"Дневникът е подправен" на машините не е външна намеса

Защитата на софтуера е сработила
42
"Дневникът е подправен" на машините не е външна намеса
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Няма опит за външна намеса при машините за гласуване, които изписаха „Дневникът е подправен“ в изборния ден на 2 октомври. Това е показала проверката на работна група от експерти от Централната избирателна комисия(ЦИК), Министерството на електронното управление (МЕУ), Българския институт по стандартизация (БИС) и Българския институт по метрология (БИМ), съобщиха от МЕУ.

Работната група бе сформирана веднага след изборите, за да открие причините за изписването на надписа „Дневникът е подправен“ при част от машините за гласуване.

Според заключенията на експертите надписът е доказателство, че защитата на софтуера на машините е сработила. „Дневникът е подправен“ фигурира в каталога от грешки на софтуерния продукт, установени в процеса на удостоверяване на машините за гласуване, който извърши МЕУ съвместно с БИС и БИМ, се казва в съобщението на министерството.

Надписът „Дневникът е подправен“ е изписан само на седем от близо дванайсетте хиляди машини за гласуване. Според експертите причина за възникване на подобна грешка може да е разместване на флашките в слотовете на машината, дефектни флаш-памети, дефект в USB слотовете, неправилно изключване на машините по време на работа и други.

БТА припомня, че в първите дни след изборите от ЦИК се обърнаха със запитване по казуса към фирмата, отговаряща за машините за гласуване – „Сиела Норма“. Надписът „Дневникът е подправен“, който се появи на три от машините, най-вероятно се дължи на грешка във флаш-паметите, предположиха тогава от фирмата. Впоследствие членове на ЦИК, заедно с експерти от МЕУ, БИС и БИМ, направиха проверка на въпросните машини.

На предсрочните парламентарни избори на 2 октомври на три от машините за гласуване - в секции в Свищов, Варна и Пазарджик, се изписа надпис "Дневникът е подправен". Гласуването с тези устройства беше преустановено. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още по темата: машиниизборинамеса
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
2
 
19
 
! Отговори
Стига бе, преди 1 година
...значи при дефектни USB, и дефектни флашки,щяло да изпише..."Дневникът е подправен"! Аз ли не разбирам български, или тези ни правят на луди? Защитата била "сработила"? Срещу какво?
15
2
 
10
 
! Отговори
Вихър преди 1 година
Вервайте ми!!!
14
8
 
8
 
! Отговори
Интелект преди 1 година
Простите и необразовани българи ,вкл. и тези ,които не могат да говорят български,се срамуват и за тях действително е проблем гласуването с машини . А за мен е проблем нашият живот да се решава от тези,прости, необразовани и незнаещи български език. Те са хората на Тиквата,Доган, Копейкин и Нинова.
13
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ОЩЕ МАЛКО И ЩЕ ИМ ПОВЯРВАМ НА ТЕЗИ МОШЕННИЦИ......
12
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Във всеки случай това съобщение е много странно. Ако е имало несъответствие в информацията на записващите устройства би трябвало да излиза по-смислено съобщение.
11
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
в очите го лъжат тоя скотски народ
10
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Излиза, че в софтуера за няколко ненормални състояние е заложено едно единствено съобщение за грешка!!! Ай стига бе, егати софтуеристите и експертите!
9
6
 
16
 
! Отговори
Влади преди 1 година
Не, не са дефектни, просто имат пинис за манипулация. През последните 2 часа на изборите , избирателите гласували само за партиите, дето искат само машинното гласуване и обръщат резултата. Беше с ИТН, после с амбриажите от ПП. Малко странно , а? Странно за нормален избирател.Махнете венецуелските ментаци!
8
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не е външна, вътрешна е намесата.
7
5
 
17
 
! Отговори
Въпросче преди 1 година
нали Одитираха Изходният Програмен Код - от него нали трябва да е ЕдноЗначно ясно, кога се генерира подобно съобщение за грешка! така, че изказаното от експертите - е просто нелепо!!
6
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Честно казано, за 3 партии дълбоко се съмнявам, че резултатите са манипулирани като са вдигнати двойно - ПП, ДБ и партията на Янев.
5
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Важното е че бойковия електорат,бяга от машините, като дявол от тамян. Няма купел, няма кибапчита, няма педесетаци,това избори ли са?
4
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
каквато държавата такива и фалшификаторите
3
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това е чист саботаж на член от комисията.
2
7
 
21
 
! Отговори
Истински ИТ преди 1 година
"разместване на флашките в слотовете на машината, дефектни флаш-памети, дефект в USB слотовете" - първо "флашките" не са на USB, а са mSATA слот, второ ако са дефектни или са се разместили то машината изобщо не може да стартира, още по-малко съобщение за грешки. Значи, Работна Група от "Експерти" - Отговор нямат, а само Напълно НеЛепи Предположения!! Банана Републик в Действие...
1
4
 
13
 
! Отговори
Хаха преди 1 година
Не е външна намеса,а директно признание.Не знаех,че Българския институт по метрология (БИМ) участва на избори и тяхната проверка.Следващият път по една мълния да прати на всяка машинка да ни реши проблемите завинаги.