Човекът, който лети

Изложбата живопис на Христо Йотов-Йото осъществява приказните човешки мечти
15 апр 2008 13:32,
Човекът, който лети
Снимка: Арте

На 15 април в галерия Арте откриват изложбата-живопис на Христо Йотов-Йото.

В нея авторът, посредством изкуството, осъществява мечтата на всеки да лети. Тя изобразява човека, който носи стълбата, с която ни се иска да надскочим себе си.

Според Галина Рулева, сред мечтите на всеки човек, с които се занимава живописта на Йото, са „Да участва в играта на живота, да се отдава на емоциите си, да се мести от едно място на друго като номад, който все губи или намира нещо по пътя си.“

Също така: „да прескача от реалния свят в приказките, митовете, легендите, сънищата или собствените си спомени - с тези човешки страсти са заредени героите от картините.

Те населяват един свят, твърде далечен от реалния, но възторжено примамлив и любопитен.”

Христо Йотов е роден през 1951г в гр. София. Завършва НХА 1979г. - специалност живопис при проф. Панайотов.

От 1980 г. до сега има над 40 самостоятелни изложби в галериите в страната и г-я „Корерис” – Атина, г-я „Артиум” и „Нурол” – Анкара, Истанбул, „Аниксис” – Баден, Швейцария, г-я „Софи” – Цюрих, Швейцария, Български културен център във Виена и Братислава, „Мултитрейт” – гр. Грац, Австрия, „Мейсънс” – Хюстън, САЩ.

Произведения на Христо Йотов – Йотó са в колекции в НХГ, СХГ, градските галерии в страната и в частни колекции в Канада, САЩ, Европа, Южна Америка.

Изложбата е в галерията до 2 май.

Арте е на ул. Раковски 183-А.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание