Сиренето и кашкавалът по-скъпи с 33%, но цените ще растат още

Разходите за изхранването на животните скочили двойно
236
Сиренето и кашкавалът по-скъпи с 33%, но цените ще растат още
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Млечните продукти поскъпват най-много от всички хранителни стоки, става ясно от седмичния бюлетин на Държавната комисия по стоковите борси и тържища. За седмица повишението е с повече от процент, а за една година с почти 33%.

Николай Гълъбов държи мандра край село Брезник от 2009 г. насам. Споделя, че всеки един етап оскъпява по различен начин бизнеса му.

„Дали под влиянието на военни действия в Източна Европа, дали под някакви спекулативни и други моменти - това е факт, цените са тези цени“, казва Гълъбов пред bTV.

Още по темата

„Нашият процес с горивата е свързан с обработка на храни, изпълняваме и земеделска дейност. Това е свързано с трактори, с операция, подготовката за храненето на фермата на животните“, разказва още той.

Що се отнася до изхранването на животните Николай отчита двоен ръст в цените за последната година.

„Фуражите се оскъпиха от нива, да кажем, от 320-330 лева на тон стигнаха цени до 650-660, като имаше и пикови моменти на 800 лева“, споделя той.

Разходите за ток са с най-голяма тежест при производството на млечните продукти, категоричен е Николай. Той припомня, че държавата е зачислила облекчения за бранша, но недостатъчни.

„С това подпомагане ние сме в момента на 25 000 лева ток от 12 000, което значи, че нещата са много високи. Целият процес се оскъпява многократно, няма как алтернативно да се подходи за момента. Дори и соларните не са такова решение за момента“, казва Николай.

Голям проблем за пазара на млечни продукти се оказва и спекулата. Най-скъп от продуктите в момента е кашкавалът.
Средната му цена на килограм е 22 лв., а се срещат примери и за артикули до 30 лв.

Ситуацията със сиренето е сходна - между 6 и 10 литра прясно мляко за 1 килограм. Според Николай настоящите условия ще се отразят и на производството.

„Според мен, следвайки тенденциите и виждайки какво се случва на пазара в Европа, има дефицит на мляко. Това може до един момент да се покрие с намаленото потребление, тъй като тази инфлация и тези високи цени със сигурност ще ударят покупателната способност на крайния потребител“, прогнозира той.

„Ще има търсене на мляко. Неимоверно ще има и момент на покачване на цените на млякото. Ще има конкуренция, ще се търси млякото“, допълни той.

За предстоящите месеци Николай не вижда причина за рязко покачване на цените. На фона на тези прогнози за България Гърция предлага на четири от най-големите хранителни вериги да намалят цената на продуктите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


236
Още по темата: сиренекашкавал
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
123
1
 
24
 
! Отговори
Хората преди 1 година
Няма да ви купуват кашкавала и сиренето. Ще фалирате и това е. Палячовци
122
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Веригите намалят българските артикули и ги подменят с вносни от ЕС,за да мине номера продават вноса по-евтино,а на българското надуват неимоверно за да отбият и отучат народа.А някои се радват,че си купували вносно масло и сирене и било по-хубаво.Но не виждат картинката в переспектива.Като умре родното производство ще разчиташ само на внос.
121
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Била масло Вълчев 125грама за 5,50 лв.немското с краварката по-евтино,същото масло Вълчев в кварталния магазин 3лв.Нарочно ли е с 2,50лв по-скъпо за 125 грама,да нарочно е за да върви вносната стока и българите да се отбиват от българското.
120
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И кво пак печелят прекупвачите тарикати . Изкопиват млякото без пари
119
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Отдавна не ям сирене и кашкавал и все още нищо ми няма.
118
19
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е как е сега без Бойко, добре ли сте, изритахте го, ама си изритахте и канчето, каквото си надробихте ще си го изсърбате докрай.
117
3
 
13
 
! Отговори
Цените ще растат... преди 1 година
..ЗАЩОТО НЯМА СУРОВИНА ЗА ТОВА ПРОИЗВОДСТВО --комунистите с раха на селското стопанство и сега ше берат плодовете на простотията си. СЕГА ЩЕ ЯДЕМ ВНОСНО СИРЕНЕ ОТ ЕС--цената вече е без значение за нас!
116
3
 
23
 
! Отговори
ЖОРО преди 1 година
На времето Димитър Попов ВИ каза: ЗА БОГА БРАТЯ НЕ КУПУВАЙТЕ................. Какво искате повече. Спрете да купувате и да видим такива ли ще са цените.Нали искахте ПАЗАРНА ИКОНОМИКА. Ето ви я.........................
115
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
РАДЕВ НИ ВДИГНА СТАНДАРТА!ВЕЧЕ МОЖЕ ДА СЕ ГОРДЕЕМ!
114
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всички знаем за жестоката инфлация,високите цени и непосилните постъпления от пенсии и заплати.Естраден певец,оперетен певец,оперен певец,това може да бъде източникът на средства на Орлин Горанов,но той вместо ходи по участие като негови колеги и колежки,телевизията на народа му плаща като "водещ" на едно кухо и на никого ненужно предаване, "Последният печели". Всеки ден,този хаби пет златни тел. часове,за този който клати дърветата. Кичка и Панаиот ще си издерат очите,а нашият деребейства в БНТ
113
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вие от НС ни наредихте чрез вашите търговци с много високи цени на хранителните продукти. Сега си хващайте слугите и продавачите и отивате да гласувате. Като се правите на хитри, ще видите повечко бюлетини с не гласувам за никой. Гиди мършляци гадни!
112
2
 
20
 
! Отговори
Буч преди 1 година
Всеки иска да прави пара като ония с маските през ковидо,маска от 2 стотинки се продаваше за 3 лв.Сега даже дърварите правят 100% отгоре.Кубик сухи нацепени за камина букови подредени в транспортна опаковка и доставени до дома в Германия са между 30-50 Евро ,а в България реален кубик минава 200 лв! Мерси за дървата Кире и Корнели.Добре поне Хазарта купил хамбургери на некви деца от дом та сте свършили поне нещо добро.
111
1
 
5
 
! Отговори
Мистър Харвърд преди 1 година
До СтамоАз като се пребера у домо в Канада със заработените % ти, ще ми накажеш дедеовия
110
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Значи е време да им се премахнат субсидиите, от тях няма абсолютно никаква полза за населението, нали така. Защо народа и държавата да им плаща субсидии и после пак скъпо да купува.
109
1
 
24
 
! Отговори
ПП-30% по-бедни преди 1 година
Оня ден в кауфланд вренските и немските премиум сирена и кашкавали бяха с 10 лв по-евтини от българските...Тия от ПП/БСП/ДБ=БКП с тоя висок ток преобърнаха държавата .В Белгия тока за бизнеса е с 50 Евро/100лв. по-евтин от тока в България!
108
1
 
21
 
! Отговори
Гост преди 1 година
вече не купувам кашкавал просто е неоправдано скъп сиренето го намалих до минимум не е истинско и за тези пари
107
1
 
31
 
! Отговори
22 преди 1 година
Разбира се,че ще поскъпват постоянно.Мафията в тази държава сън не спи,от мислене на нови и нови схеми.
106
5
 
8
 
! Отговори
Мандраджия преди 1 година
Три пъти вдигах цените и не спират да купуват, бе. Май скоро ще си купя нова колица. Ами няма само тарикатите да карат я, нека и ние малко да се видим в пари, то кво бяхме ви свикнали на сирене 2.60 и кашкавал 3.50, вие се радвате на евтинията, а ние за жълти стотинки се трепем за тоя дет клати гората.
105
1
 
25
 
! Отговори
странно преди 1 година
всички БТЛГАРСКИ СТОКИ поскъпват постоянно и милите бизнИсмени обясняват на гХоведата от тАлАвизията че трябвало да стане скъпо щото били на ръбът на оцеляване...ама никой тарикат не е фалирал досега само джиБките стават повече!!!сега суровините поевтиняват но техните поръчкови медии ще ви сапунисат със статии тип:ето защо еди какво си няма да поевтинее поради и защото така...и стадото ще блее в захлас по тАлАвизията така казваха значи е така?!маХията пак се върнаха на власт и почна облъчването
104
5
 
12
 
! Отговори
ЕСТЕСТВЕНО преди 1 година
Че ще растат цените. Целта на САЩ е да унищожи ЕС и като проучване първо се пробва върху нас чрез ГЕРБ, ПП, ДБ, БСП и ДПС. Средствата за масова информация изкарват съшите напред и плюят върху всеки, който е за българския интерес. Според кармичният закон, както сме гласували, това ще сърбаме - високи и още по-високи до най-високи цени, ча чак до умирачка.