Комар на хоризонта

Най-горещият ден. След най-горещата нощ. Лятото не е това, което беше.
26 юни 2007 11:35,
52
Комар на хоризонта
Илюстрация: СВ

Събуждам се точно в 6 без 10.

Всъщност, глаголът „събуждам се“ предполага допреди малко да си извършвал действието „спане“, което в моя случай би било наистина пресилено.

Ако да подскачаш цяла нощ из чаршафите, опитвайки се да екзекутираш стадо блатни комари, може да бъде наречено спане, окей. Но аз не съм съвсем съгласна. 

Всъщност, съществуват известни доказателства, че поне за малко съм била в страната на сънищата.

Имам пропуснат разговор в началните часове на нощта /следващия път бъди по-настоятелен, моля/. А това, Уотсън, означава, че явно съм склопила очи и съм се оставила на летящите динозаври да ме оглозгат жива.

Преди това съм отворила всички врати и прозорци, защото по съществуващите физични, биологични, медицински, природни и всякакви други закони и конституции това би трябвало да причини бурно течение. Вихър. Тайфун, ураган и смерч.

Или поне блед повей.

Такъв обаче отсъства.

Вместо това, температурата на съскащата ми кожа се покачва до около 673 градуса по Целзий, Фаренхайт и Шпонхоер-Карник и започвам да се чувствам като коренен обитател на пустинята Гоби.

Някакъв изчезващ вид пясъчен гущер или друго люспесто влечуго.

Лежа и се опитвам да дишам. Не че ми се диша особено, но безусловните рефлекси не питат. Завиждам черно и неблагородно на анаеробните организми и им пожелавам да се спънат някъде вкупом.

Спомням си как допреди малко съм лочила ледена бира с лимон. Две ледени бири с лимон. Очите ми аха да се навлажнят от умиление, но микроклиматът не позволява такива телесни своеволия, така че склерите послушно се изсушават и сбръчкват.

Спя по епидермис. И по комари. Ние с тях вече даже си ходим. Нямаме сериозна връзка – по-скоро one night stand. Като се изконсумираме, единият умира. Засега смъртната статистика се води от тях, но няма да е задълго.

С всяка изминала сутрин заприличвам все повече на болен от вариола бедуин. Ако продължава така, скоро няма да ми остане кръв за смучене. Разбира се, някой съвестен човечец би могъл да понапръска из града и да умори гадините, но към момента това не се предвиждало.

Евентуално към август. Не се уточнява коя година.
 
За сметка на това баш през най-горещия ден /днес/, в центъра на София и разни столични квартали щели да спрат водата. 

Въпреки че като се замислиш – за какво наистина би могла да ти притрябва вода на 40 градуса? Евентуално само... така... да се поразхладиш... ако не е много нахално... или да изнаглееш тотално и да... пийнеш една чашка... Но не. По-добре не. Баба ти все се е разхлаждала.

Унасям се. Приютила съм бездомно семейство кръвожадни динозаври, които удобно са се настанили по кълките ми и вечерят шумно. Зарязвам ги – просто нямам сили за повече битки.

Събуждам се точно в 6 без 10.

Комарите, милите, още спят. Решавам да ги оставя – и те душа носят. Освен това носят и два литра кръв от личния ми организъм, кръвна група А, резус фактор положителен.

Ако ги размажа, стаята ще заприлича на месарница. А както споменах, вода днес няма да има, така че ще си тъна в трупове, хемоглобин и еритроцити до есента.

Дотътрям се немощно до кухнята и отварям хладилника. За пръв път през живота си се изправям пред такъв тежък избор.

Да опъна ледената бира или да си направя горещо кафе? От Бекс могат да се застрелят с техните тъпи дилеми – виж, моето вече се нарича проблем.

Излизам от нас с мисълта за Христина Балинска.

Имам перверзни, мръснишки, развратни миражи, свързани с нея.

Искам довечера да ми стои по кожух и да ми говори напевно за градушки, преспи и ниска слоеста облачност.

Защото днес ще е най-горещият ден. И вода няма да има. Само комари.

Ако оцелея - ще се запиша за Сървайвър. Ако не – ще пия една студена вода. На оня свят. Там сигурно я има в изобилие.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
0
 
0
 
! Отговори
M1st3r_X преди 15 години
А не сте ли се сетили авторката и номер 49, да си сложите мрежи на прозорците? Продават се във всяка железария и се захващат с кабърчета.
50
0
 
0
 
! Отговори
от анонимен преди 15 години
Краси,супер си! Толкова живо пишеш, дали пък комарите не ти помагат.
49
0
 
0
 
! Отговори
dodo преди 15 години
пак си написала нещо яко,с теб май имаме един и същи проблем,и аз спя на разтворени врати и прозорци,и мен ме ядат комарите и направо се чудя как да ги изтребя.Ако някой има идея как с Краси да спим спокойно умолявам го да пише!
48
0
 
0
 
! Отговори
Васил Стефанов преди 15 години
Кайто не хоресва - да чете нещо друго - в свободна държава живеем. На мене ми харесва. Красита, да си винаги с такова настроение... Много фенове имаш, на всички ни помагаш. Не само чрез съпреживяването от сраженията с комарите. Аз например, така реагирам с мухите. Ти представяш ли си къде са кацали преди да дойдат в такава интимна близост до нас?! Направо ме побъркват! А и те, гадовете (или гадки - не знам муха и мух в какви родове да ги титулувам), също хапят. Поне мене. Но като чета, че и ти страдаш - по-леко ми става, защото преставам да бъда толкова самотен. Обичам те, Красита.
47
0
 
0
 
! Отговори
Антоний преди 16 години
Хахаха наистина борбата е безмилостно жестока, много добра статия личи, че е от личен опит :)
46
0
 
0
 
! Отговори
viva преди 16 години
statiata mi haresa.ostroumno i s chustvo za humor
45
0
 
0
 
! Отговори
Jordan преди 16 години
e tolkova ne se bqh smql ot 2 dena :D bravo, mn dobra statiq :)
44
0
 
0
 
! Отговори
milenka преди 16 години
spored men e strahotno :)) samo taka !!! a na tezi na koito ne im haresva moga da im kaja samo GLEDAITE SI RABOTATA!!! kato sa vi tapi statiikite mi ne gi 4etete be hora :P
43
0
 
0
 
! Отговори
deni преди 16 години
Браво, много се смях, вече не се чувствам сама в борбата:)
42
0
 
0
 
! Отговори
Цвете преди 16 години
Олекна ми като разбрах ,че и други са жертви на тази кръвна дружба м/у хората и комарите!А то страдах сама и вече си представях,че някоя сутрин намират тънка пергаментова кожица, смачкана м/у чаршафите- това съм аз, или по-точно което е останало от мен, всичко друго е било изпито/надявам се за мое здраве/ от приятелите ми комари!Така че дръжте се всички-щом Красита е оцеляла значи и ние можем.......Смърт на комарите !
41
0
 
0
 
! Отговори
capa преди 16 години
пак беше много забавно и адски истинско! наистина гадините са огромни и плюскат здраво!мен като ме хапят умират:)) а много ме хапят,така,че мъстя колкото мога:))
40
0
 
0
 
! Отговори
отец Нафарфорий - гр преди 16 години
Да ви чукам в човките всички коментатори !/ Красито - само ако иска ... /
39
0
 
0
 
! Отговори
Делян преди 16 години
Похвали се нещо, стига се оплаква
38
0
 
0
 
! Отговори
Антонио преди 16 години
Винаги ме изпълваш с положителни емоции, тенкю Красита..
37
0
 
0
 
! Отговори
Mo преди 16 години
hahahahahhaahhahahahahahahaha e nima takiva epiteti i sravnenia ,prosto nima hahahahahahahahaaahahhahahahahaaaha :) :DDDDDDDDDDDD
36
0
 
0
 
! Отговори
Che Guevara преди 16 години
Отново ме накара да се засмея,твоят стил ми допада много
35
0
 
0
 
! Отговори
bate Niki преди 16 години
bravo na nomer 34 :)
34
0
 
0
 
! Отговори
..4itatelka.. преди 16 години
aman ot hora,koito mogat samo da mrankat i da kritikuwat..razkaz4eto si be6e mn hubawo i mn zabawno..napi6ete ne6to po-dobro,ao mojete na sa6tata tema..ili..mojete samo na tema "towa ne mi hareswa"
33
0
 
0
 
! Отговори
DJ преди 16 години
30. - 27.06 23:22 - Leka korekciaОт: ghostScalata na Spoheuer-Karnik e za porazhenia ot zemetresenia. Temperaturnite scali sa na imenata na Celsius, Farenheit i Kelvin.Pozhelavam uspehi na avtorkata i da bade malko po-tochna s fizichnite velichini i scalite za izmervaneto im.:)Заради такива като теб тая държава вечно ще я управлява Доган. Не стига, че не се научи да пишеш на КИРИЛИЦА ами и имаш смелостта да ставаш смешен(на) с глупавите си забележки коя скала за какво било. ХА ХА ХА както пише в театъра. И един съвет: Спри да четеш каквото и да било!!! Явно не ти се получава. Краси за теб само добро. Цял офис фенове имаш от мен ;)
32
0
 
0
 
! Отговори
Красита преди 16 години
физичните величини са ми ясни... употребата на несъвместими такива в тази статия е нарочно, с художествена цел. не възприемайте всичко буквално, моля :)