Коткопер за начинаещи

Няколко съвета как да оперете котката си, ако вече е доста мръсна
18 авг 2008 09:22,
98
Коткопер за начинаещи
Снимка: Dnes.bg

Мечката се мие, чисти,
във потоците сребристи.
Има ли за тебе пречка
да постъпваш като мечка?

Детско стихче от времето на социализма,
пропагандирано най-вече в детските градини

Мечките може и да се мият, чистят в потоците сребристи, но котките не са мечки и не правят така.

Да не говорим, че те обикновено рядко виреят около водоеми, така че вероятността котка да се озове в сребрист поток по собствено желание е твърде проблематична.

По тази причина домашните котки биват изпирани насилствено. Процесът е дълъг, мъчителен и по нещо прилича на изтезанията през двете световни войни.

За тези от вас, които от скоро имат котка и се чудят дали да я набутат в пералнята на ръчен режим, или да я изправят до стената с градинския маркуч, ще опиша в стъпки акцията, наречена коткопер.

В началото бе прах. Домашната котка обича да се въргаля – по черджетата, двора, етажната площадка, да се завира в саксии, да рови пръстта с лапи и да я хвърля наоколо.

По тази причина козината бързо се изпълва с прахоляк и акари и колкото и да се ближе, котката остава далеч под санитарния минимум, определен от ХЕИ и Националната ветеринарно-медицинска служба.

С две думи – кирлива е.

Как да разберем, че й е време за пране? Когато, потупана по задника, от котката започват да излизат облаци прах /трохи, бълхи, парчета котешки бисквитки и пр./

Как да я изперем? Котките мразят вода. Освен това са хитри.

Ако се заразкарвате пред жертвата с леген в едната ръка и котешки шампоан – в другата, и й се изхилите в лицето с думите „Кой ще го къпят сега, а?“, вероятността диването да се завре зад хладилника и да живее там в следващите три години е голяма.

Затова скришно подгответе тепиха. Вземете голям леген и в него смесете в равни части: шампоан, топла вода и накрая – котка.

Преди това се снабдете с ръкавици, тип скиорски, или още по-добре – направени от сезал. Защото ще падне дране и това е гарантирано.

Борбата в легена е безмилостна и жестока и ако си мислите, че малкият хищник ще се отпусне безжизнено /освен ако не го удушите в пяната/ и ще се остави да го перете на воля, значи нищо не знаете.

Котка, къпана насилствено, се бие. Тя дере, хапе и най-вече – вие. Воят извира дълбоко от диафрагмата и се носи с такова ехо из къщата ви, че няма да е учудващо, ако съседите повикат конна полиция, жандармерия и ГДБОП.

Номерът е да не се хващате на стенанията, а да търкате и миете /лекичко!/, и да внимавате да не ви извади очите.

Когато обектът е покрит с пяна и добре изтъркан, го пооплакнете с подвижния душ. По това време стенанията ще са още по-големи, погледът ще е изцъклен, а атмосферата в банята ще наподобява сценка от „Гладиаторът“.

Следва увиване с предварително подготвени хавлии. За котковъдите-новобранци: не се плашете, но това е моментът, в който осъзнавате, че котката внезапно се е свила и поразително прилича на плъх или хомяк.

Лапите мязат на клечки за зъби, опашката – на изпран чорап и въобще целият вид на животинчето е покъртителен.

Гледката обаче е измамна. Козината има уникалното свойство да си възвръща обема почти веднага, така че веднъж пообърсан и оставен да се ближе на спокойствие, плъхът успешно ще заприлича отново на котка, но чиста.

Противопоказания: Ще ви мрази. Дълго и напоително. Възможно е и да се стигне до грозни сценки, като препикани обувки и изгризани мебели. Освен това веднъж изкъпана, котката веднагически ще се пльосне на най-мръсното място, където ще се ближе в продължение на часове.

И ще ви мрази, нали разбирате.


Положителен ефект. Поне за известно време ще изглежда прилично, няма да ръси прах и буболечки и ще е извънредно мекичка на пипане, което си е достатъчно.

Така че – ако имате котка, достигнала предела на възгледите ви за хигиена, бухвайте я смело в легена, проверено е и действа.

Ако ли пък имате друг тип домашно животно, като кон, гъска или крокодил - съвет не мога да ви дам.

Най-добре се обърнете към Столичния зоопарк или направо ги водете в автомивката.

Само предупредете момчетата да не ги мият отвътре.

Е така се пере котка!

Още от мен

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
1
 
4
 
! Отговори
gargamel преди 15 години
Nashta kotana pyk e vlubena vyv vodata- ot tri godini ne se e nalagalo da ia kypem shtoto tia sama si zastava v mivkata i pochva da chaka da i pusnem vodata da se okype pone po edin pyt sedmichno. Taka che ima i izkluchenia :-) Da ne govorim che vodata i e nai lubimoto neshto za igra. Na drygite s normalni kotki pojelavam uspeh pri baniata :-)))
82
1
 
5
 
! Отговори
Ani преди 15 години
Смях се от сърце. Макар в интерес на истината никога да не събрах смелост да изкъпя котарака, който гледах навремето в апартамента си. При него специално нямаше нужда. Но имах приятелка, на която котката обожаваше да ходи мърлява и чакаше стопанката да я къпе - там проблеми с къпането нямаше, защото котката беше нещо сбъркана според мен, та умираше да се вре под душа. И ако авторката има подходящ коментар на тема "Как да изкъпем миризливия колега", ще го прочета с огромен интерес.
81
1
 
4
 
! Отговори
milavracanska преди 15 години
когато стане време за къпане той става ***,която скаге по банята все едно се намира в цирка недей боже вратата от баня да са отворени тогова апартаметна запрелица на нисто
80
2
 
3
 
! Отговори
преди 15 години
ti si selski kompleksar, zaslujavash da ti se sluchat mnogo loshi neshta. nqma da te proklevam, to samo shte si doide. ti si ***!
79
1
 
5
 
! Отговори
vili преди 15 години
vsa6tnost ne vsi4ki kotki se strahuvat taka ot vodata.Moqta sedi kato pametnik i si q kapq s du6a samo i do den dne6en nqmam nito edna draskotina pak i koi 6te ostavi kotkata si da va6lqsa i dea se napalni s prah...v hangar li jivee?
78
2
 
3
 
! Отговори
преди 15 години
Изключително забавно и крайно некомпетентно писание. По-добре от 75 няма как да го кажа.
77
1
 
5
 
! Отговори
floe преди 15 години
Поредното нещо от Красита, което ме забавлява истински! На моят котарак ще му е за сефте! Пожелайте ни успех - и на мен и на него!
76
2
 
3
 
! Отговори
Миусука преди 15 години
Ако аз ти тегля "един много хубав и точен шут в ***", ще ти се втричи за седмици наред :-) !!!
75
4
 
5
 
! Отговори
Cиготуpи Hакурa преди 15 години
Имам по-добро предложение: завържи здраво една гира или тухла четворка за топките на баща си и после я метни през балкона от висок етаж. Така ще го накажеш заслужено, за дето не те е изхвърлил на чиkия, когато му е било времето. И ще го лишиш от възможността да създава други кретeни като тебе.До останалите "коткопери": домашните котки си набавят незаменими аминокиселини от близането на козината си. И е ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ВРЕДНО да бъдат къпани по-често от веднъж на 2-3 години. Една нормална котка, живееща в нормални условия има достатъчно време и желание да поддържа сама козината си. Ако не го прави, вероятно е стресирана и изнервена от неадекватното поведение на стопаните си. Котката не е кукла, която да бъде мачкана когато ви хрумне, мита, сушена със сешоар, парфюмирана, окичвана с гердани и панделки и мъкната по изложби. Тя е интелигентно и независимо животно с характер (често доста по-умно от собствениците си), към което би следвало да се отнасяте със същото уважение, което демонстрирате към останалите членове на семейството си. Котката е ЛИЧНОСТ и с нея могат да съжителстват без проблеми и с удоволствие само други ЛИЧНОСТИ. Ако не сте в състояние да приемете котката по този начин и да я уважавате, по-добре си вземете някое тъпо куче със слугински манталитет, което ще ви гледа в очите, ще трепери всеки път, когато му повишите тон и ще се чуди как да ви угоди.Когато все пак се налага котката да бъде изкъпана, достатъчно е БАВНО и СПОКОЙНО да я поставите в мивката, да пуснете топла вода (около 36-37) и докато я придържате с една ръка през гърдите и около врата с другата да разчешете козината и, да я сапунисате и изплакнете, като в същото време и говорите меко и успокояващо. В началото котката е изнервена от непознатата ситуация, но след няколко минути разбира, че не и правите нищо болезнено или неприятно и ви оставя да я доизкъпете. След това можете да я подсушите в хавлия и да я оставите на слънце да доизсъхне и да се среше сама.
74
4
 
3
 
! Отговори
преди 15 години
Абсолютно съм съгласен с номер 70 :).Така се възпитават домашни любимци
73
1
 
5
 
! Отговори
uadjet преди 15 години
Благодаря,смях се до сълзи,не ми се беше случвало от месеци.Още повече,сякаш авторът описва едно към едно собствените ми преживявания,почти.Първият ми котарак беше много ящен,но перманентно хилав,а същевременно много як.Когато го къпахме за първи път/бригада от трима души/,той успя да офейка наполовина изкъпан.Ама съвсем буквално.От дясно беше мокър и полусапунисан,а от ляво беше съвършено сух.След доста време успяхме да възстановим равновесието между двете му половини.
72
1
 
5
 
! Отговори
преди 15 години
е това се казва велела статия. хем новаторска, хем интересна, хем не ти носи лоши моменти докато не приложиш съветите реално.браво
71
1
 
5
 
! Отговори
Stefan преди 15 години
az imah edno jensko kuche i reshih da go kupia i se opitah da go mushna pod mivkata ama mnogo se durpashe i neiskashe posle go izdebnah i mu lichnah edna kofa voda i mnogo mi se surdeshe daje jal mi stana :(
70
8
 
3
 
! Отговори
Отговор преди 15 години
Завържете на опашката на тъпата си котка една консервна кутия или нещо такова дрънчащо , отворете външната ви врата и теглете един много хубав и точен шут в *** на котенцето!!!
69
1
 
5
 
! Отговори
Feersum преди 15 години
И в никакъв случай не сушете котката със сешоар!!! Още имам белези по ръцете от последния опит.
68
1
 
5
 
! Отговори
:-D преди 15 години
E NE SCEPIH SE DA SE HILA, QKATA STATIQ!
67
2
 
3
 
! Отговори
... преди 15 години
Tolkoz li izpadnahte ?Tolkoz li nqma kvo da publikuvate, 4e izmislqte takiva gluposti??? Molq vi prestanete ve4e!!! Samo vi podigravat! Za va6e dobro sprete s prostotiqta, s koqto zalivate internet prostranstvoto!!!
66
1
 
4
 
! Отговори
desperada преди 15 години
елате да видите как къпя кучето си... дакелът му с дакел ми разиграва битката при ватерло... уж дребен, уж хрисим, пък като го вкарам в банята и става вълкодав (в смисъл не че вълка се дави с него като го яде)... гадта става подмолно хитър и ми прилага хватки от джудо, таекуондо и кунг фу едновременно само и само да издрапа навън... никакви екшъни вече за него по телевизията - тия номера ги учи от тъпите филми!!! обаче след няколко неравни битки, в които, да си призная, не аз излязох победител, му хванах цаката - притискам го в синия ъгъл с няколко ъперкъта и осъществявам къпане със скоростта на "хилядолетния сокол", погнат от армада имперски преследвачи... за наказание няколко пъти го водих на море - завличам го с дюшека на около 300 метра навътре във водата и го пускам да плува, белким свикне ... маке, ше свикне... торпедясва към брега, плаши кротко лежащите на плажа люде с мощно изтръскване на 8-килограмовото си всяващо респект тяло и най-нагло се просва на хавлията ми под чадъра... и после около два часа ме гледа изпод вежди - не че има такива де, ама такава е приказката... в събота му е ред за поредната баня... доброволци да помагат да се намират тук???
65
1
 
4
 
! Отговори
sisitkova преди 15 години
Моята котка успявах да изкъпя само по 1 начин - като я оставях да ми се качи на главата или в скута ми и отгоре поливам с душа. Така че откакто много уважаван ветеринар ми разясни, че къпането на котката е вредно за нейната кожа и козина, и вете си отдъхнахме. 2-3 пъти в месеца я четкам основно и това даже й харесва. 1 път я къпах, като се грундира и нямаше как. Котката си се поддържа перфектно чиста, козината й искри.
64
1
 
4
 
! Отговори
преди 15 години
Браво на авторката! Много точни наблюдения има!:)))Същото съм го преживявала и аз и при положение, че прилагах всякакви хитрости за отвличане на вниманието, дявола му с дявол ме усещаше. Гонили сме се по половин час из стаите и съм висяла и под леглото. Лазила съм и като сапьор под спалнята. На моменти направо загубваш самообладание, стоейки заклещен под спалнята и увещаващ гадината с някакво лакомство:))) Единият път си бях сложила кухненската ръкавица на едната ръка, хаха - така котака се хващаше за нещо меко а аз минах метър. Веднъж имах неблагоразумието да пробвам сушене със сушоар - разминах се на косъм от голямото дране:)))