Ще се тупа ли топката: Всеки иска да "набута другия в политтресавището"

Според тях, никой не искал да управлява заради тежката обстановка
27 окт 2022 10:10, Петя Славова
31

Президентът Румен Радев се срещна с победителя на изборите ГЕРБ-СДС, като проведе консултации с тях за съставяне на правителство за 48-ия парламент. Държавният глава вече каза, че няма да бърза с преговорите, тъй като дава възможност на различните политически сили да съставят коалиции и да може Народното събрание да приеме законите за Плана за възстановяване.

Според политолози, това е нов стил на отвореност и откритост.

В същото време, не се виждал и един от ГЕРБ, който да се е променил. "Наблюдаваме едни и същи заявки и хора. Ако имат претенции за обновление, трябва действително да го покажат. Същото видяхме и при президента. Преговорите с останалите партии също сме ги виждали, играем това упражнение трети път. Това са едни ритуални срещи, ще ги наблюдаваме и нищо повече", коментира политологът проф. Мария Пиргова в "България сутрин".

Политологът Георги Киряков е на мнение, че всеки иска да "набута другия в тресавището". По думите му президентът иска да бъде създаден редовен кабинет, а партиите не желаят да управляват заради тежката обстановка в страната.

Още по темата

"И двете страни не искат да управляват, ще тупат топката до Нова година", смята той.

Пиргова също подкрепи твърденията му, че липсва воля за съставяне на кабинет.

"Партиите все повече се затварят в себе си и изоставят гражданите. Говори се много повече за Шенген и влизането в еврозоната и малко за това, че трябват социални мерки. Всички разговори от дясно обричат хората на геноцид през тази и следващата зима. Имаме да избираме между партиите, предлагащи ни геноцид - ГЕРБ, ДПС и техен съдружник, или "Продължаваме промяната" и БСП", подчерта тя.

Киряков коментира и темата за приемането на бюджет за следващата година.

"Разривът в предишния кабинет дойде точно по тази линия - не успяха да разпределят парите", констатира политологът.

Проф. Пиргова подчерта в студиото на  Bulgaria ON AIR, че диалогът между политическите партии е "поредният театър с лоша режисура".

"Безотговорно е отношението към хората. Искаме бюджет със социални разходи. Диалогът няма да се случи, докато няма граждански натиск. Разчитам профсъюзите да си заемат мястото и да се проявят", настоя тя.

Двамата събеседници коментираха и ситуацията около избирането на председател на Народното събрание.

"Ролята на БСП е надценена. Те не печелят от избора на Рашидов за председател на Народното събрание. Изолацията на ГЕРБ трябва да продължи, защото ако политиката от последните 12 години не се разгради, ни очаква връщане на ГЕРБ на местните избори", изрази мнение Пиргова.

Тя обобщи, че "ще се приеме предоставянето на оръжие за Украйна и няколко закона, които да предоставят 1,2 млрд. лева от ЕК, а след това ще наблюдаваме хаос".

"Възможността за съставяне на някакво правителство е 50:50", заключи Киряков.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
1
 
! Отговори
Така е .. преди 1 година
До Диана 12 Радев лавира и не иска да признае, че стабилно правителство без ГЕРБ не може да има.Народа така пожела.
24
1
 
6
 
! Отговори
Червенушко преди 1 година
На следващите избори ПП и БСП с намерие дс се обеденят в една партия Нова БКП !
23
1
 
4
 
! Отговори
Диана преди 1 година
До До Диана Без общи приказки, бабиното! Общи приказки - на пазара! Тук кажи кое не е вярно от моите писания или просто *** на пазарчето и си поприказвай приказките си, значи...Има една истина и тя работи. Ако не я разбереш, видиш, ще те премаже без да й мигне окото...Така че, отваряйте си зъркелите докато е време да не ви търсим по болниците после..То..Ум умува, ум робува, ум патки пасе, нал тъй, значи...Умната, демек..
22
3
 
3
 
! Отговори
До Диана преди 1 година
Бабче пий си хапчетата! Лекарите са ти ги предписали и това не е случайно, не подценявай ситуацията! Нещата отиват към необратимост при теб!
21
2
 
1
 
! Отговори
Диана преди 1 година
До Анонимен21 Много си закъснял с американската си мечта, значи! Скоро парите изобщо ще излезнат от употреба, а мечтата да притежаваш нова играчка отдавна е присъща на малките деца..Порасналите хора имат други мечти - те мечтаят да се реализират, значи...
20
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само при герб може да сбъднеш американската мечта - и от съдия на мачове да станеш милионер. Герб победа!
19
2
 
2
 
! Отговори
Диана преди 1 година
До Анонимен19 Много има да се чуди Европа-та как такива некадърници като БСПто са ги държали 40г. в Студена Война..Така е щот това изобщо не ги интересува...За всеки има място под слънцето и всяка жаба си квака в блатото - те им се наслаждават! Егоизмът им е титаничен, колкото и да се опитват да го прикриват с пари и съболезнования..Иначе хич не им пука щом не им се пречкат из краката много-много и ги хвалебстват с целия си жабешки хор...
18
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЕВРОПА ПРОСТО СЕ ЧУДИ С КАКВИ НЕКАДЪРНИЦИ СИ ИМА РАБОТА!
17
3
 
3
 
! Отговори
Диана преди 1 година
До леле мале Смешно си БСП! Но..Приемаме благодарностите ти...По-добре е да ни благодарите, отколкото да ви наритаме, нали така?!Аз по принцип съм за мира, значи, не че ритниците ще са неподходящи за едно БСП и не че те не си ги просят със всяка подобна проява на "разбиране" и "тълкуване" на събитията щот хората си имат нерви и такива като БСП, дето и това не разбират, разбират само от ритници..Нема как.. На всекиго според труда, нали така! Нема що да се борите, направо си го получавате...
16
3
 
3
 
! Отговори
Диана преди 1 година
До Анонимен15 Ти не се научи да четеш БСПто, значи! - те говорят за другите, че правят нещо, което самите те правят...Виж в долния десен ъгъл на компютъра пише с червени букви, че Сачева /демек ГЕРБ/ нямат никакви причини да си тупат топката..Научи се да мислиш, а не да се движиш като теле за заколение...
15
1
 
1
 
! Отговори
леле мале преди 1 година
Благодарете на хората, които са гласували за тези ! Благодаря ви мили хора, че гласувахте за тях !
14
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като не искат да управляват, защо се натискат да управляват? Неегодници! За тва не гласувам!
13
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ще тупат топката, а ние ще ги тупаме с тоягите...ПОмните ли 14 февруари? Не е много далече...
12
2
 
8
 
! Отговори
До джурналята преди 1 година
Моля спрете да каните комунистически отппадъци като тая на снимката.
11
8
 
5
 
! Отговори
Диана преди 1 година
До Анонимен10 Лаф, маф, но истината е, че Радев тупа топката, не партиите. Тази шу.шумига Радев не може да приеме така лесно поражението на преврата...Има да ги върти и мотае още дълго време..Какви коалиции да си направели политиците, моля?! Този човек дали е нормален поне в някое направление?!..Радев винаги е пречил на развитието на България като тичпичен зло.бар БСПар..То безсилието поражда само злоба, но за интригите на БСПто това е поредния им ход..БСП и СИЕ ВЪН ОТ ПОЛИТИКАТА!
10
6
 
10
 
! Отговори
Диана преди 1 година
БСП не пропуска да покаже наглостта си - да сме ибирали между партиите предлагащи геноцид /Герб и СДС/ и БСПарските партии! Гнусни са направо!Геноцидът гонаправи БСПто с неговия преход и служебни правителства и преврати..Сега не стига, че трябва Герб и СИЕ да оправят развалините след тяхното "управление", т.е. кражби, ами седнали да говорят, че те правели геноцид защото още не говорели за никакви социални помощи..Не.годн.ици!..Преди да започне "лечението" е нужна "диагностика"! БСП и СИЕ ВЪН!
9
2
 
4
 
! Отговори
КОЙ МИ С.А В ГАЩИТЕ? преди 1 година
СЛУЖЕБНОТО НЕ ВКАРА БЮДЖЕТ - ПАЗЯТ СЕ? БСП, ПП, ДБ И БВ СА ХЛЪЗГАВИ И МОГАТ ДА СЕ ИЗВЪРТЯТ ПО ВСЕКИ ВЪПРОС, СТИГА ДА ИМАТ ИЗГОДА ИЛИ ДА ПРАВЯТ СЕЧЕНО. Е, КАК ЩЕ СТАНЕ ТОГАВА? СЛЕДВАЩИ ИЗБОРИ ЩЕ СА БЕЗ ДБ, ПП, БВ. В ПАРЛАМЕНТА ЩЕ ОСТАНАТ САМО ГЕРБ, ВЪЗРАЖДАНЕ, БСП , ДПС И НЯКОЯ ПАРТИЯ ОТ УЛИЦАТА - УЛИИЧНИЦА С ДЕСЕТИНА ДИПУТАТИ.
8
3
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Е кой ще иска да състави кабинет,като минаха марокански-пардон,харвардски скакалци и се задържаха прекалено дълго, та опоскаха всичко натрупано , та сега следващите ще са незащитени и уязвими като голи охлюви.
7
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Стефан Янев: Бихме гласували за изпращане на оръжие на Украйна. "Български възход" би гласувало за изнасяне на оръжие за Украйна. Това обяви председателят на "Български възход" Стефан Янев по bTV. Нека направим правителство, след това ще осигурим прекрасни зрелища на хората, каза той.
6
1
 
6
 
! Отговори
Никола Стефанов преди 1 година
Нда, сладко е да се управлява в тишина и спокойствие, никой не ти обръща внимание, ама хич не е гот да водиш правителство по време на криза. Нищо чудно, че никой не ще властта. Все пак, както казва Алеко Константинов, "всичките маскари" - влезли са в НС, за да кешират депутатското място.