Отец Кортезе за изборите по време на католическия Великден

Какви са нагласите на общността в Белене?
Обновена: 1 мар 2021 15:42 | 1 мар 2021 15:20, Ния Христова
16
 
Датата на изборите този път съвпада с католическия Великден. Представителите на една от най-големите католически общности у нас в Белене  обаче казват, че празникът няма да попречи на желаещите да упражнят правото си на глас.
 
Католическият свещеник Паоло Кортезе, мисионер на Ордена на пасионерите в Италия, от 2012 година служи в църквата "Рождение на Блажена Дева Мария". За десет години е много добре приет от местните католици.
 
"В Белене има няколко стотици вярващи, които участват не само за големите празници, но и с всекидневна молитва участват в евхаристията - говорим за 200-300 човека. Католиците в Белене са малко над 3000. Повече от 10% участват в живота на общността", заяви пред Bulgaria ON AIR отец Кортезе.
 
Според него това, че изборният ден съвпада с католическия Великден, не е проблем и не бива да буди притеснение у хората.
 
"Разбира се, това съвпадение може у някой да събуди някакво притеснение, но според мен няма да има проблеми за никого! Службите не траят целия ден! Службите са един час, два часа максимално или събота на пасхално бдение или в неделя. Имаме достатъчно време да се съберем в семейството да се събираме на обяд или вечеря. И мисля, че всеки човек може да намери пет минути да отиде да гласува и да изпълнява този дълг и това право", каза отецът.
 
В малката общност на Белене също не виждат причина големият християнски празник да доведе до по-ниска избирателна активност. 
 
Отец Кортезе е категоричен, че добрите граждани трябва да подкрепят демокрацията и да упражнят правото си на глас, както и че за истинските християни Великден е всяка неделя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този защо още е в България?
15
4
 
2
 
! Отговори
Обективно преди 3 години
Тоя не е "като лик" ами "като гсс"
14
6
 
4
 
! Отговори
рпг-7 преди 3 години
Датата на изборите този път съвпада с католическия Великден.---------------Е, и?Половината българи Православни, другата половина атеисти, кът сложиш и мюсулнаните и туй-то...Бе, на кой му пука за 2-3% католици у Бг!
13
2
 
2
 
! Отговори
House M.D. преди 3 години
Другарят Кортезе иска и да се почита паметта на най-откровените престъпници на този свят - шумкарите. Като как, другарю Кортезе, да почитам травестити като Васко Демиревски или Асен Агов-дядо?
12
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Незнам колко още ще съществуват католиците.Оглупаващия папа току виж забранил и великден и приел исляма.Хрумнало му да се халосва с шиитите в Ирак.
11
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Айде много важно. Прав е човекът. Едно 80% от мрънкащите едва ли посещават великденски служби или литургии, така че съвсем друга е причината. Предполагам мъката е, че няма да може да си на масата с ракийката от сутринта както знаем, че се "празнува" по време на църковни празници.
10
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Браво на Кортезе,да го каже това на герберухите,които изведнъж много се присетиха за католиците в България.______Дипломатичен!Хич не е приятно на Великден да гласувам. Вероятно, като повечето българи, не бих отишъл. Човек да поспи, да си честити с близки и, станало време за обяд на събралата се от цяла България фамилия.Как да ида да гласувам?!Та, ще изгубим гласове!Не само тук, и на Запад!С 35 секции.Ще летя 1-3 ч. до другия щат да гласувам, и обратно, да празнувам?!Тоя вот е важен!!
9
2
 
9
 
! Отговори
Георги Илиев Митев преди 3 години
Бойкоуспокояващи за нас са без пари. И виждам вече аз божествена глава ( да кажа тук похвалните слова ) . Три папи по главата го галили и боговете нимба му благословили . Автор: Георги Илиев Митев. Потьрпевш от милицията, военните, полицията, медиците, институции и граждани. Трето поколение репресиран. София (2019).
8
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя уж нещо беше обиден и щеше да ни освободи от присъствието, ама нямаме късмет.
7
2
 
6
 
! Отговори
vlady преди 3 години
Жалби за нарушения ще могат да се подават едва в неделя следобяд - компетентните служители на Арменска Апостолическа Църква няма работят с граждани преди тържествената литургия за Възкресение Христово в неделя.
6
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нагласената измама наречена избори и демокрация, за който и да гласуваш пак са мутри и пионки на краварите.
5
6
 
10
 
! Отговори
Патриот преди 3 години
отивате сутринта да гласувате и на обяд вече сте се на%*** и повръщате !Къв вие проблема бе ,освен това сте забравили че България е православна държава!
4
3
 
9
 
! Отговори
от Плевен преди 3 години
Отец Кортези е широко скроен Божи човек!Нали помните защо той за известно време преди години напусна пределите на България ..?
3
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гербавите ореваха яко,сега поне им го казаха право в очите,но те едва ли имат такива!
2
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз на 4-ти не мога празнувам рожденния ден на Мики Маус.
1
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Браво на Кортезе,да го каже това на герберухите,които изведнъж много се присетиха за католиците в България.

Спонсорирани публикации