Тук ще се танцува, или как станах клубна танцьорка

Как и защо започнах да танцувам в дискотеки - спомени и равносметки три години след началото и три месеца след края на клубната ми кариера
21 юли 2007 14:35,
90
Тук ще се танцува, или как станах клубна танцьорка
Снимка: jupiterimages.com

Всичко започна през май, 2004-та. Приключват последните седмици в училище.

Излизам с приятели. И решаваме да ходим в Ескейп. Тогава ретро партитата едва набираха скорост, моите нощни приключения – също (преди това бяха бесни, но по-скоро по купони или хард-клубове).

Отиваме в Ескейп, намираме си място и тогава я виждам. Илияна. Съвършена. Неистинска. Луда.

Но, човече, не беше влюбване. Беше обожествяване. Killer/Papa was a Roling stone е отварянето на ретро-вечерта и в тъмното, на сцената на танцьорките, с 2 фенера излезе Илияна. И изтанцува музиката така, както винаги съм си мислела, че трябва да бъде изтанцувана.

Аз съм танцувала последователно 7 години фламенко, след това – джаз балет, R'n'B, пантомима, занимавала съм се с танцов театър, със салса и стандарни танци и малко класика.

Тоест, трудно някой може да ме впечатли. И тогава, човече, ей така – между глътка водка и глътка кола, се появява тя. С два фенера, като миньор. И разбива тъмнината в главата ми на парчета.

По-късно разбрах, че е виолончелистка. Сигурно оттам е перфектното усещане за музика. Освен това е в балета на Руши. И в клипа на “Ти” на Нина Николина. Но какво от това?

Като в онази вечер аз разбрах какво значи да танцуваш музиката.

Прибрах се вкъщи с толкова разбеснял се серотонин, че събудих баща си (бивш военен и настоящ полицай) и му казах с най-убедената физиономия: “Тате, аз ще стана танцьорка в клуб”.

Сега си представете реакцията - дъщеря на полковник иска да стане танцьорка. Не стига, че играе в театър и се готви за кандидатстудентски изпити, ами и иска да се кълчи по дискотеките нощем, хаха.

Обаче тази мисъл не ми излизаше от главата, човече. Повече никога не отидох да гледам Илияна. В тялото ми всички стъпки и всички песни минаваха като през проводник, катализирани от голямото вдъхновение на перфектния freestyle. Аз бях дотук. Никакви уроци повече.

Започнах да търся своя език, да се уча да изразявам музиката, да се уча да танцувам емоции, текст, после само отделни инструменти от дадена песен. Не беше трудно – защото в свободната импровизация можеш да смесиш фламенко с джаз, после да направиш два пируета и да плъзнеш задник по секси начин - като негър от клип на Снууп...

В залата вече не ми се танцуваха комбинации и хореографии. Исках да съм в полутъмното задимено пространство на дискотеката и да се оглеждам във всички погледи, полуоблечена да забравя моралния закон на Кант и се отдам на небето над себе си, да загърбя тоновете знания, да надрасна духовното и интелектуалното и да се отдам на пълното физическо изживяване, което само с едно точно движение превръщаш в изкуство.

Нарязах си половината дрехи. Дънките станаха къси поли, блузите - полу-сутиени, полу-потници. Майка ми скри ножицата. И една нощ – 20 дена преди изпита по литература, започнах да танцувам в Енигма.

Първа вечер. Отидох само с един приятел, който хабер си няма от танцуване. Гледах с обожание всички танцьорки. После се качих. Качих се, човече, и изведнъж усетих какво е да те гледат всички. Преди това бях излизала на сцена над 500 пъти, но това усещане беше уникално и неописуемо.

Лепкави погледи, желание, пронизва те, минава през теб, после започваш леко да се движиш, после следва силна част в музиката, DJ-ят свири на твоето тяло, контролира го, и ти избухваш и просто забравяш къде си.

Заради изпитите трябваше да прекъсна кратко време след това. След като минаха всички 10 изпита онова лято (2 литература, 2 устни и 2 писмени журналистика и няколко кръга в НАТФИЗ), исках пак.

Не се върнах в Енигма. Отидох на кастинг в Jeam Beam и Double Vision. Започнах и на двете места пробно. След това станах част от големия екип на един прекрасен балет, поради което бях преместена в Марсилия, отново в Студентски град.

Там беше моят дом за 3 години, 4 вечери в седмицата. Постепенно станах хореограф на балета, през него минаха над 30 момичета, всяка от която бях гледала на кастинг и след това - как постепенно започва да усеща музиката все по-силно и да става все по-добра.

За себе си открих единственото изкуство (засега), в което мога да докосна онова, голямото, онова горе, чрез което се усмихваме на Вселената и ставаме част от нея.

Ставах инструмент на всички DJ-и.

Станах приятел с тялото си, и то започна, като перфектния любовник, да ме изненадва непрекъснато и да прави движения, които с мислене никога нямаше да достигна.

Пуснах музиката да ме води и си сътворих собствен език, собствена изразна система, собствен стил.

Повярвах в принципа на древните гърци, че вътрешната красота може и трябва да е и външна, трябва да има баланс между пълното духовно и интелектуално удовлетворение и истинското физическо удоволствие.

Танцът е вътре в мен.

Не танцувам от няколко месеца. Но тези три години са гаранция, че едва ли някога ще ме напусне онова вдъхновение, което ми носят 3-те часа потене сред цигарен дим, хора, които се забавляват и силна музика.

На сърцето ми е изписана фразата от моята собствена революция “Тук ще се танцува”!

Още от мен

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
0
 
! Отговори
ti преди 16 години
хубаво написано - четиво за жегата - лекичко и неангажирано - и да съгласен съм, че всеки има право на мнение и не мога да не отбележа, че това е написнао доста грамотно :Хубаво е, че четеш родните страници, но май прекарваш повечко време в коментари и блогове ("Не само тук, а и в Дир-а и каде ли не още, на всякакви теми"). Аз за пръв път си изгубих времето в написването на коментар и май няма да го повторя. Мисля си, че критиката ми беше напълно умерена, като посочих и положителните неща в статията, и не може да бъде окачествена с плювня, мажене с лай*а и т.н. Изразих мнение, с което мисля и доста други хора са съгласни. А както ми личи, че не съм напускал България(не знам по какво съдиш), ще ти кажа, че от 2 години живея в Австрия, пътувал съм 2 пъти до Испания, Русия, Унгария, Словакия, Германия. Не е зле за човек на 20, или? И тъй като живеем в държави в които се говори на един език, ще те помоля да ми дадеш пример в кой немски или австрийски или какъвто и да било друг, себеуважаващ се сайт, вестник или друга медия(като изключим жълтите страници, блогове и пр.) си видял да се употребяват подобни думи(еквивалента им на немски или друг език).Въпреки че се надяваш да те разбера, не успявам. Не знам по какъв начин свързваш думите "човече" и "тавтология" и тяхната употреба. Явно по същия начин по който НЕ свързваш думите "типичен" и "характерен". А относно меренето на пишк*те, май тайничко точно това искаш, съдейки по изречението: "...аз жижея от 8 години в Германия и се занимавам с медии и маркетинг...", но давай да видим къде ще му излезе края, аз съм насреща.хареса ми итговора, ако могат всички така да пишат, блоговете и страниците в нета изобщо биха изглеждали по един доста по - различен и привлекателен начин. Доказателство, че не е нужно да псуваш и да ругаеш за да кажеш това, което мислиш! Евала пич, заради такива мнения си заслужава, човек да отделя по някоя минута за четене !
49
0
 
0
 
! Отговори
az преди 16 години
Хубаво е, че четеш родните страници, но май прекарваш повечко време в коментари и блогове ("Не само тук, а и в Дир-а и каде ли не още, на всякакви теми"). Аз за пръв път си изгубих времето в написването на коментар и май няма да го повторя. Мисля си, че критиката ми беше напълно умерена, като посочих и положителните неща в статията, и не може да бъде окачествена с плювня, мажене с лай*а и т.н. Изразих мнение, с което мисля и доста други хора са съгласни. А както ми личи, че не съм напускал България(не знам по какво съдиш), ще ти кажа, че от 2 години живея в Австрия, пътувал съм 2 пъти до Испания, Русия, Унгария, Словакия, Германия. Не е зле за човек на 20, или? И тъй като живеем в държави в които се говори на един език, ще те помоля да ми дадеш пример в кой немски или австрийски или какъвто и да било друг, себеуважаващ се сайт, вестник или друга медия(като изключим жълтите страници, блогове и пр.) си видял да се употребяват подобни думи(еквивалента им на немски или друг език). Въпреки че се надяваш да те разбера, не успявам. Не знам по какъв начин свързваш думите "човече" и "тавтология" и тяхната употреба. Явно по същия начин по който НЕ свързваш думите "типичен" и "характерен". А относно меренето на пишк*те, май тайничко точно това искаш, съдейки по изречението: "...аз жижея от 8 години в Германия и се занимавам с медии и маркетинг...", но давай да видим къде ще му излезе края, аз съм насреща.
48
0
 
0
 
! Отговори
Hard преди 16 години
Супер е,явно момичето си е с амбиций-Браво,Нека повече Бг.момичета вземат пример от нея-знае какво иска и го постига.
47
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
41Konstantin, mnogo si epidermalen, be pi4, q mi razkaji za kompleksite, ama po-podrobno
46
0
 
0
 
! Отговори
daniela преди 16 години
opredeleno mi privle4e vnimanieto s razkaza...mn dobre napisano...vyvle4e me v iztoriqta...radvam se mn i az na tancite,no ne bih kazala 4e moga da tancuvam mn dobre..4ovek ppredeleno trqbva da ima nqkakyv natrupan opit vse pak!!!ostanah s usmivka na lice sled kato pro4etoh vsi4ko...kaoto 4e prejivqh vsi4ko i vsi4ki situalcii :)
45
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Надут персон ще да е таз!То си личи по изказванията... и не се хващайте за русата й коса. Русо гладно - нЕма!
44
0
 
0
 
! Отговори
tony преди 16 години
dobre napisano, s cuwstwo. elena e diva k ogato pojelae, kefi me. Moje li edna snimka w cjal rast? :-)))
43
0
 
0
 
! Отговори
българин преди 16 години
в един изтрит от грижлива модераторска ръка коментар от снощи, Елена не е имала предвид "моралния закон на cunt" :)))
42
0
 
0
 
! Отговори
българин преди 16 години
Концепцията на Кант за "моралния императив" предполага едно иманентно, неотделимо от личността познание за морал и добродетел и вътрешната повеля те да бъдат следвани. Преводът като "морален закон" въпреки че се среща често е по-неточен, защото думата "закон" внася елемент на силогизъм - може да означава както "повеля на разума", така и "правила, наложени отвън", което ни отдалечава от разбирането на Кант. Този морален императив е толкова безкрайно дълбоко заложен в самата същност на човека, че размишленията върху него пораждат възхищение и страхопочитание, сравними с тези, които ни обземат при сърезцание на безкрайната дълбочина на звездното небе. Или, да го обясня като за дъщеря на полковник, да забравиш за моралния императив е точно толкова възможно, колкото и да счупиш треакторията на оръдието :) А за да бърат каламбурите ти успешни като на Красита, трябва да притежаваш и нейната ерудиция.
41
0
 
0
 
! Отговори
Konstantin преди 16 години
Момчета не знам какво ви става. Аз лично се чувствам засрамен от повечето ви писания. Защо избивате комплекса си за малоценност върху това момиче. От време на време чета форумите в различни сайтове и усещам много злоба. Не става въпрос за Елена, статията, а за манталитета на повечето от вас. Нищо не сте направили през живота си, а критикувате, поучавате... плюете. Така ли трябва да протече живота ви. Знам трудно е за младите хора, но със сигурност не е това начина да се почувствате значими. Поправете се и не ме излагайте!!!Статията е хубава, има чувство.
40
0
 
0
 
! Отговори
Тина преди 16 години
Очевидно си сетивна личност!Хареса ми възприятието ти на танца,но ми беше трудно да се насладя на написаното поради многото езикови грешки!Образовай се ,все пак Dnes.bg е доста четен,освен това подобен правопис е неуважение и към четящите ,и към езика ни въобще!
39
0
 
0
 
! Отговори
кант преди 16 години
Две неща изпълват сърцето с ново и нарастващо възхищение и страхопочитание, колкото по-често и продължително се размишлява върху това: звездното небе над мен и моралния закон вътре в мен. (Критика на практическия разум) Имануел Кант
38
0
 
0
 
! Отговори
Съни преди 16 години
С голямо удоволствие прочетох цялата статия! Истинско щастие е да откриеш нещо в което си добър и да имаш възможност да го упражняваш! Успех!
37
0
 
0
 
! Отговори
neonglow преди 16 години
само ще ти кажа, че хората на които им харесва не коментират, и са много повече от разните откачалници които почват да правят рецензия на всеки два реда които прочетат в интернет с копче 'комент' отдолу :) а ти мацко как си на 21 направо ме удивляваш :)
36
0
 
0
 
! Отговори
Стефан преди 16 години
Паулу Коелю"Вещицата от Портобело"
35
0
 
0
 
! Отговори
bongi преди 16 години
Abe Iliana e violoncellistka,no za niakoi mai niama razlika. De violoncello,tam i viola...
34
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
29морален AПЕРАТИВ, човече :>>
33
0
 
0
 
! Отговори
nerven преди 16 години
Acho, basi, mnogo dobre si im go kazal. Da si gledat rabota vsichki. Mnogo dobre si go e napisalo momicheto prejivyavaneto. I s bashta si vylneniyata, i pred vsichki hora na scenata.Tiya pa druvnici chak 40. Ti bulgarino, jena vijdal li si na jivo nyakoga, osven mayka ti, a? Che imash takiva predstavi za jenite?
32
0
 
0
 
! Отговори
българин преди 16 години
Много добро предположение :)))))) Отлично се вписва в контекста на статията.
31
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
za Kant ne znam, moje da e imala predvid Cunt :))