Божанов: ДБ може да гласува с ГЕРБ по общи теми

Нямаме цел да участваме в правителство на всяка цена, заяви той
Обновена: 13 окт 2022 15:14 | 13 окт 2022 08:43, Петя Славова
2
Божанов: ДБ може да гласува с ГЕРБ по общи теми
Снимка: БГНЕС

В остър спор влязоха партиите по въпроса да бъде ли поканен у нас руския посланик Елеонора Митрофанова на тържественото откриване на новия парламент.

ГЕРБ се обявиха против поканата, но пред БНР Вежди Рашидов заяви, че това би било равносилно на обявяване на война. Според него, това е въпрос на дипломация.

Според бившия министър на електронното управление Божидар Божанов, който е и избран за депутат от "Демократична България", най-правилното решение е Митрофанова да не бъде поканена.

Още по темата

"Това е важен ден, а това може да превърне денят в цирк", обобщи той. Според него, институцията  Народно събрание преценява кого да покани.

"Русия е обявила България за вражеска страна. Това само по себе си е достатъчен аргумент. Русия е страна агресор, Русия е изключена от Съвета на Европа. Има достатъчно много институционални аргументи тя да не бъде поканена", заяви Божанов.

С предложението бяха съгласни от "Продължаваме Промяната" и от ГЕРБ. Бившият министър на електронното управление обаче обяви, че "Демократична България" няма проблем да гласува в синхрон с ГЕРБ-СДС по общи теми.

Не скри, че това се е случвало и в рамките на предишния парламент. Въпреки това, според Божанов първият проучвателен мандат изглежда невъзможен.

"Нямаме цел да участваме на всяка цена в правителство", категорично обяви Божанов, но подчерта, че ако третият мандат бъде връчен на ДБ, те ще опитат да съставят правителство. Попитан дали биха поканили в евентуална коалиция БСП, той отговори: "Това е твърде хипотетично. БСП, ако изразят ясна позиция за войната в Украйна, ако осъдят агресията на Русия, има поле за разговор".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
2
 
! Отговори
ББ преди 1 година
"общи теми"съучастието на герб енп в убийствата на жени и деца в Украйна?грабежите на българите за да финансират путиновите проекти?или дори финансирането на тръмп с руски пари спретнал атентата над Кпитолия и насърчил убийствата на американски граждани?и ме блокират от мАсква...така си мислят!!!
1
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо прикриваш фалшификациите при машинното гласуване?!!