"Дневникът е подправен" на машините не е външна намеса

Защитата на софтуера е сработила
42
"Дневникът е подправен" на машините не е външна намеса
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Няма опит за външна намеса при машините за гласуване, които изписаха „Дневникът е подправен“ в изборния ден на 2 октомври. Това е показала проверката на работна група от експерти от Централната избирателна комисия(ЦИК), Министерството на електронното управление (МЕУ), Българския институт по стандартизация (БИС) и Българския институт по метрология (БИМ), съобщиха от МЕУ.

Работната група бе сформирана веднага след изборите, за да открие причините за изписването на надписа „Дневникът е подправен“ при част от машините за гласуване.

Според заключенията на експертите надписът е доказателство, че защитата на софтуера на машините е сработила. „Дневникът е подправен“ фигурира в каталога от грешки на софтуерния продукт, установени в процеса на удостоверяване на машините за гласуване, който извърши МЕУ съвместно с БИС и БИМ, се казва в съобщението на министерството.

Надписът „Дневникът е подправен“ е изписан само на седем от близо дванайсетте хиляди машини за гласуване. Според експертите причина за възникване на подобна грешка може да е разместване на флашките в слотовете на машината, дефектни флаш-памети, дефект в USB слотовете, неправилно изключване на машините по време на работа и други.

БТА припомня, че в първите дни след изборите от ЦИК се обърнаха със запитване по казуса към фирмата, отговаряща за машините за гласуване – „Сиела Норма“. Надписът „Дневникът е подправен“, който се появи на три от машините, най-вероятно се дължи на грешка във флаш-паметите, предположиха тогава от фирмата. Впоследствие членове на ЦИК, заедно с експерти от МЕУ, БИС и БИМ, направиха проверка на въпросните машини.

На предсрочните парламентарни избори на 2 октомври на три от машините за гласуване - в секции в Свищов, Варна и Пазарджик, се изписа надпис "Дневникът е подправен". Гласуването с тези устройства беше преустановено. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още по темата: машиниизборинамеса
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
1
 
4
 
! Отговори
перко преди 1 година
Не дневникът е подправен, а целите избори са подправени с Мадуровките! Частна фирма ще провежда избори! Това го няма в целият свят, но ние сме най големите тарикати! Малко ни е газил турчина! Трябвало е още 5 века!
35
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има ли въобще изненадани, че изборите са били манипулирани
34
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма външна намеса,сигурно е извънземна.... Имате ни за много т ъпи,то че доста са такива е вярно,но не са всички в тази група!
33
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Машините не са подправени. В цяла Европа го разбраха, че се манипулират и никъде другаде не се използват. Само един зелен чорап не го разбра и българското племе.
32
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Дневникът е подправен" на машините не е външна намеса... Да! А един мармот завиваше шоколад в станиол!!!
31
2
 
1
 
! Отговори
любопитен преди 1 година
До Анонимен 26 ............. А сложи ли цайсите като натискаше "квадратчетат" ?
30
7
 
3
 
! Отговори
магаревъд преди 1 година
Мда. Това го писах в деня на изборите. Ама не само ми нацъхака муниси, ами и ми изтриха коментара. Че не съответстваше на опорката на гербдепесе "машините са манипулирани". Ето пак: магаревъд (21) знаем че и **** и *** мразят машините щото не могат да си прилагат схемите за купен и контролиран вот. А иначе съобщението повече прилича на провалена чексума поради грешка в хардуеърното устройство. Т.е. защитата срещу манипулиране на машините е сработила както е била проектирана.
29
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Машините са манипулативни!Който не го е разбрал има вроден *** и пълна духовна тъпота.
28
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нима очаквате да си признаят? Платена статия
27
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Грешката е вярна. Истината е някъде там. Обяснения за наивници. Киро просто Петков и Асен Василев фалита яростно защитават машинния вот. Победиха само в две области, а ПП е втора политическа сила. Сами можете да досетите, че вотът е подправен.
26
4
 
9
 
! Отговори
Телефони преди 1 година
Защо не гласуваме от телефоните си?!? За какво са машини, при положение, че всеки има такава в ръката си?
25
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма по-лесен начин за манипулиране на избори от гласуването с машини.
24
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не съм сигурен дали дневника е подправен, но при натискане на моето квадратче машината избираше горното, нарочно или не според мен доста хора не са се усетили на тази измама.
23
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя на снимката що е с Швейцарско знаме на блузата? Да не е пратен директно от Световния Икономически Форум да "програмира" изборите ?
22
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нас ни интересува ВЪТРЕШНА намеса дали е имало, то на всеки е ясно, че външна няма как да има. Кой ги програмира, кой ги пази, кой отчита резултата ... все неясни неща
21
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вервам ви! На маймуни ни правите. Ама нали сте умни и красиви. Пък ние глупави и грозни. Сигурно е така както казвате. Ама защо ли никак, ама никак не вярвам, че сте способни на обективни заключения?!.....
20
5
 
3
 
! Отговори
Задължително преди 1 година
До Анонимен Външната намеса по време на избори , е част от демокрацията . Иначе е мъртва .
19
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е все пак 12 машини, а иначе колко чувалчета се прехвърлят и колко гласуват за 20-сетак с бира и кекапче.
18
3
 
16
 
! Отговори
Преводът неправилен! преди 1 година
Истинският израз е "Дневникът е поправен"! Означава, че платената заявка е изпълнена!
17
3
 
4
 
! Отговори
Вихър до Интелект преди 1 година
Ти предполагам си от среден род!?