Крум Зарков: Съдебната реформа е задължителна и напълно възможна мисия

Кандидатурата ми за председател на БСП не стои на преден план, заяви той
12 окт 2022 10:35, Анисия Иванова
53

"Съдебната реформа е задължителна и напълно възможна мисия. Започва пределният етап на реализация на политическата воля. Министерството на правосъдието подготви законопроектите - този за противодействие на корупция, за търсене на наказателна отговорност на главния прокурор и този за фалита на физическите лица", служебният министър на правосъдието Крум Зарков пред Bulgaria ON AIR.

Ресорният министър припомни, че е сезирал Конституционния съд относно това какви са правомощията на главния прокурор, но все още изчаква отговор.

"Смятам, че главният прокурор се меси в изпълнителната власт, контролирайки я по начин, който не е предвиден в Конституцията. Това не се отнася само за Иван Гешев, а е практика от 1991 г.", поясни той.

Министър Зарков подчерта още, че България е една от страните с най-висока степен на рецидив, като обикновено второто престъпление е по-тежко от първото.

"По-важно от размера на наказанието е това то да бъде неизбежно - че няма и не може да има безнаказани", категоричен бе той.

"Системата за сигурност е съставена от органи, действащи като скачени съдове. Трябва един цялостен подход, за да проработи", смята правосъдният министър.

От Синдиката на служителите в затворите в България обявиха, че се готвят за активни протести заради "безобразията в системата на затворите" и начина на управлението на местата за лишаване от свобода, което те определят като подигравка.

"Това, което казват, не отговаря на истината - няма кой знае какво напрежение в системата. Оценявам много високо работата на хората в затворите. Отдавам протеста на сътресенията, които идват всеки път при построяването на нов парламент", коментира служебният министър в ефира на "България сутрин".

По думите му синдикатът протестира за плавна реформа, свързана с промяната на работното време, тъй като на много от служителите им се налага да работят на смени по 24 часа.

"В арестите проблемът е много по-сериозен, отколкото в затворите по отношение на условията", констатира той.

Според него България е изпълнила техническите критерии на Шенген още преди 11 години. "Не сме допускани поради различни причини - някои от които са уговорени", каза Зарков. Той припомни, че служебното правителство е постигнало сериозен успех. Освен това, канцлерът на Германия изрази подкрепата си към страната ни за влизане в Шенген.

"Имаме голям шанс да влезем в Шенген. Имаме пълно право да сме там по всички европейски нормативни документи", изрази надежди Зарков.

По отношентие на отминалите избори той коментира: "Предупредих какво ще се случи на изборите още през април миналата година. Кандидатурата ми за председател на БСП не стои на преден план. Корнелия Нинова няма никакво намерение да си тръгва".

Правосъдният министър заключи, че социалната политика на БСП е качествена - от каквато тепърва страната ни ще се нуждае.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
3
 
19
 
! Отговори
Общ работник преди 1 година
Курме, докато безгръбначни като тебе са на власт, всичко позитивно за народа е мисия невъзможна.
9
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Круме,като те види човек вече усеща,че си без грам ум,не е нужно да го доказваш като си отвориш устата.
8
2
 
17
 
! Отговори
Ралица преди 1 година
Зарков съдебна реформа се прави вече много години единствено и само от бкп в полза на олигарсите и всичко е законно спец съда го закрихте и делата на онези олигарси потънаха България се ръководи от комунистическа система в полза на около 10 процента семейства завладели ресурсите и ВСИЧКО И Е ЗАКОННО ТРЯБВАТ ПОЛИТИЦИ ДЕМОКРАТИ БКП ЛУСТРАЦИЯ И ВЪН ВЪН ВЪН ОТ УПРАВЛЕНИЕТО СМЯНА НА КОМУНИСТИЧЕСКАТА СИСТЕМА КРУМЕ БКП ЛИ ЩЕ ПРЕДЛАГА ПАК ИЛЮЗИИ ЛЪЖИ МАНИПУЛАЦИИ СМЯНА СМЯНА СМЯНА
7
5
 
21
 
! Отговори
Психолог преди 1 година
Няма ли кой да затвори плювалника на това червено л.а.й.н.е.н.це ? Аман от недоносчета в политиката на България !!!
6
0
 
18
 
! Отговори
?!? преди 1 година
Зарков единствената реформа осъществена от вас е , че защитените свидетели са под закрилата на политическото ръководство правосъдното министерството. Всички сложени там са продавали и майка си за пари . Тежко им на сводетелите , ако въобще някой се съгласи
5
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
бе кой го пита лузъра на 5-о място, дето зимата ще изпадне от нс на изборите...
4
5
 
1
 
! Отговори
Лена преди 1 година
абс все тая.. само Сините! Лавината!
3
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те "десните" като чуят съдебна реформа, веднага се просълзяват от възторг и си лягат с БСП.
2
2
 
13
 
! Отговори
Ха ха преди 1 година
СЪдебна реформа, тип Катсамунски.
1
4
 
18
 
! Отговори
Майора преди 1 година
Каква реформа ще правиш , след като закрихте спец звената и по този начин гарантирахте свобода и безналазяност за олигарсите които вие създадохте и които ви дадоха властта?