Панчугов: Путин ни намесва във войната заради политиците в България

Много малка е възможността за правителство в този парламент, смята той
12 окт 2022 07:10, Анисия Иванова
176
Панчугов: Путин ни намесва във войната заради политиците в България
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

България в момента е част от опита за пореден път да бъде обвинено НАТО за войната в Украйна, защото Путин знае, че в България има политици, които са склонни да държат нивото на заплаха с цел да прокарват собствения си дневен ред и този на Русия. Това каза политологът Христо Панчугов в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков.

В България има политици, които биха използвали повода, за да кажат: „Ето, виждете ли заплахата е истинска, ние не трябва да дразним руснаците, защото те могат да ни отговорят“, каза Панчугов. „И това е най-вредното нещо, което в момента битува в България - усещането, че ние не трябва да сме част от новия разговор за сигурността, че не трябва да предприемем нужното, за да гарантираме собствената си сигурност. В това число и повишаване на бойната готовност, призоваване или създаване на смислен батальон на НАТО и създаването на натовски Черноморски флот“.

Призивите на тези, които твърдят, че ще се въвлечем във войната, ако изпратим оръжие или създадем такъв батальон в България, са „несъстоятелни“. „Защото очевидно Путин иска да ни въвлече във войната с всяко следващо дейстиве“, подчерта събеседникът.

"Досега служебното правителство се опитваше да се снишава и отново Руската федерация ни посочва като враг. Те ни определиха като враг и продължават да го правят с всяка следваща своя стъпка. Очевидно стратегията, в която просто ние отсъстваме и излизаме от този конфликт или се снишаваме, първо е абсолютно безсъдържателна и второ е вредна за българската сигурност“.

По отношене на парламентарните избори в България гостът каза: "Опасявам се, че това, което се случва в момента, е повторение на казуса от лятото на миналата година между второто и третото Народно събрание. Беше ясно, че политическите формации по-скоро ще се опитат да презентират себе си в най-добрата светлина, да позиционират себе си на по-добри позиции за следващите избори, отколкото да съставят правителство". "Тази предизборна кампания допълнително влоши ситуацията с радикализацията на избирателите и на посланията, със задълбочаване на разделителните линии. От тази патова ситуация може да се излезе с много конкретика и преосмисляне на политическите стратегии".

Политиците се държат като потребители на това, което се случва в българското общество. Опитват се да отгатнат потребителските нагласи, консуматорските нагласи и да предложат точно това, което обществото иска. Крайно време е да разберат, че те могат да формират тези нагласи, да върнат доверието на онези 60% от българското общество, които не гласуват, за да ги подкрепят на следващите избори, призова политологът. "И това може да се случи по един много лесен начин. С много конкретика, с ясна заявка по отношение на политиките, които са необходими за специфичните кризи, пред които сме изправени, но особено за кризата, която е директна последица от конфликта в Украйна".

"Проблемът не е в това дали България ще се сниши и ще остави конфликтът да отмине. Очевидно това не е възможно, защото не зависи от нас. Единственото спасение е завръщането ни в системата за сигурност, в която ние сме член - НАТО, за да се преструктурира българската система за сигурност, да се подготвят въоръжените сили, да се преодолеят предизвикателствата, пред които сме изправени и да намерим решения на тези проблеми", каза гостът.

Това много трудно може да бъде опаковано с витиеватото „евроатлантизъм“, обясни Панчугов. По думите му темата за евроатлантизма, която се опитва да се наложи на преден план като обединяваща различни политически формации, отново е тема, която разделя. "И ако тази тема може да бъде разделителна, темата за това „България изправена ли е на прага на риск за собствената си сигурност“ е много обединяваща. Тя има много конкретика, свързана е с реални оценки на ситуацията. В тази тема политиците могат да се покажат като отговорни и да позиционират себе си като хора, които знаят какво трябва да се направи".

"Много малко са българските политици, които знаят какво искат да постигнат, които искат да постигнат нещо конкретно, а не просто да бъдат част от българската политика. Именно по тази причина основният двигател, основният мотиватор на голяма част от българските политици, е да бъдат универсално харесвани, което е абсолютно невъзможно".

За руска пропаганда, фалшиви новини, за руския разказ, който се опитва да подкопае основите на демокрацията, се говори много отдавна, заяви гостът. "ЕС има стратегия и няколко агенции, които се занимават с тази тема и с противодействието ѝ. Има го и примерът на няколко държави, като Финландия и Норвегия, които от години са обект на такава пропаганда. Има добри практики, които там вече работят, спрямо дезинформацията и начина, по който руската пропаганда работи. Въпреки това, българското публично пространство остава абсолютно незащитено. Липсва стратегия за това как се справяме с подобен тип разкази. Липсва желание на политиците да водят тази битка", каза политологът.

"Много бих се изненадал" ако има правителство в рамките на този Парламент заради ожесточението и разделителните линии, които бяха начертани, коментира още Панчугов. "От друга страна, за да се случи правителство, трябва да сработят три нива на споделеност. Едното е на споделените оценки за кризите, пред които сме изправени. Второто ниво е на споделените решения и третото ниво е на споделената визия за това как изглежда българсата политика от тук нататък".

"До голяма степен действията, които наблюдаваме, свързани с войната в Украйна, са насочени единствено и само към вътрешна употреба на режима на Путин. Мобилизацията и начинът, по който тя се случи, ще произвежда тепърва проблеми за руското обещество и за подкрепата, която тази война ще срещне в Русия. Въпросът, още от началото на тази война, е колко далеч е готов да отиде Путин в името на това да запази контрола си върху Руската федерация и върху политиката. За съжаление в момента двете държави са хванати в капана на ситуацията и въпросът за политическо оцеляване на Путин е единственият, който стои на дневен ред, както и за неговото онаследяване".

Почти сигурно е, че до употреба на тактическо ядрено оръжие едва ли ще се стигне, най-вече защото това няма да обърне хода на войната истински, а и защото всяка ядрена атака "би ескалирала възможността за ответен удар", коментира гостът.

Мирни преговори за разделяне на Украйна на две не са много вероятни, но преговори за това как да се изтеглят руските войски от Украйна и да се договорят следвоенни репарации, които Русия да плати на Украйна - тези преговори са възможни, добави събеседникът. "Това е единствената ситуация, в която ние можем да видим смислен опит за политически преговори".

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


176
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
109
12
 
10
 
! Отговори
Румен преди 1 година
До131Титов. На всеки българин му е ясно , че на Русия тази територия не и се полага да управлява . И най - много да притежавана природните богатства, които ги използва за военна индустрия . В същото време Европа е гъсто населена. Другото е , че Световния разбойнически щаб е в Москва. От тук тръгва корупция, анархия , хаос. Москва ни обяви за вражеска държава.
108
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Къде е Радев ??? Защо не направи изявление пред нацията за намесата на България от Русия??? Защо се скри и не взе позиция ??? Как ни защитава тоя президент ???
107
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 131 България е член НАТО, САЩ и Великобритания само чакат Расия да навлезе в страна членка и да им покажат, силата на западното оръжие.
106
5
 
17
 
! Отговори
Наблюдател преди 1 година
Интересно колко ли му плащат отвън за да плещи глyпoсти? Въпросът тук не е дали сме с ЕС или с Русия. Въпросът е искаме ли България да бъде въвлечена във война или не. И да, тези като този ще избягат първи ако не дай боже това стане. Също като на мачовете - едни дразнят полицията и бягат. Останалите ядат пердаха.
105
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С големия си , дълъг ,щръкнал среден пръст ще ги пратя !
104
3
 
7
 
! Отговори
Титов преди 1 година
До #127 А с какво ще пратим руснаците по дяволите?Предложения някакви?
103
11
 
16
 
! Отговори
Абе идиот преди 1 година
Нали ние започнахме със санкциите, кого манипулираш? Национални предатели.
102
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Народът, дето работи, учи, прави бизнес и разпуска по Европата, иска да излизаме от Европата. Нема такава държава и има такъв народ
101
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Може и да има връзка, но нашите служби чисто политически няма да го признаят :)) Остава за 24h нашите да разбулят цялата мистерия, но не разбулиха защо от наше летище се качват некакви товари за Полша, съответно за Украйна :))) Иначе е смешно твърдението на рашките, че с ферибот до Грузия, после през Сочи и т.н...сме стигнали до гордостта на Путин, едва ли не без проверки и некой украйнец е взривил моста :))
100
13
 
8
 
! Отговори
Патриот преди 1 година
Български рашофил - плюят му в лицето, той си мисли, че дъжд вали. Колко пъти трябва да ни нарекат врагове руснаците, че да имаме достойнство да ги пратим по дяволите?
99
12
 
10
 
! Отговори
След преврата е така преди 1 година
След преврата подготвен с участието на Русия и нашия про руски президент избран с над 60% гласове, ще е така. Дано някога народът и нашите деца му простят унищожението на България и завоя към Русия, с което съвсем ще ни довърши! Разделението на партиите, внедряването на шумна партия като ПП с възгласи към америка, а само тя обслужва руските интереси! Жалко е за нас, държавта България, нашите деца и бъдещия дълъг път към руската дръжава, от който ще излезем, бедни и изостанали....
98
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бла, Бла.Националната ни сигурност е на дъното и копа надолу.Никакви отговори нито за френските командоси арестувани от селски граждани, нито за атентата в Бургаското летище, нито за сирийския боец, дето удари колата на жената на Сидеров, и мн. други. И журналистите не питат, щото си рискуват кариерата. Така че, по скоро наистина товара с взрив е натоварен в БГ. И Путин не ме интересува какво и как. Самия факт, че сме разграден двор е отчайващ.
97
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По руските медии и мрежи обвиняваха настървено България, едва ли не ние за всичко сме им виновни :))
96
8
 
19
 
! Отговори
Анти Тяло преди 1 година
Панджуков е поредния Натовски лобист...при мобилизация само се чудя през кое КПП ще мине???
95
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кого да намесва, нали "малка" България им е дала писменост и религия, кой друг да намесва ? Плюс това си имаме "Копейкин" и Болен, също ДПС и ГЕРБ. Сигурен съм, че нема да изгонят Митрофанова, въпреки, че ни е обиждала многократно.
94
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези плитки мо,зъци които предлагат референдум.Занаят ли колко от ,,тоя" народ вече е гласувал за или против ЕС.Самото излизане и отиване на Запад...подчертавам ...На запад а на на Изток е техният глас .Дали предпочитате вън от ЕС .Или са за оставане в ЕС.Щото не виждам как ще продължат да работят в ЕС ако излезем.
93
6
 
9
 
! Отговори
ЕС и НАТО ЗАВИНАГИ преди 1 година
Който е избягал и работи в Русия,да пише тук,да чуем как се живее там.
92
4
 
5
 
! Отговори
Жалките преди 1 година
Възраждане,ДПС, Янев и Радев,все негови хора
91
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Национален референдум за или против ЕС и НАТО!! Нека се види какво всъщност иска Българския народ!
90
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Време е историята по българските земи да бъде преразгледана.И всички руски опорки да бъдат изтрити от българските учебници.Внушението че дължим на Русия нещо е мит.Не може да има исторически сведения че България се е освободила далеч преди 1878 година .Макар и временно.А това да се премълчава.Хайдушки армии от 20 хиляди добре обучени бойци .А не чети както твърди проруската пропаганда.Созопол е бил атакуван и превзет от армията на Вълчан воевода.И чак тогава руснаците са влезнали без бой.