Симеонов: На хората не им се гласува, на политиците не им се управлява

Най-младите са най-апатични към политическия процес, определи той
4 окт 2022 11:00, Анисия Иванова
76

Политологът и изпълнителен директор на "Галъп интернешънъл" Първан Симеонов заяви в "България сутрин", че профилът на избирателя от последния парламентарен вот е стандартен, но с не толкова голямо участие на младите хора, каквото имаше миналата година.

Като обобщение за изминалите избори той каза: "Хората са объркани и не им се ходи на избори, а на политиците не им се управлява. Влязохме в задънена улица".

"През 2021 г. на 4 април се очакваше доста по-ниска активност. В крайна сметка се оказа порядъчно добра. Това се дължеше на вълна от млади хора, които в следобеда подадоха своя глас. Сега той е в традиционните си рамки. Това е част от обяснението защо "Продължаваме промяната" се оказа на второ място. Активирането на младите хора е трудно. Те са най-апатични към политическия процес. На 4 април се беше появило движението на Слави Трифонов, то беше големият бенефициент от вълната на активност. През юли тази вълна доведе до това, че Трифонов да е на първо място. Сега нямаше голям нов играч", обясни той.

Да бъдеш в управлението винаги износва и затова гласуването беше сведено в рамките на партийните ядра, смята политологът.

Още по темата

"Продължаваме промяната" успяха да мобилизират немалко хора и да скъсят дистанцията. Надвишиха очакванията със стотина хиляди гласа, но не съумяха да направят това, което успяха миналата година. "Продължаваме промяната" са загубили донякъде центристкия изглед", каза още Симеонов пред Bulgaria ON AIR.

Изпълнителният директор на "Галъп интернешънъл" обърна внимание, че 26% са решили да гласуват или в последния момент, или в последните дни на кампанията. По думите му този висок дял означава, че се запазва колебливостта до последния момент.

"Стотици хиляди избиратели, които решават в последния момент, не са решили само в една посока, както това се случи през ноември. Тогава бяха избрали "Продължаваме промяната", защото тя имаше президентската легитимност, а тогава имаше и президентски избори", поясни Симеонов.

"Това е сигурен знак, че мнозина са видели електорална безизходица и не са били наясно дали има нещо в менюто. Друга част от този протестен вот е отишла при "Възраждане" и при Стефан Янев. Обикновено за новите проекти има преливане на гласове от предишните нови проекти. Десетки хиляди гласове са минали от "Продължаваме промяната" към "Български възход". Донякъде това е протестно гласуване. Има и част от БСП. Протестното гласуване сега става протестно негласуване", подчерта Симеонов.


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
2
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 2 месеца
време е за царство българия или президентска република....това е спасението
66
0
 
3
 
! Отговори
морски преди 2 месеца
На хората им се живее ...тук и сега ,не им се занимава с глупости ,като има такива тапири ,военнолюбци ,всеки ден е подарък.
65
1
 
4
 
! Отговори
Хората не гласуват преди 2 месеца
защото вие не служите на хората а на САЩ и Брюкселските глобалисти !!!
64
4
 
5
 
! Отговори
Отвратителен преди 2 месеца
Имам следните претенции към този екземпляр:1. Що толко много предвиждаше за ГЕРБ? Добре ли плащат?2. "Всички останали освен ГЕРБ не могат да управляват" такова послание отправи в нощта след изборите. Защо? Виж т.1!3. Малко по-уравновесен изговор и по-ординаред вид няма ти навреди. Създаваш впечатление на отвратителен човек! Като те видя, сменям канала! Каквато държавата, такъв и анализатор Но1 в нея!
63
2
 
4
 
! Отговори
Край преди 2 месеца
Тази ситуация се лекува по един начин. Много е мразен от политици и управляващите ги олигарси и техните телевизии. Нарича се МАЖОРИТАРНА избирателна система. Думичката е забранена в телевизорите. Сами се сетете защо.
62
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Когато тия отдолу не искат да бъдат управлявани от ония отгоре, а ония отгоре не могат да ни управляват, налице е революционна ситуация. Така че или ония отгоре ще влязат в правия път, или ще ни яхат още повече, ако им го позволим.
61
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Решението е елементарно. Всеки който не гласува - глоба. Ама управляващите от ГЕРБ, ПП, ДБ, БСП не биха въвели подобен закон защото знаят, че повече няма да влязат в парламента. Така ни е добре. Оставаше да сформираме про-западно или про-източно правителство и да ни вкарат във войната. Американци и руснаци се чешат по теметата, ама българина страна не взима. Поздрави на Русия от избирателите на ДБ, ПП и ГЕРБ и поздрави на САЩ от избирателите на Възраждане, БВ и БСП. Показахме им го средния пръст
60
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ей, американец! Айде моля ти се!
59
1
 
0
 
! Отговори
Хахахафа преди 2 месеца
Ти да видиш?
58
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Закривайте държавата...кой от къде е. Света е широк...все някъде ще ни вземат за евтина работна ръка.
57
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Избори след избори. БСП залязва, ДПС я следва, Матрьошките една след друга и те се смаляват и следват по течението ИТН. Само ГЕРБ стои здраво и непоколебимо. Защо ли.
56
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
МЛЪКВАЙ, НЕНОРМАЛНИК ПЛАТЕН
55
1
 
4
 
! Отговори
Нео преди 2 месеца
Ето и поредният глупав коментар! На хората наистина не им се гласува, но мераклии за управление винаги се намират, дори ни ги водят от чужбина. Проблемът е, че се оказват поредните некадърни крадци!
54
1
 
1
 
! Отговори
Дедо преди 2 месеца
Па да поканим комшиите да си ни делнат? Те ще са доволни и ние няма да се занимаваме повече. Па като им гледам държавите - и ние доволни ще останем!
53
4
 
3
 
! Отговори
Димитров преди 2 месеца
Първан Симеонов = нагъл лъжец
52
2
 
0
 
! Отговори
Тенгри кан преди 2 месеца
Както каах, още при 'Борисов 1", на политическата олигархия на България е отнета Властта, т.е. онази Сила, която им дава правото да управляват. Тангра си взема Държавата, т.е. тук ще има друга дръжава и тя няма да се казва вече България! Вие, с вашите с вашите нефелни поколения, с възгледите сиз а света, с мирогеда си, с материализма, вие унищожихте възможността идеята "Българин" да има право на собствен свят, на собствена Вселена! А Вселената на Бълагрина е Българската държава!
51
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Хайде сега хората им виновни, че не гласували. Един куп партийни представители недоволни, че хората им писаха среден и слаб, е има една четворка. И повечето като малките деца, с този няма да играем, онзи може, но ако си събуе обувките и ми даде топката. Е ми на следващите и вие ставате И Така Нататък. Какво пише над вратата на Народното Събрание. Какво се цупите като непожелани моми.
50
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Политиците ни гледат на партиите си като на собствен бизнес проект, а не като на обществен проект в полза на хората ... накрая ще дойде Възраждане на власт, с подкрепата на Путин, и тогава ще видите кон боб яде ли.
49
3
 
5
 
! Отговори
бай Тъпчо преди 2 месеца
Мравката дето мразела хлебарката, гласувала за препарата дето трепел насекоми. Накрая всички умрели, барабар със щуреца дето си свирел и не ходил да гласува...
48
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Симеонов.Май си човек на Мутрата а?-:) Щото виждам,че само ти искаш правителство " На всяка цена"?-:)) Е няма да стане с ГЕРБ!-:)))