Загубих се

Аз и прословутата ми разсеяност. Бе, аз имах ли глава, или нямах?! И въобще, как съм оцеляла в тоя живот, като съм така завеяна?
28 авг 2007 15:53,
49
Загубих се
Илюстрация: СВ

Загубих се. За трети път тази година. Т.е. загубих документите си, но то същото, като да загубиш себе си – без документи все едно те няма. Кога и къде съм ги затрила, убийте ме, не знам. Установих, че ги няма, когато ми потрябваха в една банка.

Не се притесних особено: често сменям чантите си, твърде вероятно е просто да не съм ги преместила от едната в другата поради разсеяност. Да, ама никъде ги няма – проверих къде ли не.

Аз и прословутата ми разсеяност.

Ако помолите приятелите ми да ме определят с една дума, всички без колебание ще кажат: „разсеяна“. И, защото съм разсеяна, всекидневно върша големи глупости и попадам в идиотски ситуации. Но не страдам поради това, свикнала съм със себе си, търпя се и стоически понасям последиците от разсеяността си.

И приятелите ми не се сърдят, защото си ме знаят. И аз си се знам, затова всичко си записвам, но пък се разсейвам и не проверявам записките си.

Та с този недъг си живея вече няколко десетилетия и оцелявам, засега.

Нямам представа къде да документите ми, погледнах дори в контейнера за боклук на улицата. Защото именно там ги бях метнала предния път.

Разсеяност.

Излизам от вкъщи, за да напазарувам в близкия супермаркет и попътно да хвърля боклука в контейнера. В ръцете си нося само плика с боклука и портмоне.

Минавайки покрай контейнера обаче хвърлям всичко, което нося, и продължавам към магазина. Пазарувам и когато трябва да платя, установявам, че няма как – нямам пари. „Нищо, де - казва продавачката, която си ме знае (често си забравям портмонето) – после ще ми платиш“.

Но вкъщи портмонето го няма. След кратък анализ на събитията от последните минути става ясно, че в разсеяността си съм го хвърлила на боклука. Хукнах да си го взема, че в него са и съвсем новите дубликати на документите ми (само седмици преди това забравих портмонето с оригиналните в тоалетната на една бензиностанция).

Надзъртам в контейнера – боклукът ми там, заедно с боклука на цялата махала, а розовото портмоне не се вижда. Връщам се вкъщи и, въоръжена с една метла с дълга дръжка, подновявам търсенето.

Ръчкам с дръжката в боклуците - там трябва да е портмонето – може би на дъното, та нали само преди минути собственоръчно го метнах. Но не го намирам... Трябва с ръка да се пипне, с тази дръжка не може да се рови качествено.

Е, направих го. Влязох в контейнера. Влязох и зарових ей с тия две ръце в боклука. Гадост и гнус! Ровя аз усърдно, а минаващите по улицата ме гледат кой с отвращение, кой със съжаление. И съседи ме видяха – някои поспираха да ме попитат какво става, други ме подминаваха тактично, преструвайки се, че не са ме забелязали.

Но такова чудо не можеше да мине незабелязано, повярвайте. Защото драматичността на ситуацията се подсилваше от крясъците на 5-годишния ми син, който подскачаше до контейнера, вдигнал ръце към мен, и викаше колкото му глас държи: „Искам и аз! Иска-а-ам и аз в контейнера-а-а! Моля те, вдигни и мен! Искам и аз да вляза-а-а! Искам! Иска-а-ам!

За него това би било върховно изживяване, а за мен е едно отвратително преживяване и срамно петно в биографията. И петната по дрехите ми си ги биваше, след като преустанових търсенето на розовото портмоне. Не го намерих, примирих се и започнах да се подготвям психически за нова среща със служителките в паспортното и КАТ.

Историята има продължение. В 12 часа през нощта, отивайки в същия магазин, за да си купя цигари и минавайки покрай същия контейнер, клошарят, който кротичко си ровеше в него, виждайки ме, каза: „Пари нямаше“.

Същевременно вдигна ръце в красноречив жест „не бях аз“ (футболистите често вдигат пред съдията точно по този начин ръце, когато са фаулирали някого). Жестът изразява невинност.

К-к-какво?!“ - запецнах аз, недоумявайки.

Портмонето ти е в 4-то районно, ама пари нямаше. Аз го намерих, и го занесох там, документите ти са вътре“. Беше ме разпознал по снимката.

Ъ-ъ-ъ, да! Да. Пари нямаше“ - казах твърдо, халал да са ти 30-те лева в портмонето, помислих и добавих на глас – Благодаря! Много благодаря!

Бях готова да го разцелувам и да му дам още пари - та този човек ми спести толкова нерви в паспортната служба.

Отидох в 4-то РПУ и си взех портмонето с документите, а дежурните полицаи си умряха от смях, като разбраха каква е историята му. Такова не били виждали – да си метнеш портмонето в контейнера! Поне им развеселих скучната нощ.

Сега загубих тези документи отново. В контейнера ги няма - поне на пръв поглед. Къде и кога съм ги загубила, не знам.

Разсеяност.

Като се оплача на приятелите си, че отново съм си загубила документите, те неизменно ми задават следните два въпроса, при това смеейки се неутешимо:
1.Да си хвърляла боклука тези дни?
2.Да си ходила в тоалетната на някоя бензиностанция?

Ама никак не ми е смешно на мен. Особено случая с тоалетната изобщо не е смешен, защото тогава никой не беше занесъл „загубените“ ми документи в полицията. Тогава, пак от разсеяност, си забравих портмонето в тоалетната на една бензиностанция.

На път за морето, спрях да заредя бензин. „Догоре“, казах на момчето, и влязох, за да ползвам тоалетната и да си платя. И тъй като нямах джобове, си носех портмонето в ръка. В тоалетната го оставих на мивката, защото ми трябваха ръцете, после отидох да плащам на касата, ама нямаше с какво. То вече не беше в тоалетната.

На записа от камерите в бензиностанцията се виждаше девойката, която беше свила портмонето ми с документите и стотици левове, но ченгетата не успяха да я хванат. Жалко!

И така, на път за морето, на излизане от София, аз се озовах без документи и без пари...

Ха познайте дали пък не отидох на море!

Още от мен

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
1
 
! Отговори
fiatforum преди 15 години
Егати *** хора пишат този сайт. Една друга авторка пък се оплакваше от ужасно трудната задача да отлепи гражданската. Абе нямам думи направо. То че са *** е чесно ама и си го показват .Падна ми мнението за този сайт. Неможе такива заблудени същества да пишат новините и разни безумни заглавия.Дано собствениците на сайта разгледат какви хора назначават че тези истории звучат като" приключенията на една блондинка" . Като ги копирах в нашия автофорум много се смяха колегите.Как пък са ги подбрали най тъпите момичета да пишат новини немога да разбера
47
0
 
1
 
! Отговори
Диана преди 16 години
Много се смях,със сълзи дори.Браво,такава разсеяност бива ли да има....Лошото е ,че сега се смея,ама ако се случи наистина с мен-сигурно ще плача.Браво на авторката!Браво!
46
0
 
1
 
! Отговори
I преди 16 години
ха ха ха ха ха ха! много ме развесели тази твоя разсеяност!
45
0
 
1
 
! Отговори
Fogus преди 16 години
хора спрете се де, писал бил някой нещо ама не било дълбокомислено ама това ама онова,*** стила му или нещо друго... И какво от това ??? Имал нещо за казване казал си го, защо да не ????В интернет пространстрвото има място за всички и за всичко нека пише народа. А ако сте толкова и по и най напишете вие нещо велико, стойностно че да стане бестселър и после за класика да го признаят, ми да, а да критикува всеки може току някой да каже нещо и всички Р-р-р-р-р отгоре му спрете се чакайте малко.....
44
0
 
1
 
! Отговори
Митко преди 16 години
Дааа, ето защо не чета тази рубрика. Минаха доста месеци откакто погледнах нещо и установявам, че нищо не се е променило. Все така се говори за ежедневни неща, с добавка - плоска реплика във всяко изречение, представляваща нелеп опит за хумор. Много ми е чудно обаче, че винаги когато някой изкаже негативно мнение, отговорът е един и същ - "като не ти харесва, не чети.". Е как бе драги да разбера дали ми харесва, ако не прочета "писанийцето"? Отговор не искам. Айде със здраве.
43
0
 
1
 
! Отговори
Mims преди 16 години
Ако това би те успокоило поне до някаква степен, аз съм разсмивала до сълзи дежурният екип на Военна болница във Варна, в почти полунощ, понеже не успях и с кански мъки да сваля един любим пръстен от дясната си ръка, и ходих да го режат... пръстена де :) И то с една приятелка, и двете облечени прилично като за retro party в Cargo :)Важното е да се забавляваме in the meantime :)Поздрави :)
42
0
 
1
 
! Отговори
преди 16 години
ami cigankite si nosqt parite v sytiena ma kakoooo......po-dobre ne vodi deteto na detska gradina ti, ami nqkoi dryg da se zaeme s tova
41
0
 
1
 
! Отговори
Баба Меца преди 16 години
Първо, да, човек вижда интересно, на пръв поглед дълбокомислено заглавие и си казва "я, бре, звучи интересно"... чете, чете... продължава да чете с надежата НЕЩО да се случи.... но уви... Стигаш до края и си казваш прсто "Хм..."! Ето това се случи с мен... Хах, и да ви призная, много ме развеселихте - ако намирате това за забавно, значи сте наистина (както казват англоговорящите) "плитки". Подобни опити за проява на чувствто за хумор, след които ти остава нещо някак незавършено.. усмихваш се, защото разбираш, че целта е да те разсмеят, но за съжаление не е достатъчно забавно... Това са някакви доста постни опити за нещо смешно и някакси не мога да повярвам, че някой се е смял искрено и с глас на това.. а ако има такива, то те най-вероятно се смеят и на пръст, дет се вика, и надали излизат по пижама по причините на Айнщайн...
40
0
 
1
 
! Отговори
преди 16 години
Naisitna sa dosta zlobnite komentarite; Cisto i prosto avtorkata e moje bi zodia Vodolei; takiva nesta se slucvat samo na vodoleite, koito sa si genii po priroda; celi li ste nesta iz licnia jivot na Ainstein? Ne? sram; covekat e izlizal na ulicata po pijama, imenno zastoto e bil zaet s mnogo po-vazvisheni misli, ot kolkoto postoianno da sledi kade sa mu licnite dokumenti i parite.
39
0
 
1
 
! Отговори
Haresva mi ! преди 16 години
''....подскачаше до контейнера, вдигнал ръце към мен, и викаше колкото му глас държи: Искам и аз! Иска-а-ам и аз в контейнера-а-а! Моля те, вдигни и мен! Искам и аз да вляза-а-а! Искам! Иска-а-ам!...''' ;)))) Predstawqm si go sladyra!
38
0
 
1
 
! Отговори
преди 16 години
Темата е изчерпана.
37
0
 
1
 
! Отговори
аз преди 16 години
И аз вечно забравям къде са ми нещата!Даже си бях облякла пеньоара и си го търсех.А онзи ден си тръгнах с кошницата от магазина под ръка-като Червената шапчица.Така,че не се притеснявай!Желая ти успех!
36
0
 
1
 
! Отговори
Меми преди 16 години
Видке, от дете допреди 1 година, същата работа, страшна разсеяност, всичко си губя, записвам, забравям да проверявам, а пък паметта на телефона ми препълнена от съобщения в римайндъра. И какво мислиш - за кратко време реших някои от фундаменталните проблеми в живота си, например разведох се, въпреки че се колебаех дълго дали да го направя, смених си работата, въпреки че си мислех, че няма кой да ми дава повече пари в Бг от бившия работодател, хванах си по-подходящо гадже. И о, чудо, вече не забравям абсолютно нищичко. Срещи, служебни ангажименти, дати. Дори си подреждам и чистя редовно къщата, което преди не можех да се накарам да правя. Изводът от моя опит е, че колкото и да си обичаме хвърченето в небесата, в някакъв момент трябва да се запретнем и да си решим земните ядове, което изисква по-малко усилия, отколкото си представяме. Тъй че, помисли какво те гнети и без да му мислиш и да се колебаеш (колкото и да ти е неприсъщо), късай и хвърляй всичко, което не те удовлетворява, без значение дали има рационално обяснение за решението или не. После ще видиш колко много място ще ти се освободи за помнене ;)P.S. Пиша го с огромни симпатии както към твоите текстове тук, така и на другите девойки. Онези, които не ви харесват, да се ритнат по *** и да отиват да се съвокупляват с новинарските сайтове-клонинги, пълни с едни и същи *** безчувствени информации, вместо да си причиняват раздвеоние на личността тук :)
35
0
 
1
 
! Отговори
Гай Цезар преди 16 години
Под името Квинтилий Вар се крие самата Видка.
34
0
 
1
 
! Отговори
Sani преди 16 години
Ааааа не само жените забравят, синът ми постоянно си забравя екипа за физическо в къщи, няма място в бележника му за забележки и една сутрин, аз му слагам екипчето в една торбичка и му го давам, но се сетих, че и *** не е изхвърлил и в друга торбичка му давам и *** да го хвърли на път за училище в кофата. Връща се младежа вечерта и ми носи поредната забележка, че е бил без екип, аз шашната питам къде е оставил екипа, а той с колеблив глас казва: абе ти колко торби *** ми даде сутринта?, аз казвам че е била една, "ами ясно" казва отрочето "аз съм изхвърлил и торбата с екипа, знаех, че нещо ми липсва"
33
0
 
1
 
! Отговори
Квинтилий Вар преди 16 години
Чета коментарите и не мога да повярвам на очите си - брех що злобни хора има на този свят. Чудя се откъде толкова жлъч и омраза са насъбрали в душите си и защо гледат да я излеят точно върху някой, който няма ни най-малка вина за това. Разказът е страхотен! С чудесен хумор и впечатляваща любов към живота. Шапка свалям на това момиче, че след толкова премеждия не само не паднало духом, а намира сили да се самоиронизира и да се надсмее над собствената си беда. А освен всичко е и хубавица - колко по-хубав би бил, светът ако имаше повече такива личности!
32
0
 
1
 
! Отговори
selianina s koleloto преди 16 години
Габи от къде да знам че няма да ми хареса "статията", нали трябва да я прочета първо. След като вече съм я прочел и съм си загубил времето, пиша коментар с който се надявам да предотвратя писането на още глупости от Видка и компания. Трябва да се направи нещо с тези лишени от съдържание "статии" да се слага знак "Внимание не чети" или нещо такова защото аз не ги разпознавам докато не ги прочета, а пък новините в сайта ми харесват и не изкам да спирам да го чета.
31
0
 
1
 
! Отговори
snejina преди 16 години
Стига само сте чудили как като не им харесва статията на някои я четат и какви коментари пишели след това. Ами ще пишат каквото си искат, нали затова е форума, да си изкажат мнението.
30
0
 
1
 
! Отговори
dimo преди 16 години
DA NE TI PRODADAT BYRZO BYRZO APARTAMENTA I DA SE OKAJE CE SI IZTEGLILA PO 15000 LEVA OT 10INA BANKI, NE ZNAM AKO TOVA TI SE SLUCI KAK SHTE SE OPRAVISH ANYWAY V BG E MNOGO TRUDNO DA SE OPRAVISH :))))))
29
0
 
1
 
! Отговори
Габи преди 16 години
Чудна работа наистина...хем не ви харесва статията, хем тръгнали да я четат, че даже и да я коментират! И за да е излагацията и комплексарщината пълна, па макар и анонимна, номер 30 нарекъл авторката "***"...но както е казал народът "до обяд се сърди на другите, следобяд на себе си"...наблегнете на следобяда!