Панчугов: Путин ни намесва във войната заради политиците в България

Много малка е възможността за правителство в този парламент, смята той
12 окт 2022 07:10, Анисия Иванова
176
Панчугов: Путин ни намесва във войната заради политиците в България
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

България в момента е част от опита за пореден път да бъде обвинено НАТО за войната в Украйна, защото Путин знае, че в България има политици, които са склонни да държат нивото на заплаха с цел да прокарват собствения си дневен ред и този на Русия. Това каза политологът Христо Панчугов в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков.

В България има политици, които биха използвали повода, за да кажат: „Ето, виждете ли заплахата е истинска, ние не трябва да дразним руснаците, защото те могат да ни отговорят“, каза Панчугов. „И това е най-вредното нещо, което в момента битува в България - усещането, че ние не трябва да сме част от новия разговор за сигурността, че не трябва да предприемем нужното, за да гарантираме собствената си сигурност. В това число и повишаване на бойната готовност, призоваване или създаване на смислен батальон на НАТО и създаването на натовски Черноморски флот“.

Призивите на тези, които твърдят, че ще се въвлечем във войната, ако изпратим оръжие или създадем такъв батальон в България, са „несъстоятелни“. „Защото очевидно Путин иска да ни въвлече във войната с всяко следващо дейстиве“, подчерта събеседникът.

"Досега служебното правителство се опитваше да се снишава и отново Руската федерация ни посочва като враг. Те ни определиха като враг и продължават да го правят с всяка следваща своя стъпка. Очевидно стратегията, в която просто ние отсъстваме и излизаме от този конфликт или се снишаваме, първо е абсолютно безсъдържателна и второ е вредна за българската сигурност“.

По отношене на парламентарните избори в България гостът каза: "Опасявам се, че това, което се случва в момента, е повторение на казуса от лятото на миналата година между второто и третото Народно събрание. Беше ясно, че политическите формации по-скоро ще се опитат да презентират себе си в най-добрата светлина, да позиционират себе си на по-добри позиции за следващите избори, отколкото да съставят правителство". "Тази предизборна кампания допълнително влоши ситуацията с радикализацията на избирателите и на посланията, със задълбочаване на разделителните линии. От тази патова ситуация може да се излезе с много конкретика и преосмисляне на политическите стратегии".

Политиците се държат като потребители на това, което се случва в българското общество. Опитват се да отгатнат потребителските нагласи, консуматорските нагласи и да предложат точно това, което обществото иска. Крайно време е да разберат, че те могат да формират тези нагласи, да върнат доверието на онези 60% от българското общество, които не гласуват, за да ги подкрепят на следващите избори, призова политологът. "И това може да се случи по един много лесен начин. С много конкретика, с ясна заявка по отношение на политиките, които са необходими за специфичните кризи, пред които сме изправени, но особено за кризата, която е директна последица от конфликта в Украйна".

"Проблемът не е в това дали България ще се сниши и ще остави конфликтът да отмине. Очевидно това не е възможно, защото не зависи от нас. Единственото спасение е завръщането ни в системата за сигурност, в която ние сме член - НАТО, за да се преструктурира българската система за сигурност, да се подготвят въоръжените сили, да се преодолеят предизвикателствата, пред които сме изправени и да намерим решения на тези проблеми", каза гостът.

Това много трудно може да бъде опаковано с витиеватото „евроатлантизъм“, обясни Панчугов. По думите му темата за евроатлантизма, която се опитва да се наложи на преден план като обединяваща различни политически формации, отново е тема, която разделя. "И ако тази тема може да бъде разделителна, темата за това „България изправена ли е на прага на риск за собствената си сигурност“ е много обединяваща. Тя има много конкретика, свързана е с реални оценки на ситуацията. В тази тема политиците могат да се покажат като отговорни и да позиционират себе си като хора, които знаят какво трябва да се направи".

"Много малко са българските политици, които знаят какво искат да постигнат, които искат да постигнат нещо конкретно, а не просто да бъдат част от българската политика. Именно по тази причина основният двигател, основният мотиватор на голяма част от българските политици, е да бъдат универсално харесвани, което е абсолютно невъзможно".

За руска пропаганда, фалшиви новини, за руския разказ, който се опитва да подкопае основите на демокрацията, се говори много отдавна, заяви гостът. "ЕС има стратегия и няколко агенции, които се занимават с тази тема и с противодействието ѝ. Има го и примерът на няколко държави, като Финландия и Норвегия, които от години са обект на такава пропаганда. Има добри практики, които там вече работят, спрямо дезинформацията и начина, по който руската пропаганда работи. Въпреки това, българското публично пространство остава абсолютно незащитено. Липсва стратегия за това как се справяме с подобен тип разкази. Липсва желание на политиците да водят тази битка", каза политологът.

"Много бих се изненадал" ако има правителство в рамките на този Парламент заради ожесточението и разделителните линии, които бяха начертани, коментира още Панчугов. "От друга страна, за да се случи правителство, трябва да сработят три нива на споделеност. Едното е на споделените оценки за кризите, пред които сме изправени. Второто ниво е на споделените решения и третото ниво е на споделената визия за това как изглежда българсата политика от тук нататък".

"До голяма степен действията, които наблюдаваме, свързани с войната в Украйна, са насочени единствено и само към вътрешна употреба на режима на Путин. Мобилизацията и начинът, по който тя се случи, ще произвежда тепърва проблеми за руското обещество и за подкрепата, която тази война ще срещне в Русия. Въпросът, още от началото на тази война, е колко далеч е готов да отиде Путин в името на това да запази контрола си върху Руската федерация и върху политиката. За съжаление в момента двете държави са хванати в капана на ситуацията и въпросът за политическо оцеляване на Путин е единственият, който стои на дневен ред, както и за неговото онаследяване".

Почти сигурно е, че до употреба на тактическо ядрено оръжие едва ли ще се стигне, най-вече защото това няма да обърне хода на войната истински, а и защото всяка ядрена атака "би ескалирала възможността за ответен удар", коментира гостът.

Мирни преговори за разделяне на Украйна на две не са много вероятни, но преговори за това как да се изтеглят руските войски от Украйна и да се договорят следвоенни репарации, които Русия да плати на Украйна - тези преговори са възможни, добави събеседникът. "Това е единствената ситуация, в която ние можем да видим смислен опит за политически преговори".

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


176
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
9
 
12
 
! Отговори
Лаврентий Берия преди 1 година
До Джак Ричър - хайде "Джак", разкажи сега на "младежа" как "не сме платили" за Руско-турската война? Разкажи му, как руснаците "не са се месили" в българското национално-освободително движение? Кажи му, че "не са били" против Съединението. И всички други опори които комунистите повтарят като мантри от 100 години.
88
8
 
7
 
! Отговори
да да преди 1 година
Путин с нас ще се занимава. Ама си искаме 15-тте минути слава, за да се почувстваме и ний значими.
87
13
 
11
 
! Отговори
Слава Россиа преди 1 година
Русия ни дава, Запаада ни взима!!
86
11
 
9
 
! Отговори
Лаврентий Берия преди 1 година
До баба мара - ти специално си тр/ол от руска ферма за тр/олове! И не говори от името на българите! Рано или късно българските политици ще се осъзнаят и ще пратят и официално оръжие.
85
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЕС и НАТО вън от България!!
84
5
 
4
 
! Отговори
Джак Ричър преди 1 година
До #109 На колко години сте, младежо?
83
7
 
9
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
украина ни намесва като непрекъснато иска оръжие от нас точно до бълг оръжие садобрели нарочно го правят да ни скарат ама ние ръка срещу русия не вдигамекоито иска воина и оръжие да заминава за украина на фронта нас да не нинамесва ние сме за мир и дружба преговори и мир
82
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нищо добро не сме видели от руснаците.Окупираха ни и ни държаха в концлагер 45 години И никаква освободителна война не е ,,руско- турската 1878 г.Излизат факти които показват , че на Русия и е платено с тонове злато за да води война.Която е щяла да загуби.Ако не са били героите на Шипка.Нашите български опълченци.3500 смелчаци .Изтрили срама на губещата руска армия.
81
9
 
7
 
! Отговори
noname преди 1 година
докато имаме Копейкин и руски под.логи, добре че са само 3% от българите.
80
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 98....България е извоювала своето уважение със силата на армията си.Дори и без армия сега имаме респект сред съседите си.Почети за историята ни преди 100 години.И остави комунистическите учебници.Там няма да намериш нищо българско.Имай ми доверие
79
10
 
8
 
! Отговори
МУХАХАХААААА... преди 1 година
Квиченето на сорошнята определено гали сетивата.За два дена укрофашагите,респ.НАТО,бая кютек отнесоха от Вовата.
78
9
 
6
 
! Отговори
КАКВО СЛЕДВА? преди 1 година
ОЩЕ МАЛКО ЩЕ ГИ ТЪРПИМ МУЖИЦИТЕ! СЛЕДВА СПИРАНЕ НА РУСКИТЕ ПАСПОРТИ, ИЗВАЖДАНЕ РУСИЯ ОТ СЪВЕТА ЗА СИГУРНОСТ, НЕПОПРАВИМА АВАРИЯ НА ТУРСКИЯ ПОТОК...
77
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Съветския съюз обяви война на България и за 45 години го приключихме. Няма го. Така че Русия да внимава.
76
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пореден опит да се търси отговорност от някой друг. Путин намесва България във войната заради хората(гражданите, населението) в България, а не заради политиците. Ако ги нямаше хората издигнали въпросните политици, те щяха да са кръгла нула. Това е въпрос до интелигентност, образование, народопсихология, страх и наивност. Тези дефицити в българското население умишлено са се генерирали от управляващите още от времето на комунизма и е необходима тотална промяна на образователната система.
75
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия показа каква сила е...хахахаха..Една армия каквато е украинската я изтощи и обезкървави.Как ще противостои на НАТО.Това стана видно.Руснаците могат само да тероризират и убиват жени и деца.И то с ракети.Дори вече нямат смелост пред жените.Това е руската прехвалена сила.
74
7
 
2
 
! Отговори
Рич Джакър преди 1 година
До 91 Когато си некадърен и *** не търси оправдания в политическата система за мизерията си. Ти без парите където са прости, мързеливи и некадърни. Отказват да се образоват и да намерят своето място в развиващия се свят. На тях вечно някой им е виновен
73
6
 
8
 
! Отговори
Пян_Гъ преди 1 година
БГ както е влязла в ЕС и НАТО, така може и да излезе. Пример за 1-то е Влкбр., а за 2-то Франция на де Гол. Да е станал потоп? Кво пищите толко за единия хонорар от "Америка за БГ"?
72
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
с две думи тоя изтърсак продажен иска да сме още по окупирани от краварите... те тия като тоя са прекланяли главица и са викали "алах е велик"....
71
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Джуджето вижда колко струва НАТО- нали в момента воюва срещу тях. Украинците са бежанци в Европа. Няма нужда да се напряга излишно, да се занимава с такива като нас.
70
5
 
7
 
! Отговори
Джак Ричър преди 1 година
До #40 А Вие какво ХУБАВО видяхте, а? Псевдо "елит", дрехи second hand, наркотици, престъпност, хора по кофите, тотално сринато производство, тотално сринато земеделие, изпоизтрепани по псевдопричини животни, обезлесяване, разруха, наводнения...? Все блестящи "ценности"!Я, по-добре си разпродайте имуществото, за да имате с какво да си платите лечението! Че вашата диагноза е тежка!