Начинът, по който се обличаме, подсказва как консумираме живота си

Ива Александрова за първата си колекция на 1 септември
Обновена: 31 авг 2011 14:55 | 31 авг 2011 14:55, Петя Славова
25

Снимка: Личен архив
  Ива Александрова е учила мода в лондонския колеж Central Saint Martin's. През пролетта на 2011 тя завършва колекцията си и прави първата си професионална фотосесия на нейни модели. На 1 септември може да видите колекцията й от вечерни тоалети в Склада. След това те ще бъдат представени и в Лондон.

Разкажи повече за събитието, което ще се случи в Склада на 1 септември?

Винаги съм харесвала Склада като пространство и там правихме част от фотосесията, защото дрехите се вписват много добре там. Тогава дойде и поканата да направим представяне на моделите на това място. Така се завъртяха нещата. Представянето в Склада няма да е класическо модно ревю. Ще бъде по-концептуално, тоалетите ще бъдат представени като инсталации. Самите дрехи имат собствена структура и много прецизна изработка и този начин на представяне позволява това да се види и оцени.

От колко време се интересуваш от мода?

Винаги съм се интересувала от мода, красиви дрехи и интересен дизайн. А миналата година започнах да уча мода и дизайн в Central Saint Martin's в Лондон, което е едно от най-добрите училища. Там развих тази колекция и реших да продължа, да видя дали ще мога да я реализирам и какво ще се получи.

Защо избра да покажеш колекцията си в България?

Макар че живея от години в чужбина, винаги съм била свързана с България. Тук е доста по-лесно да се организират някои неща, има много добри професионалисти. За мен изработката на дрехите е много важна, защото моделите са много изчистени и с прави линии. Намерих ателие, в което хората имат подобни на моите виждания и държат на прецизната изработка. Работихме много добре заедно, обсъждахме детайлно как да се направи всеки един модел. Научих много от тях.

След Склада къде другаде ще може да се види колекцията?

Целта ми е да я покажа освен в София и в Лондон. Там организирам събитие, което ще е свързано с Лондонската Седмица на Модата 16-21 Септември 2011.

За къде са предназначение тоалетите?

Те са вечерни и са предимно за млади момичета и жени, които се стремят да изглеждат различни. Самите дрехи са вдъхновени от готическата архитектура, от силуета на катедралите. Като цяло силуетът на цялата линия е прав и структуриран. Бродериите са стилизирани от една скулптура, която много ме впечатли. От друга страна това готическо усещане е смесено с уличната мода – до голяма степен некомформистко, желание да бъдеш различен. Това са дрехи, с които не можеш да отидеш на планината. Те са свързани с градската среда. Материите са много интересни и експериментални.

Изкушава ли те да правиш сценични костюми или декори за киното и театъра?

Да, подобна работа е много интересна, защото създаваш нещо, от един измислен свят, в който автор си и ти. Ставаш част от магията. Струва ми се много креативен процес.

Самотно ли е заниманието на дизайна?

Напротив, аз не мога да работя сама. Черпя вдъхновение от улицата, от хората, от новите неща, които се случват. Дори музиката, която слушам докато правя модели ми влияе. Не мога да си представя някой да стои в изолация и да рисува модели. Плюс това подобна дейност е обърната директно към хората. Тя трябва да бъде свързана с тях и по-някакъв начин да отговаря на техните търсения.

Как се обличат жените в Лондон и тук?

В Лондон хората много повече държат на облеклото си, тъй като там има силно желание за индивидуалност. Особено в Източен Лондон, където живея и където искам да бъда. Този стремеж да направиш нещо различно е много силен. Дали ще е музика или стрийт арт, все едно. Хората търсят нещо различно. Тук не се влага толкова голяма мисъл в облеклото. Хората, като че ли нямат изразено силно отношение към стила си.

Имаш ли си любими дизайнери?

Да, по принцип Alexander McQueen е един от любимите ми дизайнери, със структурата и визията на своите творения, харесвам и неговата наследничка Сара Бъртън, също така и Йоджи Йамамото. От българските дизайнери харесвам Мариела Гемишева.

Пари или въображение му трябват на човек за да се облича добре?

И двете. Когато имаш пари, не значи че имаш въображение да ги използваш. Но трябва да имаш някакво ниво на материална осигуреност за да можеш да мислиш свободно за това как да се облечеш.

Важи ли поговорката по дрехите посрещат?

Зависи от мястото. За бизнес среда със сигурност. Винаги ако си облечен по-екстравагантно ще ти обърнат внимание, друг въпрос е дали това ще има позитивен или негативен ефект.

Какви са съвременните модни тенденции?

Това, с което се занимавам аз е етична мода. Това е обобщаващ термин, който описва определено течение в модната индустрия и модния дизайн. Свързан е с много неща – с осъзнаване на факта, че модата е важна част от начина, по който се консумира в едно общество и има различни влияния. Това, на което аз обръщам внимание е процеса на производство. В един глобализиран свят като нашия производството на дрехи е част от един много мащабен процес, който обхваща много държави и хора. Стремежът към създаването на бързи и евтини дрехи води в много случаи до експлоатация и до производство на ниско-качествени дрехи, които изхвърляме след няколко пъти носене. Моята идея е с тази линия, до колкото аз имам възможност, да повлияя на производствения процес. Акцентирам на това да познавам производителите, които използвам, работните условия на хората и т.н. Стремя се и когато е възможно да използвам платове, които са произведени по подобен начин. Това е дълъг и сложен процес, но е нещо, в което вярвам и върху което искам да работя.

Възможно ли е това?

От нас зависи. От стремежа ни да се привлече вниманието към идеята да не си част от бързата мода. Да забравиш какво е да си купиш блуза и да я хвърлиш след седмица. Първо е ясно, че този труд е минимално заплатен. Второ, са използвани транспортни и други разходи като замърсяване на околна среда, и т.н. Стремежът на етичната мода е да се създават качествени продукти, които отговарят повече на желанието за стил, отколкото на влиянието да се следват бързи модни тенденции.

Това ли е бъдещето?

Бъдещето се формира от хората и до голяма степен от изборите, които те правят. В нашия консуматорски свят, всеки един от нас като потребител има право на избор и чрез това право ние можем да влияем на индустриите. Етичната мода е нещо, което не е модна тенденция и ще навлиза все по-широко в света на дизайна. А и начинът, по който се обличаме, по някакъв начин подсказва как консумираме живота си.



Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
4
 
! Отговори
Bran6ovika преди 12 години
За кого ги пишете тези статии :( , не само Източен , а в цял Лондон се обличат точно като *** :)))) с много вкус --- явно тази дизайнерка живее в някой Лондон --- но не точно в UK :)))))))))
24
0
 
2
 
! Отговори
aman!! преди 12 години
Трябваше да пише "платено съобщение" все пак..
23
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"силно желание за индивидуалност, особено в Източен Лондон"?!?! Моме, в East End мацките са по 100 кила и МАСОВО носят анцузи, а като излизат в петък вечер да се напият/посбият са нацедени в еднакви лъскави мини рокли и шпиц обувки в стил 80-те. Та те са обект на толкова присмех, нещо като Пеуник за софиянци. Направо ме разби! Наистина ли си учила/живяла в Лондон?!
22
4
 
8
 
! Отговори
хахаха преди 12 години
имам магазини за дрехи втора употреба и искам да ви кажа че от англия дрехите които идват не им личи там да са ги носили стилни и елегантни жени - както твърди девойката че са. Спортните им неща са страхотни - но ако търсиш стил и елегантност няма да я намериш там
21
2
 
4
 
! Отговори
хахаха преди 12 години
имам магазини за дрехи втора употреба и искам да ви кажа че от англия дрехите които идват не им личи там да са ги носили стилни и елегантни жени - както твърди девойката че са. Спортните им неща са страхотни - но ако търсиш стил и елегантност няма да я намериш там
20
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Консумираме живота си??? Аз предпочитам да го живея. Кучките го консумират, в буквалния смисъл.
19
7
 
21
 
! Отговори
ъх преди 12 години
Тая на кого е щерка, че са й пуснали реклама.Тъй като ми се струва че тая мома е напълно никому неизвестна да очаквам ли от редакцията на днес и в близките седмици да ме бобардират със съществуването й ?
18
5
 
5
 
! Отговори
bobo преди 12 години
>Drun , drun. Jajaja. Nikoi veche ne se intyeresuva ot oblichane! Samo tezi koito niamat da praviat nishto smisleno.
17
8
 
7
 
! Отговори
ева преди 12 години
Всички модели са грозни. Сигурно и кварталната шивачка има повече въображение
16
5
 
4
 
! Отговори
MIMI преди 12 години
Dosta semplo i tpa moda.Ne mi haresva a kato 4eta intervyuto o4akvah neshto stilno hubavo po interesno.Tova moga i az samata da si go ushiq 4e daje s po interesni idei.
15
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да, единствено в 4 има някаква идея.
14
2
 
11
 
! Отговори
Anna Wintour преди 12 години
Слаба "колекция".Нищо интересно,нищо отличаващо се.Все едно е шила за Зара или нещо от сорта.Има къде-къде по-надарени деца с страхотни идеи.Съжалявам,но не виждам нищо,за което човек може да се хване.Скучни кройки,неподоходящи материи за комбиниране,а моделите-без всякакво излъчване.Тази колекция просто не става.Може би следващата е да по на ниво(в което се съмнявам)
13
5
 
11
 
! Отговори
българка преди 12 години
ами преди месец обиколих англия за месец и за съжаление не видях никъде стилно облякана жена там, дори ходих на музикъл - и там бяха "вханати от улицата"/меко каздано/, та ние българките дори да отидем на излет сме по-добре облечени от англичаните - това девойче на кого е пак дъщеря, че я лансират така по медиите??? ...
12
3
 
2
 
! Отговори
морячето подводничар преди 12 години
Ръкопашен бой ме чака, знам, тежък е животът на моряка.
11
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Парцалите не важат а и в таз отрепана държава няма кой ги купува тия измислени скъпи грозотии ни ивето иначе е слатка и ме кара да се поизпляскаме с нея
10
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Единствено номер 4 носи някаква нотка на новаторство и индивидуализъм. Останалите можете да си ги закупите от всеки магазин... за кво учила в Лондон, да представи черно сако ли о.О
9
2
 
22
 
! Отговори
sergeev преди 12 години
От елементарна коректност,тази статия трябваше да има етикет-"Платена публикация"Така е в Лондон.Единствената полза на обществото от дизайнера,е да ни помогне да изразим правилно своят индивидуализъм.А то не става с нарушаване на човешките правила,норми и етикети.
8
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
стилна е!!!
7
6
 
8
 
! Отговори
сара до анонимник5 преди 12 години
:)))чЕти статията - тази, набедената иска да повлияе на масовата дреха и ми твърди, че в лондон са по елегантни изобщо е смешна и жалка първенютщина да си мислиш че ще е от тези дето ще влияят в модната индустрия пък дошла да си шие парцалките в българия ,що бе моме,нъл у Лондонът са елеганциите що *** дириш тука и шивачот и слушателот ...е това е надуфка, свински мехур, първеню...световно неизвестни със самочувствие уф, имай си го ама бъди кат лондончанка, не ми го демонстрирай ...
6
1
 
5
 
! Отговори
сара до анонимник5 преди 12 години
:)))) не ми изкривявай мнението, не го пращай по магистралите, ти си обяснявай твоя комен - иде реч за всекидневните срещи по улиците, в офисите ,в магазините, в институциите - на всяко от тези места може да си стилен, естревагантен, артистичен и е жалко ако се труфиш кат Пена, нъл не си Пена,само за сватба и погребение, всеки един ден е празник и той си личи в облеклото, в едната панделчица на тетискат и на джобчето на дънковите бермуди...това е тук, но не и в Лондон, както твърди интервюиранат