Лорер: ПП няма да води никакви разговори извън парламента утре

Той вещае краят на първата политическа сила ГЕРБ
19 окт 2022 19:51, Нели Христова
40
Лорер: ПП няма да води никакви разговори извън парламента утре
Снимка: БГНЕС

На всички днес стана ясно, че първата политическа сила е първа, но това е началото на нейния край. Това каза бившият министър на иновациите от "Продължаваме промяната" Даниел Лорер пред bTV.

"Въпросът относно днешното заседание касае преди всичко това, което се случи днес. И смятам, че това заседание беше лечебно и терапевтично. Още от първия ден излязоха конфликтите, които ръководеха цялата изборна кампания до тук", добави още Лорер.

Относно това, дали последните управляващи трябва да се покаят за случващото се в държавата, той категорично заяви: "Многократно сме призовавали партия ГЕРБ и Бойко Борисов да излязат с някакво разпознаване на факта, че през последните 12 години всичко, което се случи беше под техен надзор. Това е началото на компромиса в политиката".

Според Даниел Лорер "ситуацията е наистина изключително сложна", защото най-голямата политическа сила е достатъчно малка, за да не може да си осигури мнозинство.

"Всъщност тя е самотна в този парламент", заяви той.

Лорер уточни, че до утре "Продължаваме промяната" няма да води каквито и да било разговори извън парламента.

"Днес проведохме много разговори, но нищо от това, което е говорено, не е вече изговорено на трибуната. Откакто "Продължаваме промяната" се появи, този парламент, макар и шумен, макар и гневен, макар и различен, най-после стана място на открита битка на идеи. И това се случва пред очите на гражданите", добави той.

"Отговорността да направят председателското място тяхно е на ГЕРБ. Оттук до утре ще продължим активно да мислим как можем да отключим тази институция. Ще има совалки с бившите ни коалиционни партньори. За нас е приоритет отключването на парламента, защото без това не може да се случат важните неща в Народното събрание, като например приемането на бюджета", коментира Даниел Лорер.

Той уточни, че не вижда шанс за правителство с първия мандат. Попитан дали ПП ще се опитат да съставят правителство с втория мандат, Лорер каза: "Изключтелно тежка задача, но ако се стигне до втори мандат, ние няма да бягаме от отговорност и ще подходим много внимателно към това да съставим мнозинство".

"Много ми се иска част от тази следизборна енергия да премине  в първите заседания, за да успеем да прекараме няколко промени, които са важни за гражданите. Понякога е важно конфликтните точки да излязат още в началото, за да бъдат решени", заяви бившият министър на иновациите.

"Много хора ни питаха нормални ли сме изобщо да се заемаме с почистването на българската система. Нашите намерения са този парламент и цялата политическа система да заработят в името на гражданите. Това няма да стане бързо лесно и без конфликти", допълни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Toвa в Изpaeл нямa kak ga cтaнe... Caмo зa roи ce noлara...

403 Forbidden

Forbidden

You don't have permission to access this resource.Server unable to read htaccess file, denying access to be safe