно да оправят положението, но припомни предишните кризи, с които управлението на ГЕРБ се е справило. "Когато дойдохме през 2009 г., беше световната финансова криза, но ГЕРБ беше як и успяхме да измъкнем държавата. После 2013 г. Орешарски доведе до фалит на КТБ, неплащане на енергията на американските централи и бяхме осъдени от руснаците за двата реактора, но ГЕРБ беше як и за една година изплатихме на вложителите от КТБ, на руснаците, на американците и излязохме чисти, като сваляхме и дълга и бяхме шампиони в Европа по най-нисък дълг, а управлявахме и с бюджетен излишък", изтъкна Борисов.

Той припомни и че по време на неговото управление мигрантският поток е бил овладян заедно с Шарл Мишел, Урсула фон дер Лайен и Ердоган, докато сега има частично бедствено положение в Свиленград заради мигрантите. "След 2 октомври с Ердоган много бързо ще го решим този въпрос. Цените на горивата ще слязат надолу, на газа също – аз имам решение, защото съм го правил 12 години, не приказвам ей така", обеща Борисов.

Той разказа и как Асен Василев е твърдял пред американското посолство, че ГЕРБ е против присъединяването на Северна Македония в ЕС. "В същото време аз от Банкя говоря с Урсула фон дер Лайен и гарантирам как това не е вярно. На другия ден се принудихме и внесохме предложение на парламента да подкрепи Френското предложение", заяви лидерът на ГЕРБ.

И обвини "Продължаваме промяната", че още не е заявила своя позиция срещу Путин в отговор на мобилизацията и ядрения шантаж.

"Много ме е страх наистина, че всеки ден атомната централа в Запорожие я атакуват постоянно и сега, когато виждам колко се изнерви обстановката, агресията на Путин е видима и целият демократичен свят сме твърдо решени, че това трябва да приключи. Руският народ ни е приятел, но това, което прави Путин, е извън всякакъв нормален коментар – ядрен шантаж и бой по Запорожие, а тя е изключително близко до нас. Няма как да не съм против човек, който пряко ни заплашва", каза Борисов.

"За първи път в историята си България няма подсигурени доставки на природен газ, което значи заплаха за националната сигурност. "Продължаваме промяната" изоставиха енергетика", заяви бившият министър на енергетиката от ГЕРБ Теменужка Петкова в Търговище, където заедно с лидера на партията Бойко Борисов се провежда среща с избирателите.

"Кризата в енергетиката много пряко засяга всички – цените на тока са непосилни. Ако не бяхме ние от ГЕРБ и СДС да се преборим и да наложим таван на цената за бизнеса, общините болниците, това означаваше фалит на българските общини и бизнеса. Много от политическите ни опоненти си приписват тази мярка, но тя е възможна благодарение на нас и дори в опозиция спасихме българския бизнес и граждани", категорична беше Петкова.

"Живеем в тежки, трудни времена и от гледна точка на външнополитически фактори, икономика, в такъв момент повече от всякога страната се нуждае от стабилно управление, силен лидер, който да изведе страната от кризите, и такъв силен лидер е нашият – Бойко Борисов", допълни тя.

Петкова разясни и какви ще са енергийните мерки, които ще приложи ЕК. Първата от тях е предложението на ГЕРБ, което вече се случи в България – таван на цената на тока, ЕК иска таван от 180 евро на мегават час. Втората мярка е солидарност към държави, които са 100% зависими от внос на ток от друга държава. Това не би засегнало България, защото ние сме най-големият нетен износител в региона, но не сме държава износител на 100% за друга държава.

Трета мярка е да бъдат обложени свръхпечалбите на рафинерии, компании за добив на природен газ – 1/3 от печалбата им да отива за бизнеса и битовите потребители. В България това ще засегне рафинерията на "Лукойл" и "Мини Марица-Изток". ЕК иска да осигури и ликвидност за важните енергийни предприятия – у нас това са "Булгаргаз" и "Топлофикация София".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


365
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
218
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Добре де,разбирачи против ГЕРБ!Пишите и нимислите!Бойко дори и да е крал,всичко беше по добре при него.Пък тези и крадът и огромен дълг направиха и всичко разбиха.Мислете,като гласувате
217
2
 
6
 
! Отговори
ПОЖАРНИКАРЧЕТО преди 1 година
ТИЯ *** САМО МЕ ПИТАТ: КОЙ ЩЕ МИ СЕ ХВАНЕ ЗА МАРКУЧА СЛЕД ИЗБОЛИТЕ?
216
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
249 Чекмеджетата са фейк, къщата в Барселона също, островът в Гърция, също. Лъжите срещу Борисов са нескопосани инсценировки и откровени лъжи накапутите от ДС. Виж, кюлчетата са слабост на Божков черепа, който плати и организира протеста, и последвалия преврат, довел тай-безсрамният лъжец в България Киро просто.
215
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Борисов е най-т..то парче,което някога сме имали за премиер.А тия,които гласуват за него са още по- т...пи.
214
10
 
7
 
! Отговори
ПРАСКАЙ ББ преди 1 година
ПОЖАРНИКАРЯ ПАК ЩЕ ИМ НАБИЕ ШЛАТГА!
213
7
 
9
 
! Отговори
247- и гербопитек преди 1 година
Срещу колко мръсни пари от чекмеджето на банкянската мутра и престъпник от подземния свят си станал за резил тук бе, нищожество долно и просяк, дето обикаляш геребарстката трапеза в Банкя като гладно улично псе?! Че дано да ти подхвърлят някой кокал и дано да не е много оглозган, защото герберастките престъпници оглозгват всичко, до което се докаснат! Те оглозгаха и България!
212
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
241 Обезлюдяването на селата започна още преди 1989, а след нея, се засили. С възможността да се пътува, която комунистите бяха отнели на хората. Още малко, ще обвините Борисов за ланския сняг.
211
8
 
8
 
! Отговори
Дерзай, Бойко преди 1 година
ГЕРБ трябва да спечели с поне 10% преднина. Експертите им нямат алтернатива в тези кризи. Пп са събрали хора буквално от кол и въже. БСП няма да ги коментирам. ДБ има някой и друг читав, но са тотално объркани. Щели да депутинизират държавата? Те до вчера управляваха с БСП. За съжаление, без затягане на коланите ще стане страшно. С кредитите на кокорчо до пролетта ще сме фалирали държавно.
210
6
 
3
 
! Отговори
До ПросТото преди 1 година
Между другото, има и такива "примитивни" плювачи, които са обсебени да се доказват чрез Борисов / анонимно/, и освен да цвъкат едни и същи опорки за жълти стотинки, друго не могат!
209
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо никой не настоява да се оповести докладът на ДАНС от разследването, на управлението, на ПП,БСП,ДБ,ИТН? Като сте такива овчедушни, всеки ще ви лъже и краде.
208
4
 
4
 
! Отговори
До 237 преди 1 година
Тоя наяждане няма.Нали знаеш,апетита идва с яденето.
207
5
 
6
 
! Отговори
Бойко Българоубиец преди 1 година
12 г.застой щото изрекетирах всичките кредитори хехе.. ГЕРБ ПОБЕЖДАВА!
206
7
 
6
 
! Отговори
ПП=ПИРАМИДА в ПАНИКА преди 1 година
ИЗПУСКАТ ВТОРОТО МЯСТО В ИЗБОРИТЕ.... ВЪЗРАЖДАНЕ СА ВТОРИ С 11.4%......ПП СА С 9.7 %.......... УЙЛЯМ ХИЛ Е КАТЕГОРИЧЕН....
205
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По времето на управлението на Бойко от картата на България изчезнаха на 300 села.
204
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вълкът козината си мени,но нрава-не.Сега ще се прави на лисица до изборите,а после пак ще започне да ни се кара от телевизора.Мислете ,българи.После ще бъде късно.
203
3
 
7
 
! Отговори
321 преди 1 година
За12 г власт с колко вдигнахте заплата и пенсии. С 0. Посна пица. А.
202
8
 
3
 
! Отговори
До ПросТото преди 1 година
И ти къде гледа в къщата му, че видя че няма книги? Да не си Ония, дето влиза с микрофона в тоалетната му! Там може и да има снимки на тия, които ги е прекарал с 200?
201
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
228 Виж, за административната власт си прав, затънала е в корупция още от комунистическо време, засилиха я по времето на Станишев, но в своя апогей, влезе при ПП,БСП,ДБ,ИТН, които уволняваха, за да назначат свои хора там. Същото е и с "правосъдието" в България. Все видни комунисти и децата им, действащи по схемата "адвокати, прокурори, съдии".
200
2
 
0
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
До До ПросТото...м/у другото,това че епримат не означава,че е безсилен !..НАПРОТИВ !...ВСИЧКИ примитивни организми имат некакво предимство пред нормалните човешки същества..Виж например "вируса на коковида" !..-Едно от най-примитивните създания,но правещо БЕЛИ от чутовна величина..
199
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако на изборите ПП не спечели,държавата отива по дяволите.Проруските партии са се наточили много яко!